Borůvkový dort se zakysanou smetanou

Borůvkový dort se zakysanou smetanou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2303 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 155 g
Tuky 175 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
sušenky 200 g
moučkový cukr 1 PL
tuk 2 PL
mléko 2 PL
Náplň
smetana ke šlehání 120 g
zakysaná smetana 500 g
moučkový cukr
1 ks
dortové želé pouze část
borůvky
část
1 ks
dortové želé
borůvky
zbytel

Postup

1

Dortovou formu vymastíme olejem a vysypeme moučkovým cukrem.

2

Sušenky rozmačkáme na jemný prášek ( nejlépe je dát do igelitového sáčku a rozdrtit válečkem na nudle), přidáme rozpuštěnou Heru a  dvě lžíce mléka. Vytvořenou hmotu rozetřeme po dně dortové formy.

3

Ušleháme šlehačku, smícháme ji se zakysanou smetanou a přidáme moučkový cukr.

4

Dvě lžíce želatiny necháme asi 10 minut nabobtnat a pak přivedeme k varu - ale nevaříme.

5

Horkou želatinu  vmícháme do směsi šlehačky, smetany a cukru a přidáme asi polovinu borůvek.

6

Nalejeme do dortové formy a dáme do chladu. Dortové želé připravíme podle návodu a přidáme zbytek borůvek, povaříme asi minutu a nalejeme jako poslední vrstvu do dortové formy.

7

Nejlépe je nechat dort chladit v lednici přes noc.

8

Poté jej vyndáme z dortové formy a máme krásný letní lehký dort, který můžeme dozdobit šlehačkou a lístky máty.

Autor: kottaska

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit