Mangovo-broskvový páj

Mangovo-broskvový páj

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3713 kcal
Bílkoviny 50 g
Cukr 240 g
Tuky 278 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mango skvěle ladí s krémovým sýrem v cheesecaku nebo se smetanou v pěně, panna cottě či pudinku. Je z něj báječný sorbet (třeba v kombinaci se zázvorem) a plátky manga vypadají skvěle na tarte tatin. Do pájů využijete klidně i kompotované!

Suroviny

Na křehké těsto
mouka pšeničná hladká 260 g
mouka mandlová 65 g
moučkový cukr 2 ČL
sůl špetka
máslo 225 g
studené, na kostičky
bílek
na potření těsta
krupicový cukr 1 ČL
na posypání těsta
Na náplň
1 ks
konzerva půlených broskví velká (850g)
2 ks
konzerva plátků manga (425g), lze nahradit 500g zralého čerstvého manga
limetová šťáva 1 ČL
kardamom 0.25 ČL
mletý
vanilka 0.5 ČL
mletá
škrob 2 PL
hnědý cukr 1 PL
podle sladkosti ovoce
máslo 4 PL
na kousky

1 Promíchejte v míse obě mouky, cukr a špetku soli. Přidejte máslo a rychle zpracujte do konzistence drobenky. Pak přilévejte 4–6 lžic ledové vody podle potřeby, aby vzniklo soudržné těsto. Rozdělte je na poloviny, každou zploštěte do disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2 Broskve a mango na náplň nechte okapat, nakrájejte na plátky, pokapejte limetovou šťávou a promíchejte s kořením a škrobem. Troubu předehřejte na 180°C.

Polovinu těsta rozválejte na placku o průměru 28 cm a přeneste do koláčové formy, abyste pokryli dno i boky. Propíchejte dno vidličkou a předpečte 10 minut. Nechte trochu zchladnout, pak na koláč naskládejte po vrstvách mango a broskve. Každou vrstvu posypte troškou cukru a poklaďte kousky másla. Vyválejte druhý plát těsta, aby pohodlně přikryl vršek formy. Přitiskněte těsto na vršek koláče, přečnívající těsto odřízněte a pak okraje spojte. Potřete vršek koláče bílkem rozšlehaným s troškou vody, posypte krupicovým cukrem a do koláče prořízněte otvory, aby mohla unikat pára. Dejte do trouby a pečte 40–50 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit