Brambory coby hlavní chod? Pokud to budou tyhle bouchané, tak kdykoliv! Nejlepší jsou ovšem malé nové brambory – s čerstvými ředkvičkami a krémovou omáčkou je to hotová mana nebeská.
Suroviny
Postup
Vsypte brambory do osolené horké vody a vařte 15–20 minut, nebo dokud nejsou měkké. Slijte je a nechte chladnout.
Na pánvičce rozehřejte máslo s trochou soli a opékejte na něm 5 minut zvolna cibuli dosklovita. Vsypte česnek a pár minut restujte, pak vložte semínka hořčice a koriandru a opékejte, až se rozvoní. Přidejte do pánve dijonskou hořčici, šťávu z 1 citronu a promíchejte. Přelijte obsah pánve do mísy.
Vychladlé brambory vysypte na čistou pracovní desku a plochou stranou nože nebo dlaní každou bramboru trochu rozplácněte. Na velkou nepřilnavou pánev nalijte trochu oleje a nechte jej rozehřát. Vsypte brambory a 10–15 minut je opékejte, až začnou mít křupavou kůrčičku. Opečené brambory vsypte na tác nebo talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Mezitím připravte aïoli. Rozmixujte společně žloutky, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nechte mixér běžet na pomalou rychlost a tenkým praménkem přilévejte olivový olej, až se omáčka spojí a zhoustne.
Křupavé bouchané brambory dejte do mísy k máslu s cibulí a kořením, promíchejte a přihoďte plátky ředkviček. Na talíř rozetřete aïoli, navrch dejte brambory s ředkvičkami a posypte koprem.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.
Komentáře