Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli

Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Bouchané brambory s ředkvičkami a omáčkou aïoli

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4528 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 215 g
Tuky 362 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory coby hlavní chod? Pokud to budou tyhle bouchané, tak kdykoliv! Nejlepší jsou ovšem malé nové brambory – s čerstvými ředkvičkami a krémovou omáčkou je to hotová mana nebeská. 

Suroviny

brambory nové 1 kg
nebo salátové, vydrhnuté
máslo 80 g
cibule 1 ks
nasekaná najemno
sůl
česnek 2 stroužky
nadrcené
hořčičné semínko 1 ČL
žluté, podrcené
koriandrová semínka 2 ČL
podrcená
hořčice dijonská 1 ČL
citronová štáva
z 1 citronu
olivový olej
na opečení brambor
ředkvičky 200 g
nakrájené najemno (ideálně na mandolíně)
kopr snítky
lístky otrhané
Na aïoli
žloutek 2 ks
česnek 2 stroužky
drcené
citronová štáva
ze 2 citronů
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 250 ml

Postup

1

Vsypte brambory do osolené horké vody a vařte 15–20 minut, nebo dokud nejsou měkké. Slijte je a nechte chladnout. 

2

Na pánvičce rozehřejte máslo s trochou soli a opékejte na něm 5 minut zvolna cibuli dosklovita. Vsypte česnek a pár minut restujte, pak vložte semínka hořčice a koriandru a opékejte, až se rozvoní. Přidejte do pánve dijonskou hořčici, šťávu z 1 citronu a promíchejte. Přelijte obsah pánve do mísy.

3

Vychladlé brambory vysypte na čistou pracovní desku a plochou stranou nože nebo dlaní každou bramboru trochu rozplácněte. Na velkou nepřilnavou pánev nalijte trochu oleje a nechte jej rozehřát. Vsypte brambory a 10–15 minut je opékejte, až začnou mít křupavou kůrčičku. Opečené brambory vsypte na tác nebo talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

4

Mezitím připravte aïoli. Rozmixujte společně žloutky, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nechte mixér běžet na pomalou rychlost a tenkým praménkem přilévejte olivový olej, až se omáčka spojí a zhoustne.

5

Křupavé bouchané brambory dejte do mísy k máslu s cibulí a kořením, promíchejte a přihoďte plátky ředkviček. Na talíř rozetřete aïoli, navrch dejte brambory s ředkvičkami a posypte koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit