0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborová bageta

Bramborová bageta

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3582 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 698 g
Tuky 29 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si k snídani či brunchi domácí tmavé pečivo. Provoní byt a chutná dokonale!

Suroviny

kvásek 200 g
(viz níže)
mouka žitná hladká 450 g
150 g
žitný šrot
mouka pšeničná celozrnná hladká 300 g
+ na vysypání mísy
brambory 250 g
vařené
sůl 2 ČL
česnek 3 stroužky
olivový olej 1 PL
rozmarýn 1 ČL
sekaný, čerstvý / 0,5 lžička sušený

1 Chlebový kvásek rozřeďte 200 ml vlažné vody. Smíchejte žitný šrot a žitnou mouku a postupně je zapracujte do kvásku, až vám vznikne řídké těsto. Možná nespotřebujete všechnu směs; zbytek uchovejte. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte ho přes noc vzejít na teplém místě.

2 Druhý den do mísy přidejte zbylou žitnou směs, pšeničnou mouku, brambory nastrouhané najemno, sůl a tolik vlažné vody, aby vzniklo měkké těsto. Zpracovávejte, dokud není pružné a stejnorodé. Vložte ho do nahřáté a moukou poprášené nádoby, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, aby zdvojnásobilo objem; trvá to asi hodinu.

3 Česnek oloupejte, pokrájejte na plátky, opečte na olivovém oleji dozlatova a nechte vychladnout. Do vykynutého těsta zapracujte česnek i s olejem a rozmarýn. Vytvořte čtyři podlouhlé šišky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte kynout ještě tři čtvrtě hodiny.

4 Troubu předehřejte na 250 °C. Vykynuté bagety potřete vlažnou vodou, vytvořte v nich několik šikmých zářezů a dejte péct na spodní příčku. Zároveň na dno trouby postavte misku s vodou. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 180 °C a dopékejte ještě zhruba dvacet minut.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč