Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 (21)
Do 20 minut Velmi snadné Na asi 10 kousků, dle velikosti muffinové formy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1326 kcal
Bílkoviny 14 g
Cukr 85 g
Tuky 101 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické šneky ‚šunka–sýr‘ zná každý, my jsme tuhle kombinaci vyměnili za skvěle ochucené houby a karamelizovanou cibuli.

Suroviny

máslo 4 PL
olej 2 PL
žampiony 200 g
na plátky
cibule 2 ks
na plátky
tymián sušený 0.25 ČL
+ čerstvý na ozdobení
krupicový cukr 1 PL
balzamikový ocet 1.5 PL
česnek sušený 0.25 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
křehké těsto 1 bal
(250 g), vyváleného
100 g
sýr gruyère nastrouhaného

1 V pánvi rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje, přidejte houby a zhruba 5 minut je opékejte. Vyjměte je a do uvolněné pánve dejte zbylé máslo, olej a cibuli a zhruba 5 minut ji opékejte. Přidejte tymián, cukr a za častého míchání cibuli 25 minut zvolna opékejte tak, aby pěkně zkaramelizovala. Vmíchejte balzamikový ocet a sušený česnek, odstavte z plotny a nechte zchladnout. Potom vmíchejte opečené houby, osolte a opepřete.

Křehké těsto rozrolujte a lehce vyválejte, abyste je zformovali do čtverce (nebo obdélníku). Potřete ho směsí hub s cibulí tak, aby vám zůstal okraj po jedné (delší) straně volný. Houbovou směs posypte sýrem a těsto zarolujte podél kratší strany směrem k volnému okraji. Roládu potom nakrájejte na asi 3 cm vysoké špalíčky a přeneste je do muffinových formiček. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C na 20–25 minut a pak zdobte tymiánem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit