
Bramborový salát s lososem a mákem
Svěží salát inspirovaný skandinávskou kuchyní. Nadšení budete především z kombinace lahodného crème fraîche, křupavých ředkviček a máku, sušené cibule, lososa a voňavého kopru.
Ingredience
- 1 kg malých brambor s pěknou slupkou, vydrhnutých
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 240 g crème fraîche (nebo husté zakysané smetany)
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 4 lžíce olivového oleje + další na pokapání
- 5 středních ředkviček, na čtvrtky
- 1 lžička mletého sušeného česneku
- 1 lžička mleté sušené cibule
- vločková sůl
- 1 lžička nasucho opražených sezamových semínek
- 1 lžička nemletého máku
- 100 g plátků uzeného lososa, natrhaných na kousky
- velká hrst kopru, nasekaného
Příprava jídla
1 Malé brambory nechte v celku, větší nakrájejte a dejte je do velkého hrnce se studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka, trvá to asi 10–12 minut. Slijte a nechte úplně vychladnout.
2 V míse smíchejte crème fraîche či zakysanku, citronovou kůru a 4 lžíce olivového oleje. Přidejte brambory a ředkvičky a promíchejte. Případně osolte a opepřete.
3 V malé misce smíchejte sušený česnek i cibuli, vločkovou sůl, sezam a mák. Na talíře dejte salát, na něj rozložte kousky lososa, posypte křupavou směsí z misky a nakonec i koprem. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Salát můžete připravit až den dopředu a uchovat jej zakrytý v lednici. V takovém případě však kopr, posypku a lososa přidejte až těsně před servírováním.
Přidat komentář