
Bucatini s olivami, rajčaty a ořechovou strouhankou
Neotřelá ořechová strouhanka promění těstoviny v neobyčejný zážitek.
Ingredience
- 2 hrsti natrhaného nebo nakrájeného staršího bílého pečiva (např. ciabatty)
- malá hrst ořechů (piniové oříšky, vlašské ořechy, lískové, kešú... – viz Něco navíc)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 120 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku, rozmáčknuté
- 1–3 lžičky sušených chilli papriček (drcených či v celku) nebo chilli vloček
- po 2 snítkách čerstvého oregana a tymiánu, lístky otrhané
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 hrnek zelených oliv, přepůlených
- 60 ml bílého vína
- 500 g těstovin bucatini
- velká hrst lístků bazalky a kopru
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 2–3 velká masitá rajčata, nakrájená na plátky
Příprava jídla
1 Rozehřejte pánev na středním plameni, vsypte chléb, ořechy a velmi zvolna opékejte, aby byly ořechy i pečivo dozlatova. Potom všechno rozmixujte na drobenku, osolte, opepřete a ještě krátce na 2 lžících oleje opečte.
2 Ve velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejte 80 ml olivového oleje, přisypte česnek, chilli papričky nebo vločky, oregano, tymián, citronovou kůru, špetku soli a pepře. Velmi zvolna opékejte na středním plameni zhruba 5–10 minut, potom stáhněte plamen na minimum a vmíchejte olivy, nechte ještě 5 minut opékat a přilijte víno.
3 Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě al dente, slijte a trochu vody z vaření si ponechte.
4 Hotové těstoviny přidejte do pánve, promíchejte s vodou z vaření těstovin a nechte je ještě minutu dvě v pánvi dojít. Pak odstavte z plotny a vmíchejte bazalku a parmazán. Podávejte s plátky rajčat a posypané ořechovou strouhankou.
NĚCO NAVÍC
Volba ořechů je na vás, pokud použijete lískové, doporučujeme pražit je zvlášť a zbavit slupek.
Přidat komentář