0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečený bůček

Pomalu pečený bůček

4.6 / 5. Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4573 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 76 g
Tuky 407 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso pečené s kostí a kůží dokonale ladí s kysaným zelím. Pomalu pečený bůček není nic pro dietáře, ale v malém množství se mu prostě nedá odolat. 

Suroviny

bůček 1 kg
s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
drcený
česnek 4 stroužky
drcený
cibule 2 ks
nahrubo
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
Na zelí
sádlo 2 PL
nebo slunečnicový olej
cibule 1 ks
na drobno
zelí kysané 500 g
krupicový cukr 2 ČL
Na bramborové šišky
bramborové šišky
(kupované nebo viz Něco navíc)
sádlo 3 PL

Postup

1

Bůček řádně osolte, lehce opepřete a posypte kmínem. Potřete ho česnekem a položte do pekáčku na pokrájenou cibuli. Přiklopte a nechte při pokojové teplotě asi 30 minut rozležet.

2

Mezitím připravte zelí. Opečte na tuku cibuli dosklovita; trvá to asi 4 minuty. Přidejte zelí, podlijte 400 ml vody, osolte, oslaďte a přiklopené duste 40 minut doměkka; voda by se během toho měla téměř vydusit.

3

Troubu předehřejte na 120 °C a vložte do ní pekáč s bůčkem. Pečte ho doměkka asi 4 hodiny; maso není třeba podlévat, jen ho 2x během pečení otočte, aby bylo zlaté ze všech stran. Jakmile vidličkou snadno oddělíte jednotlivá svalová vlákna, která se na jazyku přímo rozplývají, máte hotovo.

4

Maso vyjměte na prkénko a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou, rozmíchejte a zalijte 400 ml vody. Dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny. Provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vodou nebo osolte.

5

Rozkrájený bůček podávejte přelitý šťávou, s dušeným zelím a šiškami opečenými na sádle dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Domácí bramborové šišky připravíte snadno sami. Uvařte 900 g oloupaných moučných brambor doměkka. Slijte je a horké prolisujte sítem či lisem a ihned je smíchejte se 120 g polohrubé mouky a 120 g krupice. Pak přidejte 40 g másla, 2 lžičky soli a 2 vejce. Těsto důkladně a rychle, aby nezřídlo, zpracujte a uválejte šišky o průměru necelých 2 cm a délce asi 5 cm. Hned pomalu vařte ve vroucí osolené vodě asi 5–8 minut. Hotové vyjměte a nechte zakryté utěrkou vychladnout.

Související články

Seriál o mase: Vepřový bůček
  • Zajímavosti

Seriál o mase: Vepřový bůček

Už z názvu vyplývá, že bůček je vepřový bok. Táhne se sice od krku až k pupku, ale nejlepší je část poblíž přední nohy. Na přípravu rolády je nejlepší bůček bez kosti z oblasti pupku, na pečení se zase spíš hodí středová část se žebry...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit