Pomalu pečený bůček

Pomalu pečený bůček

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4485 kcal
Bílkoviny 139 g
Cukr 60 g
Tuky 407 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso pečené s kostí a kůží dokonale ladí se zelím.

Suroviny

bůček 1 kg
s kostí
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
drcený
česnek 4 stroužky
drcený
cibule 2 ks
nahrubo
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
Na zelí
sádlo 2 PL
nebo slunečnicového oleje
cibule 1 ks
nadrobno
zelí kysané 1
(500 g)
krupicový cukr 2 ČL
Na bramborové šišky
bramborové šišky
(kupované nebo viz Něco navíc)
sádlo 3 PL

1

Bůček řádně osolte, lehce opepřete a posypte kmínem. Potřete ho česnekem a položte do pekáčku na pokrájenou cibuli. Přiklopte a nechte při pokojové teplotě asi 30 minut rozležet.¨

2

Mezitím připravte zelí. Opečte na tuku cibuli dosklovita; trvá to asi 4 minuty. Přidejte zelí, podlijte 400 ml vody, osolte, oslaďte a přiklopené duste 40 minut doměkka; voda by se během toho měla téměř vydusit.

3

Troubu předehřejte na 120 °C a vložte do ní pekáč s bůčkem. Pečte ho doměkka asi 4 hodiny; maso není třeba podlévat, jen ho 2x během pečení otočte, aby bylo zlaté ze všech stran. Jakmile vidličkou snadno oddělíte jednotlivá svalová vlákna, která se na jazyku přímo rozplývají, máte hotovo.

4

Maso vyjměte na prkénko a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou, rozmíchejte a zalijte 400 ml vody. Dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny. Provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vodou nebo osolte. Rozkrájený bůček podávejte přelitý šťávou, s dušeným zelím a šiškami opečenými na sádle dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Domácí bramborové šišky připravíte snadno sami. Uvařte 900 g oloupaných moučných brambor doměkka. Slijte je a horké prolisujte sítem či lisem a ihned je smíchejte se 120 g polohrubé mouky a 120 g krupice. Pak přidejte 40 g másla, 2 lžičky soli a 2 vejce. Těsto důkladně a rychle, aby nezřídlo, zpracujte a uválejte šišky o průměru necelých 2 cm a délce asi 5 cm. Hned pomalu vařte ve vroucí osolené vodě asi 5–8 minut. Hotové vyjměte a nechte zakryté utěrkou vychladnout.

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit