Nejpíš vás překvapí, jak je dobrá. Použijte dobrý vývar a zjemněte máslem. Nejlepší je k pečenému či vařenému hovězímu nebo telecímu masu.
Suroviny
celer
2
ks
menší
máslo
40
g
mouka pšeničná hladká
2
PL
vývar hovězí
850
ml
nebo zeleninový, zchladlý
sůl
pepř
1 2 menší celery důkladně oškrábejte, opláchněte a jeden z nich nakrájejte na drobné kousky, druhý ponechte v celku. Kousky opečte na 40 g másla dorůžova a za stálého míchání zasypte 2 lžícemi hladké mouky.
2 Pak vše zalijte 850 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a přidejte celý celer. Vařte, až celer změkne. Pak ho propasírujte nebo rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
3 Omáčku osolte a opepřete; pokud je příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky smíchané s máslem. Důkladně povařte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Celer(12 receptů)
- 10x klasická omáčka(10 receptů)
- Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů(36 receptů)