Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 954 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 93 g
Tuky 43 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejpíš vás překvapí, jak je dobrá. Použijte dobrý vývar a zjemněte máslem. Nejlepší je k pečenému či vařenému hovězímu nebo telecímu masu.

Suroviny

celer 2 ks
menší
máslo 40 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar hovězí 850 ml
nebo zeleninový, zchladlý
sůl
pepř

1 2 menší celery důkladně oškrábejte, opláchněte a jeden z nich nakrájejte na drobné kousky, druhý ponechte v celku. Kousky opečte na 40 g másla dorůžova a za stálého míchání zasypte 2 lžícemi hladké mouky.

2 Pak vše zalijte 850 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a přidejte celý celer. Vařte, až celer změkne. Pak ho propasírujte nebo rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.

3 Omáčku osolte a opepřete; pokud je příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky smíchané s máslem. Důkladně povařte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit