Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 6. díl: Vařte s námi skromně, ale přesto výživně!

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
1. Polévka z bulvového celeru
Celer je právě ta zelenina, kterou bychom měli během zimy na našich talířích vídat často. Je za příznivou cenu a často k dostání z tuzemských zdrojů.
Jeho konzumace také údajně snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a snižuje chuť na sladké. Jestliže jste celeru ještě nepřišli na chuť, pak se vám to díky této polévce rozhodně povede.
- Uvedený crème fraîche klidně vyměňte za hustou zakysanou smetanu a lískové oříšky za vlašské.
2. Kuře s rýží v jednom
Pořádná nálož bílkovin v podobě kuřecího masa, klobásky a fazolí se společně s rýží ukrývají v jednom pekáčku. Recept připravíte během tří kroků a výsledek vás doslova ohromí.
- My jsme do receptu použili kuřecí prsa, ale stejně chutnou (a přitom levnější variantou) jsou kuřecí čtvrtky, případně pouze horní část stehen.
3. Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
O tom, že není řízek jako řízek, se můžete právě přesvědčit. V našem případě jsme do trojobalu ukryli křupavé plátky kedlubny. Pokud jste nespotřebovali všechen celer při přípravě polévky a nějaký vám zbyl, neváhejte ho použít. Jen je třeba ho před obalením mírně povařit.
- Na zjemnění polenty místo vaničkového tvarohu a dvou lži smetany klidně použijte stejné množství zakysané smetany.
- Jestliže se rozhodnete přece jen načnout smetanu, nebojte, v předposledním receptu zbytek využijete.
- V tomto případě je lepší použít bylinky čerstvé, což se mimo sezonu cenově příliš nevyplatí. Proto se nebojte sáhnout po mražených, případně nevyužité koupené čerstvé bylinky zamrazte na příště nebo z nich vyrobte pesto.
4. Knedlíky s vejci
Jsou jídla, na která se nezapomíná, a to knedlíky s vejci rozhodně jsou. Tuto sytou rychlovku zvládnou i naprostí začátečníci. Na přípravu můžete použít jak kynutý knedlík, tak i ten bramborový. Zkrátka ten, který vám zbyl.
- Pokud budete dělat domácí bramborové knedlíky, doporučujeme přečíst si článek s užitečnými tipy. Navíc se v něm můžete inspirovat dalšími pochoutkami z bramborového těsta.
- Místo rychlonakládaček klidně použijte sterilovanou okurku.
- Tipy na to, jak na nejlepší knedlíky s vajíčkem a jak je ozvláštit najdete v našem dalším článku.
5. Rizoto s houbami a sýrem
Jemné houbové rizoto s vůní a chutí Itálie. Přesně tak bychom mohli stručně popsat tento recept. Jako u mnohých předchozích, i zde se mezi ingrediencemi vyskytuje parmazán. Samozřejmě lze použít i „veganský parmazán“, tedy opraženou strouhanku nebo jakýkoliv jiný sýr, který máte po ruce.
6. Vejce pečená s fazolemi a rajčatovou omáčkou
Víte, že konzumací fazolí posilujeme naše ledviny, které právě během zimy potřebují pořádný doping? Proto dejte této luštěnině zelenou a servírujte ji pravidelně.
- Pečená vejce s fazolemi vás překvapí svou rychlou přípravou a po dojedení se jistě neubráníte tomu, abyste podobně jako Italové vytřeli i poslední zbyteček omáčky chlebem.
7. Uzené s hrachovou kaší
Věříte, že i tento strašák ze školních jídelen se dá připravit chutně? A k tomu ještě za pár korun. Jaký použijete hrách, je na vás. Hodí se jak zelený, tak ale i žlutý. Pokud zvolíte půlený, v takovém případě odpadá zdlouhavé namáčení luštěniny a případné komplikace s nadýmáním.
- Plátek uzeného plnohodnotně zastoupí kvalitní párek nebo klobása.
- Nezapomeňte na smaženou cibulku. Je to „třešnička na dortu“ doslova za pár korun.
Zdroj: Apetit
Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.