Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerové kari se špenátem a rýží
Celerové kari se špenátem a rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celerové kari se špenátem a rýží

4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1168 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 205 g
Tuky 22 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochucení v duchu indické či dálněvýchodní kuchyně jde celeru až zázračně k duhu. Proto je pravděpodobné, že si ho díky našemu receptu na kari zcela zamilujete. Z opomíjené zeleniny bude záhy hit!

Suroviny

rýže hnědá 150 g
basmati
sůl
pepř
čerstvě mletý
kardamom 5 tobolek
jemně podrcených
řepkový olej
nebo slunečnicový
hořčičné semínko 1 ČL
nastrouhaná nebo nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nastrouhaný nebo nakrájený nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nastrouhaný nebo nakrájený nadrobno
kari koření 1 PL
celer 1 ks
1 bulva o 600–700 g, důkladně očištěná, nakrájená na cca 2cm kostky
nakrájená nahrubo
mleté
zbavená semínek a nakrájená natenko
koriandr čerstvý
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Dejte vařit vodu na rýži. Vroucí vodu v hrnci osolte, vsypte propláchnutou rýži a kardamom. Přiveďte k varu, jednou promíchejte a stáhněte oheň na minimum. Přiklopte a vařte zhruba 25–30 minut (nebo tak dlouho, aby vám konzistence rýže vyhovovala).

2

V rendlíku na středním ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte hořčičná semínka a nechte je rozvonět (měla by také začít praskat). Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Promíchejte, zmírněte oheň a opékejte 3 minuty. Vsypte kari koření, kurkumu, celer a rajčata. Opékejte 2 minuty za stálého míchání. Přilijte kokosové mléko. Dobře osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 25 minut, aby celer změkl.

3

Až bude celer tak akorát měkký, vsypte mleté mandle podle chuti a ještě pár minut povařte, aby omáčka mírně zhoustla. Vmíchejte baby špenát a prohřívejte ho jen tak dlouho, aby zavadl. Pokud by omáčka zhoustla příliš, nařeďte ji trochou vody. Podle potřeby dolaďte ochucení.

4

Z uvařené rýže odstraňte kardamom a podle potřeby ji slijte, popřípadě načechrejte vidličkou. Podávejte s celerovým kari, ozdobeným chilli papričkou a podle chuti i koriandrem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín