Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerové kari se špenátem a rýží
Celerové kari se špenátem a rýží
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celerové kari se špenátem a rýží

4.1/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1168 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 205 g
Tuky 22 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochucení v duchu indické či dálněvýchodní kuchyně jde celeru až zázračně k duhu. Proto je pravděpodobné, že si ho díky našemu receptu na kari zcela zamilujete. Z opomíjené zeleniny bude záhy hit!

Suroviny

rýže hnědá 150 g
basmati
sůl
pepř
čerstvě mletý
kardamom 5 tobolek
jemně podrcených
řepkový olej
nebo slunečnicový
hořčičné semínko 1 ČL
nastrouhaná nebo nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nastrouhaný nebo nakrájený nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nastrouhaný nebo nakrájený nadrobno
kari koření 1 PL
celer 1 ks
1 bulva o 600–700 g, důkladně očištěná, nakrájená na cca 2cm kostky
nakrájená nahrubo
mleté
zbavená semínek a nakrájená natenko
koriandr čerstvý
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Dejte vařit vodu na rýži. Vroucí vodu v hrnci osolte, vsypte propláchnutou rýži a kardamom. Přiveďte k varu, jednou promíchejte a stáhněte oheň na minimum. Přiklopte a vařte zhruba 25–30 minut (nebo tak dlouho, aby vám konzistence rýže vyhovovala).

2

V rendlíku na středním ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte hořčičná semínka a nechte je rozvonět (měla by také začít praskat). Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Promíchejte, zmírněte oheň a opékejte 3 minuty. Vsypte kari koření, kurkumu, celer a rajčata. Opékejte 2 minuty za stálého míchání. Přilijte kokosové mléko. Dobře osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 25 minut, aby celer změkl.

3

Až bude celer tak akorát měkký, vsypte mleté mandle podle chuti a ještě pár minut povařte, aby omáčka mírně zhoustla. Vmíchejte baby špenát a prohřívejte ho jen tak dlouho, aby zavadl. Pokud by omáčka zhoustla příliš, nařeďte ji trochou vody. Podle potřeby dolaďte ochucení.

4

Z uvařené rýže odstraňte kardamom a podle potřeby ji slijte, popřípadě načechrejte vidličkou. Podávejte s celerovým kari, ozdobeným chilli papričkou a podle chuti i koriandrem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč