Ochucení v duchu indické či dálněvýchodní kuchyně jde celeru až zázračně k duhu. Proto je pravděpodobné, že si ho díky našemu receptu na celerové kari zcela zamilujete. Z opomíjené zeleniny bude záhy hit!
Suroviny
Postup
Dejte vařit vodu na rýži. Vroucí vodu v hrnci osolte, vsypte propláchnutou rýži a kardamom. Přiveďte k varu, jednou promíchejte a stáhněte oheň na minimum. Přiklopte a vařte zhruba 25–30 minut (nebo tak dlouho, aby vám konzistence rýže vyhovovala).
V rendlíku na středním ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte hořčičná semínka a nechte je rozvonět (měla by také začít praskat). Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Promíchejte, zmírněte oheň a opékejte 3 minuty. Vsypte kari koření, kurkumu, celer a rajčata. Opékejte 2 minuty za stálého míchání. Přilijte kokosové mléko. Dobře osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte 25 minut, aby celer změkl.
Až bude celer tak akorát měkký, vsypte mleté mandle podle chuti a ještě pár minut povařte, aby omáčka mírně zhoustla. Vmíchejte baby špenát a prohřívejte ho jen tak dlouho, aby zavadl. Pokud by omáčka zhoustla příliš, nařeďte ji trochou vody. Podle potřeby dolaďte ochucení.
Z uvařené rýže odstraňte kardamom a podle potřeby ji slijte, popřípadě načechrejte vidličkou. Podávejte s celerovým kari, ozdobeným chilli papričkou a podle chuti i koriandrem.