Hledáte inspiraci na svačinu, snídani nebo rychlou večeři? Patříte mezi milovníky sýra a chtěli byste si připravit svůj vlastní, který chutná jak na pečivu, tak v pomazánce? Vyzkoušejte naše tipy a připravte si domácí čerstvý sýr pro rodinu i na párty s přáteli.
Základem domácího sýra je čerstvé mléko, které se působením syřidla nebo kyseliny vysráží. Po oddělení syrovátky od sýřeniny se pak hmota dál zpracovává a vznikají různé typy sýra.
Syřidlo je enzym, který způsobuje srážení mléčné bílkoviny, čímž oddělí sýřenina (sražené mléčná bílkovina) od syrovátky. Sýřenina pak tvoří základ pro domácí sýr.
- Mezi často používaná syřidla patří Laktochym (živočišné syřidlo) a Fromase (mikrobiální syřidlo). 8 kapek syřidla na 1 l mléka.
- Pokud se chcete syřidlu vyhnout, můžete zkusit náš recept na sýr bez syřidla, kde roli živé kultury zastupuje kysané podmáslí. Použít můžete také kefír.
- K výrobě sýra budete kromě plnotučného mléka a syřidla potřebovat také sůl, kuchyňský teploměr, hrnec na odkapávání a plátýnko.
- Klasický čerstvý sýr se vyrábí nejprve zahříváním mléka, postupným zráním mléčné kultury, oddělením syrovátky syřidlem a odkapáváním. Recept a přesný postup, jak vyrobit domácí sýr, vás dovedou ke zdárnému výsledku.
Nejjednodušší čerstvý sýr bez syřidla
Domácí čerstvý sýr zvládne připravit i začátečník, a ani nemusí shánět enzymy. Až na dobu odkapávání, která vyžaduje trochu trpělivosti, je příprava otázkou minut.
- Na nejjednodušší domácí sýr budete potřebovat 1 l mléka, 500 ml podmáslí a 1 ČL soli.
- Ke sražení mléka zde dojde působením kyselého podmáslí.
- Hotový čerstvý sýr vydrží v lednici přibližně 2 dny.
Ke srážení mléka můžete vždy použít citronovou šťávu nebo ocet.
Odkapanou syrovátku nevylévejte, jedná se o velmi cennou tekutinu bohatou na bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály. Můžete jí rovnou vypít pro osvěžení těla, natřít na obličej místo pleťové masky, nebo použít k zadělávání těst místo mléka či vody.
Bylinky a koření, může nastat tvoření
Domácí čerstvý sýr se skvěle roztírá a je delikátní jen tak na pečivu. Pokud pečete domácí kváskový chléb, pak se jeho kombinací se sýrem postaráte o rodinné blaho.
- Hotový sýr můžete obalit v sušených bylinkách (rozmarýn, tymián, provensálské bylinky) nebo v koření (chilli, pepř, kari) a zkrátka experimentovat dle vlastní chuti.
- Smíchat ho můžete s kmínem, česnekem nebo paprikou. Sluší mu také pažitka či medvědí česnek.
- S čerstvým sýrem máte dokonalý základ pro pomazánky.
Zdroje informací: Domácí mlékař, časopis Apetit