Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1119 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 105 g
Tuky 60 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.

Suroviny

200 g
červená pšenice (my použili Naše biofarma od firmy ProBio) propláchutá
vývar zeleninový 750 ml
dýně 1 ks
dýně hokkaido malá, lze nahradit máslovou, bez semen, na kostičky
olivový olej 30 ml
panenský, + dvě lžíce
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
malá, nahrubo
česnek 1 stroužek
nadrobno
sušené brusinky 50 g
cca, (proslazované)
vinný ocet bílý 1 PL
červený
citron 0.5 ks
bio, kůra z něj
římský kmín 0.25 ČL
mletý
kardamom 2 špetka
mletý
skořice 2 špetka
mletá
citronová štáva 30 ml
čerstvá
pomerančová šťáva 30 ml
čerstvá
zázvor (čerstvý) 0.5 PL
čerstvý, nadrobno
vlašské ořechy 50 g
opražené, nasekané
petrželka 2 PL
nasekaná hladkolisá

1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.

4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte. 

5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.

6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit