0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

4.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 214 g
Tuky 64 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.

Suroviny

červená pšenice 200 g
my použili Naše biofarma od firmy ProBio, propláchutá
vývar zeleninový 750 ml
dýně 1 ks
malá dýně hokkaido, lze nahradit máslovou, bez semen, na kostičky
olivový olej 30 ml
+ dvě lžíce navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
malá, nahrubo
česnek 1 stroužek
nadrobno
sušené brusinky 50 g
proslazované
vinný ocet červený 1 PL
citronová kůra
z 1/2 biocitronu
římský kmín 0.25 ČL
mletý
kardamom 2 špetky
mletý
skořice 2 špetky
mletá
citronová štáva 30 ml
čerstvá
pomerančová šťáva 30 ml
čerstvá
zázvor (čerstvý) 0.5 PL
čerstvý, nadrobno
vlašské ořechy 50 g
opražené, nasekané
petrželka 2 PL
hladkolisá, nasekaná

1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.

4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte. 

5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.

6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit