Pšeničný salát má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba feta – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.
Suroviny
1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.
2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).
3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.
4 Brusinky zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte ocet. Nechte stát 10 minut, sceďte.
5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor.
6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 26 úžasných dýňových receptů(27 receptů)
- Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti(21 receptů)
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů)