Suroviny
Ingredience na formu o průměru 22cm:
Korpus: 250g sušenek Lotus + 20g na vysypání dortové formy
125g másla
Náplň: 500g sýru Philadelphia
200g tvarohu
50g pískového cukru
50g třtinového cukru
200g zakysané smetany
2 vejce
½ lusku vanilky
citrónová šťáva
Karamel: 180g pískového cukru
60g másla
100ml smetany ke šlehání
Jablečné růžičky: 5 jablek
marmeláda dle chuti (já jsem použila domácí rybízovou)
voda
citrónová šťáva
Postup přípravy:
- 1) Začneme přípravou korpusu. Rozdrtíme si sušenky Lotus (250g) a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs propracujeme, aby sušenková drť byla zcela nasátá máslem.
- 2) Připravíme si dortovou formu o průměru 22cm. Vymažame ji máslem a vysypeme zbylými rozdrcenými sušenkami Lotus.
- 3) Směs nasypeme do připravené dortové formy, udusáme a vložíme na 45 minut do lednice.
- 4) Rozehřejeme si troubu na 160°C
- 5) Dalším krokem je příprava náplně. Tvaroh, sýr Philadelphia, zakysanou smetanu, cukr, vanilkový lusk a citrónovou šťávu pomalu vyšleháme a na závěr postupně přidáváme dvě vejce. Jakmile je krém hladký, necháme ho stát v pokojové teplotě 10 minut. Poté ho nalijeme do dortové formy na korpus a pečeme v troubě na 160°C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 120°C a pečeme dál 45 minut. Po celou dobu pečení troubu neotvíráme!
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake 2-3 hodiny pozvolna vychladnout. Poté ho zakryjeme alobalem a vložíme do lednice do druhého dne.
- 6) Dále si připravíme karamel. Pískový cukr nasypeme do hrnce a na mírném ohni ho za stálého míchání necháme rozpustit. Postupně přidáváme máslo a na závěr smetanu ke šlehání. Karamel přelijeme přes cedník a necháme vychladit.
- 7) Omytá jablka rozkrojíme na půl, zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi slabé půlměsíčky, které namočíme do vody s citrónem (aby nezhnědly). Vložíme do mikrovlné trouby, aby jablka změkla. Pokladame vedle sebe (kraje se překrývají), slepíme marmeládou a opatrně zarolujeme a vložíme do formy na muffiny. Pečeme 30 minut na 180°C.
- 8) Následující den korpus s náplní přelijeme mírně rozehřátým karamelem a dort poklademe jablečnými růžičkami. Necháme pár minut zatuhnout a dort je připravený k podávání. Kdo má rád sladké, může ještě růžičky polít karamelem.
- 9) Dobrou chuť.