Cheesecake s jablečnými růžičkami zalitý karamelem

Cheesecake s jablečnými růžičkami zalitý karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Ingredience na formu o průměru 22cm:

Korpus: 250g sušenek Lotus + 20g na vysypání dortové formy

              125g másla

Náplň:  500g sýru Philadelphia

             200g tvarohu

             50g pískového cukru

             50g třtinového cukru

             200g zakysané smetany

             2 vejce

             ½ lusku vanilky

             citrónová šťáva

Karamel: 180g pískového cukru

                60g másla

                100ml smetany ke šlehání

Jablečné růžičky: 5 jablek

                             marmeláda dle chuti (já jsem použila domácí rybízovou)

                             voda

                             citrónová šťáva

Postup přípravy:

  1. 1) Začneme přípravou korpusu. Rozdrtíme si sušenky Lotus (250g) a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs propracujeme, aby sušenková drť byla zcela nasátá máslem.
  2.  
  3. 2) Připravíme si dortovou formu o průměru 22cm. Vymažame ji máslem a vysypeme zbylými rozdrcenými sušenkami Lotus.
  4.  
  5. 3) Směs nasypeme do připravené dortové formy, udusáme a vložíme na 45 minut do lednice.
  6.  
  7. 4) Rozehřejeme si troubu na 160°C
  8.  
  9. 5) Dalším krokem je příprava náplně. Tvaroh, sýr Philadelphia, zakysanou smetanu, cukr, vanilkový lusk a citrónovou šťávu pomalu vyšleháme a na závěr postupně přidáváme dvě vejce. Jakmile je krém hladký, necháme ho stát v pokojové teplotě 10 minut. Poté ho nalijeme do dortové formy na korpus a pečeme v troubě na 160°C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 120°C a pečeme dál 45 minut. Po celou dobu pečení troubu neotvíráme!

Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake 2-3 hodiny pozvolna vychladnout. Poté ho zakryjeme alobalem a vložíme do lednice do druhého dne.

  1. 6) Dále si připravíme karamel. Pískový cukr nasypeme do hrnce a na mírném ohni ho za stálého míchání necháme rozpustit. Postupně přidáváme máslo a na závěr smetanu ke šlehání. Karamel přelijeme přes cedník a necháme vychladit.
  2.  
  3. 7) Omytá jablka rozkrojíme na půl, zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi slabé půlměsíčky, které namočíme do vody s citrónem (aby nezhnědly). Vložíme do mikrovlné trouby, aby jablka změkla. Pokladame vedle sebe (kraje se překrývají), slepíme marmeládou a opatrně zarolujeme a vložíme do formy na muffiny. Pečeme 30 minut na 180°C.
  4.  
  5. 8) Následující den korpus s náplní přelijeme mírně rozehřátým karamelem a dort poklademe jablečnými růžičkami. Necháme pár minut zatuhnout a dort je připravený k podávání. Kdo má rád sladké, může ještě růžičky polít karamelem.
  6.  
  7. 9) Dobrou chuť.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit