Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Cheesecake s jablečnými růžičkami zalitý karamelem

Cheesecake s jablečnými růžičkami zalitý karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Ingredience na formu o průměru 22cm:

Korpus: 250g sušenek Lotus + 20g na vysypání dortové formy

              125g másla

Náplň:  500g sýru Philadelphia

             200g tvarohu

             50g pískového cukru

             50g třtinového cukru

             200g zakysané smetany

             2 vejce

             ½ lusku vanilky

             citrónová šťáva

Karamel: 180g pískového cukru

                60g másla

                100ml smetany ke šlehání

Jablečné růžičky: 5 jablek

                             marmeláda dle chuti (já jsem použila domácí rybízovou)

                             voda

                             citrónová šťáva

Postup přípravy:

  1. 1) Začneme přípravou korpusu. Rozdrtíme si sušenky Lotus (250g) a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs propracujeme, aby sušenková drť byla zcela nasátá máslem.
  2.  
  3. 2) Připravíme si dortovou formu o průměru 22cm. Vymažame ji máslem a vysypeme zbylými rozdrcenými sušenkami Lotus.
  4.  
  5. 3) Směs nasypeme do připravené dortové formy, udusáme a vložíme na 45 minut do lednice.
  6.  
  7. 4) Rozehřejeme si troubu na 160°C
  8.  
  9. 5) Dalším krokem je příprava náplně. Tvaroh, sýr Philadelphia, zakysanou smetanu, cukr, vanilkový lusk a citrónovou šťávu pomalu vyšleháme a na závěr postupně přidáváme dvě vejce. Jakmile je krém hladký, necháme ho stát v pokojové teplotě 10 minut. Poté ho nalijeme do dortové formy na korpus a pečeme v troubě na 160°C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 120°C a pečeme dál 45 minut. Po celou dobu pečení troubu neotvíráme!

Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme cheesecake 2-3 hodiny pozvolna vychladnout. Poté ho zakryjeme alobalem a vložíme do lednice do druhého dne.

  1. 6) Dále si připravíme karamel. Pískový cukr nasypeme do hrnce a na mírném ohni ho za stálého míchání necháme rozpustit. Postupně přidáváme máslo a na závěr smetanu ke šlehání. Karamel přelijeme přes cedník a necháme vychladit.
  2.  
  3. 7) Omytá jablka rozkrojíme na půl, zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi slabé půlměsíčky, které namočíme do vody s citrónem (aby nezhnědly). Vložíme do mikrovlné trouby, aby jablka změkla. Pokladame vedle sebe (kraje se překrývají), slepíme marmeládou a opatrně zarolujeme a vložíme do formy na muffiny. Pečeme 30 minut na 180°C.
  4.  
  5. 8) Následující den korpus s náplní přelijeme mírně rozehřátým karamelem a dort poklademe jablečnými růžičkami. Necháme pár minut zatuhnout a dort je připravený k podávání. Kdo má rád sladké, může ještě růžičky polít karamelem.
  6.  
  7. 9) Dobrou chuť.
Autor: Nikola119

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit