Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný štrúdl
ZDROJ: Image Professionals / Schall, Ewgenija
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 201
Do 45 minut Snadné 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4310 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 393 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z listového těsta je sázka na jistotu. Připravíte ho rychle a zabalíte bez velkého úsilí. Použít do něj můžete vedle úrody jablek také tvaroh, rozinky a ořechy. 

Související recepty

Suroviny

strouhanka 4 PL
skořicový cukr 1 bal
rozinky 1 hrst
nasekané
vejce 1 ks
na potření
Na ozdobu
na posypání

Postup

1

Na pánvi rozpusťte máslo. Nasypte na něj strouhanku a za stálého míchání ji asi 3 minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Z lednice vyndejte těsto, rozkrojte ho na dvě části a na pomoučeném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.

4

Na obdélníky těsta rozdělte osmahnutou strouhanku a rozprostřete ji tak, aby nesahala úplně do krajů – na každé straně ponechte aspoň 2 centimetry volného těsta.

5

Jablka oloupejte a nastrouhejte. Přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte.

6

Poté náplň rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby ani jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně ponechte aspoň 2 centimetry volného těsta.

7

Těsto i s náplní opatrně zaviňte; konce stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.

8

Do hrnečku rozklepněte vajíčko a dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a vložte do trouby. Štrúdl pečte asi 45 minut dozlatova.

9

Vychlazenou smetanu nalijte do misky a vyšlehejte do tuha.

10

Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.

NĚCO NAVÍC
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. 

Související články

Apetit magazín