Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný štrúdl
ZDROJ: Image Professionals / Schall, Ewgenija
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 150
Do 45 minut Snadné 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4310 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 393 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z listového těsta je sázka na jistotu. Připravíte ho rychle a zabalíte bez velkého úsilí. Použít do něj můžete vedle úrody jablek také tvaroh, rozinky a ořechy. 

Suroviny

strouhanka 4 PL
skořicový cukr 1 bal
rozinky 1 hrst
nasekané
vejce 1 ks
na potření
Na ozdobu
na posypání

Postup

1

Osmahněte strouhanku
Na pánvi rozpusťte máslo. Nasypte na něj strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Zapněte troubu na 180 °C. Teprve teď vytáhněte z lednice těsto – bude se vám s ním lépe pracovat. Rozkrojte je na dvě části a na pomoučeném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.

2

Připravte náplň
Na těsto rozprostřete osmahnutou strouhanku. Jablka oloupejte, přepulte a nastrouhejte do větší misky. Pak k nim přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Poté ji rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.

3

Zabalte štrúdl
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do  trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle s nimi ven!

4

Ušlehejte šlehačku
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a vyšlehejte do tuha. Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.

5

Experimentujte!
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. 

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč