0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný štrúdl
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 96
Do hodiny Snadné 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4244 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 378 g
Tuky 282 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maximálně zrychlená varianta babičkovské klasiky

Suroviny

máslo 50 g
strouhanka 4 PL
listové těsto 500 g
jablko 4 ks
skořicový cukr 1 bal
rozinky hrst
vlašské ořechy hrst
nasekané
vejce 1 ks
na potření
Na ozdobu
smetana ke šlehání 250 ml
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Osmahněte strouhanku
Na pánvi rozpusťte máslo. Pak na ně nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Zapněte troubu na 180 °C. Teprve teď vytáhněte z lednice těsto – bude se vám s ním lépe pracovat. Rozkrojte je na dvě části a na pomoučněném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.

2

Připravte náplň
Na těsto rozprostřete osmahnutou strouhanku. Jablka oloupejte, přepulte a nastrouhejte do větší misky. Pak k nim přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Poté ji rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.

3

Zabalte štrúdl
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do  trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle ven s nimi!

4

Ušlehejte šlehačku
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a šlehejte tak dlouho, až změní konzistenci a začne tuhnout. Pak stačí už jenom chvilička šlehání. Elektrický šlehač v této fázi průběžně vypínejte, abyste zkontrolovali stav smetany. Kdybyste totiž šlehali příliš dlouho, změnila by se v ‚máslo‘. Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte na porce, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.

5

Experimentujte!
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. V supermarketech ji najdete v regálech mezi tvarohy.

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč