Jablečný závin z listového těsta je sázka na jistotu. Připravíte ho rychle a zabalíte bez velkého úsilí. Použít do něj můžete vedle úrody jablek také tvaroh, rozinky a ořechy.
Suroviny
Postup
Na pánvi rozpusťte máslo. Nasypte na něj strouhanku a za stálého míchání ji asi 3 minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Z lednice vyndejte těsto, rozkrojte ho na dvě části a na pomoučeném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.
Na obdélníky těsta rozdělte osmahnutou strouhanku a rozprostřete ji tak, aby nesahala úplně do krajů – na každé straně ponechte aspoň 2 centimetry volného těsta.
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte.
Poté náplň rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby ani jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně ponechte aspoň 2 centimetry volného těsta.
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; konce stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
Do hrnečku rozklepněte vajíčko a dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a vložte do trouby. Štrúdl pečte asi 45 minut dozlatova.
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a vyšlehejte do tuha.
Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.
NĚCO NAVÍC
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň.