Maximálně zrychlená varianta babičkovské klasiky
Suroviny
Postup
Osmahněte strouhanku
Na pánvi rozpusťte máslo. Pak na ně nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Zapněte troubu na 180 °C. Teprve teď vytáhněte z lednice těsto – bude se vám s ním lépe pracovat. Rozkrojte je na dvě části a na pomoučněném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.
Připravte náplň
Na těsto rozprostřete osmahnutou strouhanku. Jablka oloupejte, přepulte a nastrouhejte do větší misky. Pak k nim přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Poté ji rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.
Zabalte štrúdl
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle ven s nimi!
Ušlehejte šlehačku
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a šlehejte tak dlouho, až změní konzistenci a začne tuhnout. Pak stačí už jenom chvilička šlehání. Elektrický šlehač v této fázi průběžně vypínejte, abyste zkontrolovali stav smetany. Kdybyste totiž šlehali příliš dlouho, změnila by se v ‚máslo‘. Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte na porce, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.
Experimentujte!
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos. Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi. Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. V supermarketech ji najdete v regálech mezi tvarohy.