
Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
Melancholické počasí podzimu a zimy přímo volá po dezertu, který pohladí po duši. Hedvábně krémový cheesecake z Lučiny s karamelovými jablky a křupavou drobenkou je přesně tou pravou volbou! Rozmazlete se...
Ingredience
- 600 g Lučiny
- 180 g tučné zakysané smetany (20%)
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 vejce
- 2 kyselejší jablka (Granny Smith), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
- šťáva z 1/2 citronu
- 25 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 svitek skořice
- 2 tobolky kardamomu (nemusí být)
- 1 hřebíček
- 150 g celozrnných sušenek s ovesnými vločkami, rozmixovaných nebo nadrcených najemno
- 50 g másla, rozpuštěného
- 30 g másla, vychlazeného
- 25 g polohrubé mouky
- 25g ovesných vloček
- 25 g krupicového cukru
- karamelová poleva
NA KARAMELOVÁ JABLKA
NA KORPUS
NA DROBENKU
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Jablka zakapejte citronovou šťávou. V pánvi na střední stupeň rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka i s citronovou šťávou a přidejte koření. Přiklopte a pár minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte koření.
2 Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.
3 Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu (viz Něco navíc). Lučinu prošlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Poté vmíchejte škrob a jedno po druhém i vejce (obr. 3a). Na předpečený korpus navrstvěte jablka. Kolem dokola nechte minimálně 1-2 cm volný okraj. Na jablka nalijte připravenou náplň (obr. 3b) a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Po hodině dort vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (nebo přes noc).
4 Zatímco se dort chladí, připravte drobenku. Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, mouky, ovesných vloček a cukru vypracujte drobenku. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
5 Povrch dortu před podáváním ozdobte drobenkou a karamelem.
NĚCO NAVÍC
Cheesecake můžete péct i ve vodní lázni. Formu důkladně obalte alobalem, posaďte do pekáčku s vyšším okrajem a ten naplňte vroucí vodou do poloviny výšky dortové formy.
Přidat komentář