Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

Melancholické počasí podzimu a zimy přímo volá po dezertu, který pohladí po duši. Hedvábně krémový cheesecake z Lučiny s karamelovými jablky a křupavou drobenkou je přesně tou pravou volbou! Rozmazlete se...

Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí a chlazení
PT1H20M
Pečení 1:20
Dort

Ingredience

    • 600 g Lučiny
    • 180 g tučné zakysané smetany (20%)
    • 150 g krupicového cukru
    • 2 lžičky kukuřičného škrobu
    • 3 vejce

    NA KARAMELOVÁ JABLKA

    • 2 kyselejší jablka (Granny Smith), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 25 g másla
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 svitek skořice
    • 2 tobolky kardamomu (nemusí být)
    • 1 hřebíček

    NA KORPUS

    • 150 g celozrnných sušenek s ovesnými vločkami, rozmixovaných nebo nadrcených najemno
    • 50 g másla, rozpuštěného

    NA DROBENKU

    • 30 g másla, vychlazeného
    • 25 g polohrubé mouky
    • 25g ovesných vloček
    • 25 g krupicového cukru

    NA DOKONČENÍ

    • karamelová poleva

Příprava jídla

1 Jablka zakapejte citronovou šťávou. V pánvi na střední stupeň rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka i s citronovou šťávou a přidejte koření. Přiklopte a pár minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte koření.

2 Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.

3 Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu (viz Něco navíc). Lučinu prošlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Poté vmíchejte škrob a jedno po druhém i vejce (obr. 3a). Na předpečený korpus navrstvěte jablka. Kolem dokola nechte minimálně 1-2 cm volný okraj. Na jablka nalijte připravenou náplň (obr. 3b) a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Po hodině dort vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (nebo přes noc).

4 Zatímco se dort chladí, připravte drobenku. Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, mouky, ovesných vloček a cukru vypracujte drobenku. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

5 Povrch dortu před podáváním ozdobte drobenkou a karamelem.

NĚCO NAVÍC

Cheesecake můžete péct i ve vodní lázni. Formu důkladně obalte alobalem, posaďte do pekáčku s vyšším okrajem a ten naplňte vroucí vodou do poloviny výšky dortové formy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svačinové nanuky s Lučinou Jogurtina

Vajíčková pomazánka s Lučinou a červenou řepou

Jahodová Lučina s mátou

Nepečený borůvkový cheesecake s Lučinou

Těstoviny s Lučinou, houbami a špenátem

Ostružinový cheesecake s Lučinou

Zdravý snídaňový pohár s Lučinou

Pomazánka z Lučiny s medvědím česnekem a pažitkou

Salát s lesním ovocem a Lučinou salátovou

Přidat komentář