V Česku máme sekanou v housce, na Slovensku cikánskou v žemli. Kus šťavnaté vepřové krkovičky v housce – oblíbený slovenský fast food – často potkáte na trzích či slavnostech. Tajně doufáme, že se tento recept probojuje do stánků i u nás.
Postup
Maso nakrájejte na plátky (na cca 4, maximálně na 6), naklepejte, osolte, opepřete, potřete česnekem, hořčicí a na- skládejte do uzavíratelné nádoby. Zalijte mlékem a osolte. Dejte odležet do lednice, minimálně na 6–8 hodin, nejlépe však přes noc.
V pánvi rozehřejte sádlo a okapané plátky masa na něm zvolna opečte z obou stran. Do výpeku vsypte cibuli a opečte ji dozlatova.
Housky rozkrojte, spodní polovinu potřete hořčicí, na ni dejte plátek masa, trochu opečené cibule a beraní rohy, feferonky nebo okurky. Přiklopte zbylou polovinu žemle a podávejte nejlépe s dobře vychlazeným pivem.