Citronovo-makové bábovičky

Citronovo-makové bábovičky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 16 báboviček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2775 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 336 g
Tuky 128 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citronové bábovičky vás dostanou svojí svěží chutí. Pokud je ochutnáte ještě horké, možná se vám budou zdát moc kyselé. Věřte, že než vychladnou, citronová šťáva se v nich krásně rozleží a pak už budou jen neodolatelně dobré.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
na formičky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 ČL
máslo 115 g
změklé plus na formičky
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
mléko 60 ml
citronová štáva 85 ml
citronová kůra
najemno nastrouhaná
vanilkový extrakt 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
mák celý 1 PL
nemletý
Na dokončení
moučkový cukr
na posypání
čokoládová vajíčka

1 Troubu předehřejte na 175°C. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl vsypte do mísy a promíchejte. 

2 V jiné míse prošlehejte máslo (pokud máte klasický robot, použijte pádlo). Přidejte cukr a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, po jednom přidejte vejce a vmíchejte. Snižte rychlost a postupně přisypávejte moučnou směs. Přilijte mléko, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, přisypte nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. Nakonec vmíchejte mák.

3 Těsto rozdělte do báboviček a pečte zhruba 12–15 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

4 Bábovičky nechte vychladnout, vyklopte a pocukrujte. Doprostřed každé naaranžujte vajíčka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit