
Citronovo-makové bábovičky
Citronové bábovičky vás dostanou svojí svěží chutí. Pokud je ochutnáte ještě horké, možná se vám budou zdát moc kyselé. Věřte, že než vychladnou, citronová šťáva se v nich krásně rozleží a pak už budou jen neodolatelně dobré.
Ingredience
- 180 g hladké mouky + na formičky
- 1/4 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 115 g másla, změklého + na formičky
- 200 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 60 ml mléka
- 85 ml citronové šťávy
- najemno nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1–2 lžíce nemletého máku
- moučkový cukr na posypání
- marcipánová nebo čokoládová vajíčka
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 175°C. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl vsypte do mísy a promíchejte.
2 V jiné míse prošlehejte máslo (pokud máte klasický robot, použijte pádlo). Přidejte cukr a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, po jednom přidejte vejce a vmíchejte. Snižte rychlost a postupně přisypávejte moučnou směs. Přilijte mléko, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, přisypte nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. Nakonec vmíchejte mák.
3 Těsto rozdělte do báboviček a pečte zhruba 12–15 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
4 Bábovičky nechte vychladnout, vyklopte a pocukrujte. Doprostřed každé naaranžujte vajíčka.
Přidat komentář