Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Popis receptu: 

Svěží dort s citronovým korpusem, citronovo-bezinkovým krémem a borůvkami.

Autor: Šárka Prost
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 12 kusů
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    6 vajec

    180g cukru

    150g mouky

    50g rozpuštěného másla

    špetka soli

    citronová kůra z jednoho citrónu

     

    Krém:

    6 bílků

    350g cukru

    100ml vody

    350g měkkého másla o pokojové teplotě

    špetka soli

    60ml bezinkového sirupu

    šťáva z půlky citrónu

    žlutá potravinářská barva

     

    Dále:

    borůvky

    citron a zelené lístky (např. máta, eukalyptus apod.) na ozdobu

     

Příprava jídla

1. Na korpus dáme vejce s cukrem a špetkou soli do kuchyňského robotu a necháme ca 15 min šlehat až se objem zněkolikanásobí a vytvoří se pevná pěna. Přilejeme rozpuštěné máslo a necháme ještě ca 5min pomaleji šlehat. Poté opatrně přimícháme již ručně mouku prosetou přes jemné sítko a citronovou kůru. Těsto rozdělíme do dvou menších pečících forem (průměr 16cm) a dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních (dle trouby) zhruba 30-40 min.

 

2. Na krém dáme bílky se špetkou soli do šlehače a necháme na nejvyšší otáčky vyšlehat do pěny. Až bude pěna skoro hotová, smícháme v kastrůlku vodu s cukrem a přivedeme k varu. Cukrový sirup vaříme tak dlouho až dosáhne teploty 120 stupňů a poté jej opatrně pomalu přiléváme do šlehače k bílkové pěně. Snížíme otáčky na minimum a necháme pěnu dále šlehat dokud neschládne.

 

3. V misce vyšleháme máslo do bílé pěny. Jakmile bude bílová pěna chladná, smícháme ji opatrně s vyšlehaným máslem. Poté do krému přidáme bezinkový sirup a citronovou šťávu (množství dle chuti).

 

4. Korpusy rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme vrtsvu krému, na krém pokládáme borůvky (množství dle chuti) a přikryjeme dalším korpusem. Postup opakujeme. Zbylý krém smícháme s potravinářskou barvou a začneme dort zvenku potahovat krémem.

 

5. Dort zdobíme zbylým ovocem, citronovou kůrou a zelenými lístky. Hotový dort dáme vychladit min. na 3 hodiny do lednice.
 

Přidat komentář