Postup
1. Na korpus dáme vejce s cukrem a špetkou soli do kuchyňského robotu a necháme ca 15 min šlehat až se objem zněkolikanásobí a vytvoří se pevná pěna. Přilejeme rozpuštěné máslo a necháme ještě ca 5min pomaleji šlehat. Poté opatrně přimícháme již ručně mouku prosetou přes jemné sítko a citronovou kůru. Těsto rozdělíme do dvou menších pečících forem (průměr 16cm) a dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních (dle trouby) zhruba 30-40 min.
2. Na krém dáme bílky se špetkou soli do šlehače a necháme na nejvyšší otáčky vyšlehat do pěny. Až bude pěna skoro hotová, smícháme v kastrůlku vodu s cukrem a přivedeme k varu. Cukrový sirup vaříme tak dlouho až dosáhne teploty 120 stupňů a poté jej opatrně pomalu přiléváme do šlehače k bílkové pěně. Snížíme otáčky na minimum a necháme pěnu dále šlehat dokud neschládne.
3. V misce vyšleháme máslo do bílé pěny. Jakmile bude bílová pěna chladná, smícháme ji opatrně s vyšlehaným máslem. Poté do krému přidáme bezinkový sirup a citronovou šťávu (množství dle chuti).
4. Korpusy rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme vrtsvu krému, na krém pokládáme borůvky (množství dle chuti) a přikryjeme dalším korpusem. Postup opakujeme. Zbylý krém smícháme s potravinářskou barvou a začneme dort zvenku potahovat krémem.
5. Dort zdobíme zbylým ovocem, citronovou kůrou a zelenými lístky. Hotový dort dáme vychladit min. na 3 hodiny do lednice.