Citronovy dort s bezinkovým krémem

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

6 vajec

180g cukru

150g mouky

50g rozpuštěného másla

špetka soli

citronová kůra z jednoho citrónu

 

Krém:

6 bílků

350g cukru

100ml vody

350g měkkého másla o pokojové teplotě

špetka soli

60ml bezinkového sirupu

šťáva z půlky citrónu

žlutá potravinářská barva

 

Dále:

borůvky

citron a zelené lístky (např. máta, eukalyptus apod.) na ozdobu

 

1. Na korpus dáme vejce s cukrem a špetkou soli do kuchyňského robotu a necháme ca 15 min šlehat až se objem zněkolikanásobí a vytvoří se pevná pěna. Přilejeme rozpuštěné máslo a necháme ještě ca 5min pomaleji šlehat. Poté opatrně přimícháme již ručně mouku prosetou přes jemné sítko a citronovou kůru. Těsto rozdělíme do dvou menších pečících forem (průměr 16cm) a dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních (dle trouby) zhruba 30-40 min.

 

2. Na krém dáme bílky se špetkou soli do šlehače a necháme na nejvyšší otáčky vyšlehat do pěny. Až bude pěna skoro hotová, smícháme v kastrůlku vodu s cukrem a přivedeme k varu. Cukrový sirup vaříme tak dlouho až dosáhne teploty 120 stupňů a poté jej opatrně pomalu přiléváme do šlehače k bílkové pěně. Snížíme otáčky na minimum a necháme pěnu dále šlehat dokud neschládne.

 

3. V misce vyšleháme máslo do bílé pěny. Jakmile bude bílová pěna chladná, smícháme ji opatrně s vyšlehaným máslem. Poté do krému přidáme bezinkový sirup a citronovou šťávu (množství dle chuti).

 

4. Korpusy rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme vrtsvu krému, na krém pokládáme borůvky (množství dle chuti) a přikryjeme dalším korpusem. Postup opakujeme. Zbylý krém smícháme s potravinářskou barvou a začneme dort zvenku potahovat krémem.

 

5. Dort zdobíme zbylým ovocem, citronovou kůrou a zelenými lístky. Hotový dort dáme vychladit min. na 3 hodiny do lednice.
 

Autor: Šárka Prost

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit