0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6843 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 640 g
Tuky 402 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
cukr 180 g
mouka 150 g
máslo 50 g
rozpuštené
sůl špetka
citronová kůra
z jednoho citronu
Krém
cukr 350 g
voda 100 ml
máslo 350 g
o pokojové teplotě
citronová šťáva
z půlky citronu
potravinářské barvivo
žluté
voda 100 ml
sůl špetka
Na ozdobení

Postup

1

1. Na korpus dáme vejce s cukrem a špetkou soli do kuchyňského robotu a necháme ca 15 min šlehat až se objem zněkolikanásobí a vytvoří se pevná pěna. Přilejeme rozpuštěné máslo a necháme ještě ca 5min pomaleji šlehat. Poté opatrně přimícháme již ručně mouku prosetou přes jemné sítko a citronovou kůru. Těsto rozdělíme do dvou menších pečících forem (průměr 16cm) a dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních (dle trouby) zhruba 30-40 min.

2

2. Na krém dáme bílky se špetkou soli do šlehače a necháme na nejvyšší otáčky vyšlehat do pěny. Až bude pěna skoro hotová, smícháme v kastrůlku vodu s cukrem a přivedeme k varu. Cukrový sirup vaříme tak dlouho až dosáhne teploty 120 stupňů a poté jej opatrně pomalu přiléváme do šlehače k bílkové pěně. Snížíme otáčky na minimum a necháme pěnu dále šlehat dokud neschládne.

3

3. V misce vyšleháme máslo do bílé pěny. Jakmile bude bílová pěna chladná, smícháme ji opatrně s vyšlehaným máslem. Poté do krému přidáme bezinkový sirup a citronovou šťávu (množství dle chuti).

4

4. Korpusy rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme vrtsvu krému, na krém pokládáme borůvky (množství dle chuti) a přikryjeme dalším korpusem. Postup opakujeme. Zbylý krém smícháme s potravinářskou barvou a začneme dort zvenku potahovat krémem.

5

5. Dort zdobíme zbylým ovocem, citronovou kůrou a zelenými lístky. Hotový dort dáme vychladit min. na 3 hodiny do lednice.
 

Autor: sprost

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč