0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Citronovy dort s bezinkovým krémem

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6843 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 640 g
Tuky 402 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
cukr 180 g
mouka 150 g
máslo 50 g
rozpuštené
sůl špetka
citronová kůra
z jednoho citronu
Krém
bílek 6 ks
cukr 350 g
voda 100 ml
máslo 350 g
o pokojové teplotě
citronová štáva
z půlky citronu
potravinářské barvivo
žluté
voda 100 ml
sůl špetka
Na ozdobení
borůvky
citron

Postup

1

1. Na korpus dáme vejce s cukrem a špetkou soli do kuchyňského robotu a necháme ca 15 min šlehat až se objem zněkolikanásobí a vytvoří se pevná pěna. Přilejeme rozpuštěné máslo a necháme ještě ca 5min pomaleji šlehat. Poté opatrně přimícháme již ručně mouku prosetou přes jemné sítko a citronovou kůru. Těsto rozdělíme do dvou menších pečících forem (průměr 16cm) a dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních (dle trouby) zhruba 30-40 min.

2

2. Na krém dáme bílky se špetkou soli do šlehače a necháme na nejvyšší otáčky vyšlehat do pěny. Až bude pěna skoro hotová, smícháme v kastrůlku vodu s cukrem a přivedeme k varu. Cukrový sirup vaříme tak dlouho až dosáhne teploty 120 stupňů a poté jej opatrně pomalu přiléváme do šlehače k bílkové pěně. Snížíme otáčky na minimum a necháme pěnu dále šlehat dokud neschládne.

3

3. V misce vyšleháme máslo do bílé pěny. Jakmile bude bílová pěna chladná, smícháme ji opatrně s vyšlehaným máslem. Poté do krému přidáme bezinkový sirup a citronovou šťávu (množství dle chuti).

4

4. Korpusy rozkrojíme na půlky. Na korpus dáme vrtsvu krému, na krém pokládáme borůvky (množství dle chuti) a přikryjeme dalším korpusem. Postup opakujeme. Zbylý krém smícháme s potravinářskou barvou a začneme dort zvenku potahovat krémem.

5

5. Dort zdobíme zbylým ovocem, citronovou kůrou a zelenými lístky. Hotový dort dáme vychladit min. na 3 hodiny do lednice.
 

Autor: sprost

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit