4 způsoby, jak snadno zmrazit jahody

monika-grabkowska
ZDROJ: monika-grabkowska
sdílet:
Nechte se zlákat, vážení, na jahody mražený. Prozradíme, jak šťavnaté plody nejlépe uchovávat v mrazáku, aby neztratily nic ze své vůně ani chuti.

Zamrazení je elegantní způsob, jak uchovat zralé plody na měsíce, kdy už nebudou v sezoně. I v zimě si tak uvaříte kynuté knedlíky, které zavoní létem. 

Jak nejlépe mrazit celé plody

Čerstvě natrhané nebo koupené jahody zpracujte ihned, jakmile s nimi dorazíte do kuchyně. Plody se snadno pomačkají a rychle se kazí. Přijít o skvostnou úrodu by byla škoda. 

Jahody nejprve jemně omyjte, nechte okapat a opatrně osušte. Odstraňte zelené lístky. Plody rozložte na podnos, přikryjte alobalem, vložte do mrazáku a nechte hodinu zamrazit. Pak je z sesypte a rozdělte do uzavíratelných sáčků či krabiček s víčkem. Díky mrazení na tácu se k sobě jahody později neslepí a budou se vám z mrazáku snáze odebírat.

A kam s nimi? Kromě již zmiňovaných ovocných knedlíků jsou skvělé také do bublanin, koláčů i ovocných pohárů.

Ovocné knedlíky

Více

Jahodová dřeň

Elegantní a chutný způsob, jak zpracovat méně pěkné plody. Očištěné jahody rozmixujte ponorným mixérem dohladka, oslaďte a dochuťte citronovou šťávou. Cukru dejte spíš více než méně, mráz stahuje sladkou chuť a výsledná dřeň by mohla být mdlá. Chcete-li směs dokonale hladkou, propasírujte ji přes sítko. Komu nevadí kousky jahod, pasírovat nemusí.

Jahodovou dřeň rozdělte do misek, tvořítek nebo nanukových formiček. Zamrazte a pak už jen ve správný čas vytahujte z mrazáku a mlsejte. Pro obměnu můžete do dřeně přidat limetovou šťávu a lístky máty.

Jahodový sorbet

Osvěžující nadýchaný sorbet je luxusnější variantou jahodové dřeně, zvlášť když do něj přimícháte sekt. Jahodový sorbet využijete jako základ letních pohárů nebo ho mlsejte jen tak lžičkou rovnou z mrazáku.

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

Více

Mražený džem

Možná vás překvapí, že v mrazáku můžete stejně dobře jako celé plody nebo dřeň uchovat také uvařený džem. Rozšťouchané ovoce přiveďte k varu, smíchejte s cukrem, pektinem a citronovou šťávou a dokončete podle receptu.

Hotový jahodový džem naplňte do sklenic nebo plastových krabiček – nádoby nepřeplňujte, aby měl džem při mražení kam vystoupit. Uzavřete a nechte ovocnou směs vychladnout. Pak ji uložte v mrazáku, kde vydrží až 1 rok.

Před použitím vyjměte džem z mrazáku a nechte v chladničce povolit. Když ho sníte během 3 týdnů, nestihne se zkazit. A s čím si ho dát? Jahodový džem z mrazáku chutná božsky na chlebu s máslem či palačinkách a lívancích. Polívat s ním můžete zmrzlinový pohár nebo si ho dejte se smetanovým jogurtem.

Obchod Apetit