0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sorbet, zmrzlina i dřeň: 4 způsoby, jak zmrazit jahody

Jahodová zmrzlina
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Nechte se zlákat, vážení, na jahody mražený. Prozradíme, jak šťavnaté plody nejlépe uchovávat v mrazáku, aby neztratily nic ze své vůně ani chuti. 

Zamrazení představuje elegantní způsob, jak uchovat chuť zralých plodů celé měsíce. I v zimě si tak můžete uvařit kynuté nebo tvarohové jahodové knedlíky, které zavoní létem. 

Jak nejlépe mrazit celé plody

  • Čerstvě natrhané nebo koupené jahody zpracujte ihned, jakmile s nimi dorazíte do kuchyně. Plody se snadno pomačkají a rychle se kazí. Přijít o skvostnou úrodu by byla škoda. 
  • Jahody nejprve lehce opláchněte, nechte okapat a opatrně osušte. Odstraňte zelené lístky. Plody rozložte vedle sebe na tác či podnos, přikryjte alobalem, vložte do mrazáku a nechte hodinu mrazit.
  • Pak je sesypte a rozdělte do uzavíratelných sáčků či krabiček s víčkem. Předmražením na tácu se jahody neslepí a budou se z mrazáku snáze odebírat.

Kam s nimi? Kromě již zmiňovaných ovocných knedlíků jsou skvělé také do bublanin, koláčů i ovocných pohárů.

Jahodová dřeň

Zpracování na dřeň je elegantní a chutný způsob, jak zpracovat pomačkané či jinak nedokonalé plody.

  • Očištěné jahody rozmixujte ponorným mixérem dohladka, oslaďte a dochuťte citronovou šťávou.
  • Cukru dejte spíš více než méně, mráz stahuje sladkou chuť a výsledná dřeň by mohla být kyselá.
  • Chcete-li směs dokonale hladkou, propasírujte ji přes sítko. Komu nevadí kousky jahod, pasírovat nemusí.
  • Jahodovou dřeň rozdělte do misek, tvořítek nebo nanukových formiček. Zamrazte a pak už jen ve správný čas vytahujte z mrazáku a mlsejte. Pro obměnu můžete do dřeně přidat limetovou šťávu a lístky máty.

Jahodový sorbet

Osvěžující nadýchaný sorbet je luxusnější variantou jahodové dřeně, zvlášť když do něj přimícháte sekt. Jahodový sorbet využijete jako základ letních pohárů nebo ho mlsejte jen tak lžičkou rovnou z mrazáku.

Mražený džem

Možná vás překvapí, že v mrazáku můžete stejně dobře jako celé plody nebo dřeň uchovat také uvařený džem.

  • Rozšťouchané jahody přiveďte k varu, smíchejte s cukrem, pektinem a citronovou šťávou a dokončete podle receptu.

  • Hotový jahodový džem naplňte do sklenic nebo plastových krabiček – nádoby nepřeplňujte, aby měl džem při mražení kam vystoupit.
  • Uzavřete a nechte ovocnou směs vychladnout. Pak ji uložte v mrazáku, kde vydrží až rok.
  • Před použitím vyjměte džem z mrazáku a nechte v chladničce povolit. Když ho sníte během 3 týdnů, nestihne se zkazit.
  • S čím si ho dát? Jahodový džem z mrazáku chutná božsky na chlebu s máslem či palačinkách a lívancích. Polévat s ním můžete zmrzlinový pohár nebo si ho dejte se smetanovým jogurtem.

Související články

Jak správně skladovat jahody?
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to. ...
11 zajímavostí o jahodách, které vás překvapí
  • Zajímavosti

11 zajímavostí o jahodách, které vás překvapí

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které si spousta lidí pěstuje na zahrádkách, sbírá na polích v samosběrech nebo zkrátka jenom miluje. Podívejte se na 12 zajímavostí o jahodách, které jste možná netušili! ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit