Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka s opečenou cibulí

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4171 kcal
Bílkoviny 173 g
Sacharidy 262 g
Tuky 265 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

česnek 4 stroužky
olivový olej
vývar zeleninový 1 500 ml
lze nahradit vodou
čočka 250 g
libeček 1 snítka
mrkev 50 g
jemně nastrouhaná
celer 50 g
jemně nastrouhaný
majoránka (čerstvá) 1 hrst
lze nahradit sušenou
sůl
pepř
lískové oříšky 2 PL
lze nahradit vlašskými ořechy
sůl mořská 1 ČL
hrubá

Postup

1

Čočku propláchneme, zalijeme větším množstvím studené vody a necháme minimálně 2 hodiny máčet.

2

Cibuli oloupeme, část jí nakrájíme na tenké kroužky a zbytek nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a opékáme do růžova. Zasypeme hladkou moukou a umícháme růžovou jíšku.

3

Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, prošleháme a dobře rozmícháme, přidáme slitou čočku, libeček, uvedeme do varu a vaříme 20 minut. 5 minut před koncem varu přidáme nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu. Polévku stáhneme z ohně a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

4

Lískové nebo vlašské ořechy na sucho krátce opražíme, necháme vychladnout a umeleme nebo rozmixujeme s trochou mořské hrubé soli.

5

Plátky slaniny opečeme na sucho v nepřilnavé pánvi nebo na malém množství oleje a necháme odsát na papírové utěrce. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibulové kroužky a opečeme je dozlatova. Cibulové kroužky přendáme na savý papír a necháme odsát přebytečný tuk.

6

Horkou polévku podáváme ozdobenou opečenou cibulí, s plátkem křupavé slaniny a lehce poprášenou oříškovou solí. Tip Polévku můžete připravit i z červené čočky, tu pak nemusíte předem namáčet.

Foto ilustračné
Zdroj: Pixabay.com

Autor: kamila novak

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...