Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Mrkvová polévka s červenou čočkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1879 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 237 g
Tuky 33 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvová polévka s červenou čočkou je nejen jednoduchá na přípravu, ale také skvěle zasytí a zahřeje. Tato krémová polévka je vyrobena z pouhých pár surovin a díky chilli má lehce pikantní příchuť, která dodá jídlu zajímavý nádech. Hustá konzistence této polévky ji činí ideální volbou nejen pro večeři, ale i jako svačinu do práce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
mrkev 1 kg
na špalíky
nahrubo
česnek 2 stroužky
nakrájené
zázvor (čerstvý) 3 ČL
nadrobno nakrájený
chilli sušené 1 špetka
římský kmín 2 ČL
mletý
garam masala 1 ČL
vývar zeleninový 1,5 l
nebo vody
sůl
pepř
čerstvě mletý
limetová šťáva
z 1 limety
koriandr čerstvý
k podávání
sezamová semínka
k podávání, černá - lze nahradit černuchou

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte mrkev a opékejte, dokud nezačne zlátnout, přidejte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla. Přisypte česnek, zázvor, chilli, římský kmín a garam masalu, promíchejte a nechte koření rozvonět.

2

Nakonec přisypte čočku, vlijte litr vývaru, kokosové mléko (nechte si 2 lžíce na závěrečné pokapání), promíchejte a vařte, dokud všechno nezměkne.

3

Polévku rozmixujte na jemný krém, dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou, případně nařeďte vývarem či vodou do požadované konzistence.

4

Mrkvovou polévku s červenou čočkou podávejte zdobenou lístky koriandru, semínky sezamu nebo černuchy a odloženým kokosovým mlékem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pikantnější a kořeněné chutě, nebojte se přidat víc chilli i garam masaly. Naopak jestli vaříte menším dětem, koření uberte a polévku si přiostřete až v misce nadrobno nakrájenou chilli papričkou, chilli vločkami nebo kajenským pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín