Mrkvová polévka s červenou čočkou je nejen jednoduchá na přípravu, ale také skvěle zasytí a zahřeje. Tato krémová polévka je vyrobena z pouhých pár surovin a díky chilli má lehce pikantní příchuť, která dodá jídlu zajímavý nádech. Hustá konzistence této polévky ji činí ideální volbou nejen pro večeři, ale i jako svačinu do práce.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte mrkev a opékejte, dokud nezačne zlátnout, přidejte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla. Přisypte česnek, zázvor, chilli, římský kmín a garam masalu, promíchejte a nechte koření rozvonět.
Nakonec přisypte čočku, vlijte litr vývaru, kokosové mléko (nechte si 2 lžíce na závěrečné pokapání), promíchejte a vařte, dokud všechno nezměkne.
Polévku rozmixujte na jemný krém, dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou, případně nařeďte vývarem či vodou do požadované konzistence.
Mrkvovou polévku s červenou čočkou podávejte zdobenou lístky koriandru, semínky sezamu nebo černuchy a odloženým kokosovým mlékem.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pikantnější a kořeněné chutě, nebojte se přidat víc chilli i garam masaly. Naopak jestli vaříte menším dětem, koření uberte a polévku si přiostřete až v misce nadrobno nakrájenou chilli papričkou, chilli vločkami nebo kajenským pepřem.