Mrkvová polévka s červenou čočkou

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 243 g
Tuky 33 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka z pár surovin, která zasytí i zahřeje. Skvělá je k večeři, ale co zbude, můžete vzít k obědu do práce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
mrkev 1 kg
na špalíky
cibule červená 1 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
nakrájené
zázvor (čerstvý) 3 ČL
nadrobno
chilli sušené špetka
římský kmín 2 ČL
mletý
garam masala 1 ČL
čočka červená 1 hrnek
vývar zeleninový 1.5 l
(nebo vody)
kokosové mléko 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
limeta 1 ks
šťáva
koriandr
k podávání
sezamová semínka
k podávání, černá - lze nahradit

1 V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte mrkev a opékejte, dokud nezačne zlátnout, přidejte cibuli a opékejte, aby zesklovatěla. Přisypte česnek, zázvor, chilli, římský kmín a garam masalu, promíchejte a nechte koření rozvonět. Nakonec přisypte čočku, vlijte litr vývaru, kokosové mléko (nechte si 2 lžíce na závěrečné pokapání), promíchejte a vařte, dokud všechno nezměkne.

2 Polévku rozmixujte na jemný krém, dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou, případně nařeďte vývarem či vodou do požadované konzistence.

3 Podávejte zdobené koriandrem, semínky sezamu nebo černuchy a odloženým kokosovým mlékem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi pikantnější a kořeněné chutě, nebojte se přidat víc chilli i garam masaly. Naopak jestli vaříte menším dětem, koření uberte a polévku si přiostřete až v misce nadrobno nakrájenou chilli papričkou, chilli vločkami nebo kajenským pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit