Kořeněná čočková polévka

Kořeněná čočková polévka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné na sklenici o objemu 750ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3816 kcal
Bílkoviny 177 g
Cukr 385 g
Tuky 136 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Namíchejte ze samých dobrých ingrediencí chutný jedlý dárek – instantní směs na vaření.

Suroviny

čočka červená 250 g
čočka žlutá 250 g
sušená rajčata 5 ks
(suchých, ne ze sklenice s nálevem)
sušená jablka hrst
kari koření 1.5 ČL
2 ČL
kurkumy
chilli paprička 1 ks
sušená
bobkový list 2 ks

1 Na dno sklenice dejte polovinu červené čočky, pak polovinu žluté a postup zopakujte. Na čočku ozdobně navršte 5 sušených rajčat (suchá, ne ze sklenice s nálevem), hrst pokrájených sušených jablek, 1 a 1/2 lžičky kari, 2 lžičky kurkumy, 1 sušenou chilli papričku a 2 bobkové listy. Kari spolu s kurkumou zabalte do malého plastového sáčku a přivažte ho na sklenici.

2 Opatřete ji i visačkou s receptem na kořeněnou čočkovou polévku (pro 8 osob): Na 3 lžících másla opékejte asi 4 minuty 1 červenou cibuli a 4 stroužky česneku, obojí nakrájené nadrobno. Přidejte obsah sáčku s kořením, bobkový list a chilli a míchejte ještě minutu. Přidejte zbytek dárkové sklenice a zalijte 2 l vody či drůbežího vývaru. Vařte, až čočka změkne; trvá to asi 45 minut. Osolte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Červenou loupanou čočku koupíte v běžné obchodní síti (buď vedle zelené čočky, nebo v regále se zdravou výživou). Žlutou čočku prodává síť dm drogerií nebo ji koupíte v obchodech s indickými a arabskými specialitami, např. Farah (47 Kč za 1 kg). Oba druhy čočky se nemusejí předem namáčet a při vaření polévku rovnou zahustí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit