Poctivá čočkovka, jakou si pamatujeme z dětství, kdy nám ji vařila babička, nás vždy zahřeje u sdrce. Stačí k ní poctivý krajíc chleba a večeře jako dělaná pro chladné dny je na světě. Hrnec bude prázdný dřív, než bys řekl švec! Čočková polévka s uzeným nezklame!
Suroviny
Postup
Čočku propláchněte a dejte namočit (nejlépe půlden předem, ale postačí i hodina).
V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte dosklovita, přisypte pórek a zvolna opékejte, aby změkl. Přidejte uzené a krátce ho opečte, dále protlak a česnek a opékejte ještě asi minutu. Přilijte vývar nebo vodu, vsypte koření, mírně osolte a vařte asi 45 minut, aby čočka změkla, ale nerozvařila se. Zhruba po 20 minutách přidejte brambory. Hotovou polévku dochuťte solí, octem a ozdobte hladkolistou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Čím méně protlaku, tím světlejší polévka bude, čím více, tím výraznější chuť i barva. Pokud chcete spíše čirou polévku, dejte si pozor na rozvaření čočky. Nebo ji klidně uvařte samostatně, propláchněte ji a poté vsypte do polévky.