Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka s uzeným
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2548 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 354 g
Tuky 55 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá čočkovka, jakou si pamatujeme z dětství, kdy nám ji vařila babička, nás vždy zahřeje u sdrce. Stačí k ní poctivý krajíc chleba a večeře jako dělaná pro chladné dny je na světě. Hrnec bude prázdný dřív, než bys řekl švec!

Suroviny

čočka 200 g
rostlinný olej 2 PL
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
nakrájený na silnější kolečka
krkovice nebo bok, nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
utřené
vývar zeleninový 1 l
tymián sušený ½ ČL
majoránka (drhnutá) ½ ČL
sůl
oloupané a nakrájené na kostičky
vinný ocet červený 2 PL
petrželka
hladkolistá, na ozdobení

Postup

1

Čočku propláchněte a dejte namočit (nejlépe půlden předem, ale postačí i hodina). 

2

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opečte dosklovita, přisypte pórek a zvolna opékejte, aby změkl. Přidejte uzené a krátce ho opečte, dále protlak a česnek a opékejte ještě asi minutu. Přilijte vývar nebo vodu, vsypte koření, mírně osolte a vařte asi 45 minut, aby čočka změkla, ale nerozvařila se. Zhruba po 20 minutách přidejte brambory. Hotovou polévku dochuťte solí, octem a ozdobte hladkolistou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Čím méně protlaku, tím světlejší polévka bude, čím více, tím výraznější chuť i barva. Pokud chcete spíše čirou polévku, dejte si pozor na rozvaření čočky. Nebo ji klidně uvařte samostatně, propláchněte ji a poté vsypte do polévky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín