Spousta muziky za málo peněz – tahle čočková polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin, ale na focení se po ní jen zaprášilo. Snad proto, že právě takové se jedly v dobách našeho dětství. Čočková polévka s párkem a tymiánem může být i pro vás příjemnou nostalgií, jejíž recept je nutné si pořád a dokola připomínat. Tak tady je.
Suroviny
Postup
Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.
V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce.
Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla.
Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce. Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li se vyhnout mouce, opečte místo ní na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli doměkka a pak pokračujte podle receptu.