0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka s párkem a tymiánem

Čočková polévka s párkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočková polévka s párkem a tymiánem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 242 g
Tuky 76 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta muziky za málo peněz – tahle polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin, ale na focení se po ní jen zaprášilo. Snad proto, že právě takové se jedly v dobách našeho dětství.

Suroviny

čočka 300 g
obyčejná hnědá nebo zelená, propláchnutá a předem namočená do studené vody (stačí na 2 hodiny)
vývar zeleninový 1.25 l
nebo drůbeží
tymián 2 snítky
na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř mletý
párky 1 ks
jemný párek (výběr podle chuti), nakrájený na kolečka a opečený

Postup

1

Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.

2

V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce.

3

Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla.

4

Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce. Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li se vyhnout mouce, opečte místo ní na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli doměkka a pak pokračujte podle receptu. 

Související články

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit