Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka s párkem a tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 242 g
Tuky 76 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta muziky za málo peněz – tahle čočková polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin, ale na focení se po ní jen zaprášilo. Snad proto, že právě takové se jedly v dobách našeho dětství. Čočková polévka s párkem a tymiánem může být i pro vás příjemnou nostalgií, jejíž recept je nutné si pořád a dokola připomínat. Tak tady je.

Suroviny

čočka 300 g
hnědá nebo zelená, propláchnutá, alespoň 2 hodiny předem namočená ve studené vodě
vývar zeleninový 1,25 l
nebo drůbeží
tymián 2 snítky
na vaření čočky + čerstvý na ozdobení
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
jemný, nakrájený na kolečka a opečený

Postup

1

Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. V hrnci ji zalijte zeleninovým vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni povařte do změknutí. Běžně to trvá asi půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu luštěnin.

2

V rendlíčku rozehřejte máslo a opečte na něm za stálého míchání mouku do bledé jíšky. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce.

3

Povařte asi 15 minut, aby polévka hezky zhoustla.

4

Pak většinu polévky odeberte, ve vyšší nádobě rozmixujte a vraťte do hrnce. Potom už jen dolaďte solí a kořením a polévku podávejte s lehce osmahnutými kolečky párku a čerstvým tymiánem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li se vyhnout mouce, opečte místo ní na másle 1 nadrobno nakrájenou cibuli doměkka a pak pokračujte podle receptu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín