Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 cupcaků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5234 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 502 g
Tuky 308 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co může být lepšího než čokoládový dezert? Čokoládový dezert s kapkou luxusního alkoholu!

Suroviny

datle 250 g
vypeckované, nasekané
jedlá soda 1 ČL
máslo 100 g
nasekané
třtinový cukr 100 g
tmavý
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na ořechy
vlašské ořechy 150 g
krupicový cukr 110 g
sůl vločková 1.5 PL
bourbon 1 PL
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
smetana ke šlehání 125 ml
33%
bourbon 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180/160°C. Do mísy dejte datle, přilijte 250ml vroucí vody a přidejte sodu. Nechte 5 minut stát. Pak sceďte (scezenou vodu uchovejte), datle přendejte do robotu, přidejte máslo a cukr a rozmixujte. Přidejte vejce, přisypte mouku a kypřicí prášek a pár pulzy vypracujte těsto (je-li příliš husté, můžete ho rozředit trochou odložené vody). Ale pozor, nepřešlehejte je!

2 Dvanáct formiček na muffiny (à 125ml) vyložte papírovými košíčky a rozdělte do nich připra- vené těsto (cca do 3/4 košíčku). Pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte na mřížce vychladnout.

3 Na kandované ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem ořechy, cukr, sůl a pokapejte je bourbonem. Rozprostřete a pečte 14–16 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak nasekejte nahrubo.

4 Na polevu dejte do rendlíku čokoládu a smetanu a na mírném ohni míchejte, až se rozpustí. Pak vmíchejte bourbon a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ozdobně naneste na muffiny, posypte ořechy a nechte zatuhnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit