Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Na 12 cupcaků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5213 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 505 g
Tuky 308 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co může být lepšího než čokoládový dezert? Čokoládový dezert s kapkou luxusního alkoholu!

Suroviny

datle 250 g
vypeckované, nasekané
jedlá soda 1 PL
máslo 100 g
nasekané
třtinový cukr 100 g
tmavý
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 2 PL
Na ořechy
vlašské ořechy 150 g
krupicový cukr 110 g
1.5 PL
vločková sůl
bourbon 1 PL
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
smetana ke šlehání 125 ml
33%
1 PL
bourbonu např. Jim Beam

1 Troubu předehřejte na 180/160°C. Do mísy dejte datle, přilijte 250ml vroucí vody a přidejte sodu. Nechte 5 minut stát. Pak sceďte (scezenou vodu uchovejte), datle přendejte do robotu, přidejte máslo a cukr a rozmixujte. Přidejte vejce, přisypte mouku a kypřicí prášek a pár pulzy vypracujte těsto (je-li příliš husté, můžete ho rozředit trochou odložené vody). Ale pozor, nepřešlehejte je!

2 Dvanáct formiček na muffiny (à 125ml) vyložte papírovými košíčky a rozdělte do nich připra- vené těsto (cca do 3/4 košíčku). Pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte na mřížce vychladnout.

3 Na kandované ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem ořechy, cukr, sůl a pokapejte je bourbonem. Rozprostřete a pečte 14–16 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak nasekejte nahrubo.

4 Na polevu dejte do rendlíku čokoládu a smetanu a na mírném ohni míchejte, až se rozpustí. Pak vmíchejte bourbon a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ozdobně naneste na muffiny, posypte ořechy a nechte zatuhnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit