Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slavnostní perníkový trifle
Slavnostní perníkový trifle
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slavnostní perníkový trifle

4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 12–15 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8683 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 701 g
Tuky 552 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace voňavého perníku, sladkého karamelu, neodolatelně jemné náplně a šťavnatých hrušek vám učaruje!

Související recepty

Suroviny

perník 500 g
hotový (viz Něco navíc)
hruškový kompot 2 ks
hrušky okapané a nakrájené na větší kousky
vyšlehaná
Na kardamomový krém
mléko 500 ml
plnotučné
škrob 30 g
kukuřičný
kardamom 1 ČL
mletý
vanilková pasta 2 ČL
vejce 2 ks
rum 100 ml
nejlépe kořeněný + na potírání a pokapaní
Na perníkové stromečky
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
zlatý sirup 1 PL
lze nahradit medem
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl 1 špetka
zázvor (mletý) 2 ČL
mixed spice ½ ČL
viz Něco navíc
skořice ¼ ČL
mletá
Na karamelový krém
karamelizované (karamelové salko), 397 g

Postup

1

Na KARDAMOMOVÝ KRÉM vlijte mléko do většího rendlíku, přidejte pomerančovou kůru, přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Škrob, kardamom, cukr, vanilku, vejce a žloutky vymíchejte dohladka. Za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte ochucené mléko a vyšlehejte dohladka. Pomerančovou kůru vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne. Přelijte zpět do misky a vmíchejte rum. K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a uložte do lednice.

2

Na PERNÍČKOVÉ STROMEČKY vyhřejte troubu na 180°C. Máslo, cukr a zlatý sirup nebo med zahřívejte v malém rendlíku do chvíle, než se vše rozpustí a spojí. Ve velké misce smíchejte zbylé ingredience. Vlijte máslovou směs a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. To poté rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 3–4 mm. Stáhněte vrchní arch papíru a pomocí vykrajovátka vykrájejte z těsta co nejvíce stromečků. Rozložte je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10–12 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.

3

Na KARAMELOVÝ KRÉM zvolna šlehejte smetanu a karamelizované kondenzované mléko tak dlouho, dokud krém nezačne tvořit měkké špičky.

4

Z hotového perníku vykrájejte tolik stromečků o síle cca 2 cm, kolik jich budete potřebovat k vyložení servírovací mísy. Zbytek perníku nakrájejte na malé kousky. Jednu stranu těchto vykrojených stromečků potřete rumem a nalepte je po obvodu servírovací mísy.

5

Sestavte trifle. Do servírovací mísy vyložené perníkovými stromečky postupně střídavě vrstvěte nakrájené hrušky, karamelový krém, nakrájený perník a kardamomový krém. Vrstvu perníku můžete pro dospělé ještě navíc pokapat rumem.

6

Hotový trifle ozdobte šlehačkou a do ní zapíchejte upečené perníčkové stromečky. Trifle můžete uložit do lednice až na jeden den, ale šlehačkou a stromečky ho ozdobte až těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC
Na přípravu perníku můžete použít svůj oblíbený recept. Zkuste třeba recept na vláčný perník na plech. Mixed spice koupíte například v Marks&Spencer.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín