Slavnostní perníkový trifle

Slavnostní perníkový trifle
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slavnostní perníkový trifle

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 12–15 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8683 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 701 g
Tuky 552 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace voňavého perníku, sladkého karamelu, neodolatelně jemné náplně a šťavnatých hrušek vám učaruje!

Suroviny

perník 500 g
hotový (viz Něco navíc)
hruškový kompot 2 ks
hrušky okapané a nakrájené na větší kousky
smetana ke šlehání 300 ml
vyšlehaná
Na kardamomový krém
mléko 500 ml
plnotučné
pomerančová kůra 4 proužek
škrob 30 g
kukuřičný
kardamom 1 ČL
mletý
krupicový cukr 200 g
vanilková pasta 2 ČL
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
rum 100 ml
nejlépe kořeněný + na potírání a pokapaní
Na perníkové stromečky
máslo 75 g
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
zlatý sirup 1 PL
lze nahradit medem
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl 1 špetka
zázvor (mletý) 2 ČL
mixed spice 0.5 ČL
viz Něco navíc
skořice 0.25 ČL
mletá
muškátový oříšek 1 špetka
Na karamelový krém
smetana ke šlehání 600 ml
kondenzované mléko 1 konzerva
karamelizované (karamelové salko), 397 g

1 Na KARDAMOMOVÝ KRÉM vlijte mléko do většího rendlíku, přidejte pomerančovou kůru, přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Škrob, kardamom, cukr, vanilku, vejce a žloutky vymíchejte dohladka. Za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte ochucené mléko a vyšlehejte dohladka. Pomerančovou kůru vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne. Přelijte zpět do misky a vmíchejte rum. K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a uložte do lednice.

2 Na PERNÍČKOVÉ STROMEČKY vyhřejte troubu na 180°C. Máslo, cukr a zlatý sirup nebo med zahřívejte v malém rendlíku do chvíle, než se vše rozpustí a spojí. Ve velké misce smíchejte zbylé ingredience. Vlijte máslovou směs a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. To poté rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 3–4 mm. Stáhněte vrchní arch papíru a pomocí vykrajovátka vykrájejte z těsta co nejvíce stromečků. Rozložte je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10–12 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.

3 Na KARAMELOVÝ KRÉM zvolna šlehejte smetanu a karamelizované kondenzované mléko tak dlouho, dokud krém nezačne tvořit měkké špičky.

4 Z hotového perníku vykrájejte tolik stromečků o síle cca 2 cm, kolik jich budete potřebovat k vyložení servírovací mísy. Zbytek perníku nakrájejte na malé kousky. Jednu stranu těchto vykrojených stromečků potřete rumem a nalepte je po obvodu servírovací mísy.

5 Sestavte trifle. Do servírovací mísy vyložené perníkovými stromečky postupně střídavě vrstvěte nakrájené hrušky, karamelový krém, nakrájený perník a kardamomový krém. Vrstvu perníku můžete pro dospělé ještě navíc pokapat rumem.

6 Hotový trifle ozdobte šlehačkou a do ní zapíchejte upečené perníčkové stromečky. Trifle můžete uložit do lednice až na jeden den, ale šlehačkou a stromečky ho ozdobte až těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC
Na přípravu perníku můžete použít svůj oblíbený recept. Zkuste třeba recept na vláčný perník na plech. Mixed spice koupíte například v Marks&Spencer.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit