
Slavnostní perníkový trifle
Kombinace voňavého perníku, sladkého karamelu, neodolatelně jemné náplně a šťavnatých hrušek vám učaruje!
Ingredience
- 500 g hotového perníku (viz Něco navíc)
- 2 hruškové kompoty, hrušky okapané a nakrájené na větší kousky
- 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané
- 500 ml plnotučného mléka
- 4 proužky pomerančové kůry
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička mletého kardamomu
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 100 ml rumu, nejlépe kořeněného + na potírání a pokapání
- 75 g másla
- 50 g tmavého třtinového cukru muscovado
- 1 lžíce zlatého sirupu nebo medu
- 125 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky koření mixed spice (viz Něco navíc)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
NA KARAMELOVÝ KRÉM
- 600 ml smetany ke šlehání (40%)
- 1 konzerva karamelizovaného kondenzovaného mléka (397 g)
NA KARDAMOMOVÝ KRÉM
NA PERNÍČKOVÉ STROMEČKY
Příprava jídla
1 Na KARDAMOMOVÝ KRÉM vlijte mléko do většího rendlíku, přidejte pomerančovou kůru, přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Škrob, kardamom, cukr, vanilku, vejce a žloutky vymíchejte dohladka. Za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte ochucené mléko a vyšlehejte dohladka. Pomerančovou kůru vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne. Přelijte zpět do misky a vmíchejte rum. K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a uložte do lednice.
2 Na PERNÍČKOVÉ STROMEČKY vyhřejte troubu na 180°C. Máslo, cukr a zlatý sirup nebo med zahřívejte v malém rendlíku do chvíle, než se vše rozpustí a spojí. Ve velké misce smíchejte zbylé ingredience. Vlijte máslovou směs a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. To poté rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 3–4 mm. Stáhněte vrchní arch papíru a pomocí vykrajovátka vykrájejte z těsta co nejvíce stromečků. Rozložte je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10–12 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.
3 Na KARAMELOVÝ KRÉM zvolna šlehejte smetanu a karamelizované kondenzované mléko tak dlouho, dokud krém nezačne tvořit měkké špičky.
4 Z hotového perníku vykrájejte tolik stromečků o síle cca 2 cm, kolik jich budete potřebovat k vyložení servírovací mísy. Zbytek perníku nakrájejte na malé kousky. Jednu stranu těchto vykrojených stromečků potřete rumem a nalepte je po obvodu servírovací mísy.
5 Sestavte trifle. Do servírovací mísy vyložené perníkovými stromečky postupně střídavě vrstvěte nakrájené hrušky, karamelový krém, nakrájený perník a kardamomový krém. Vrstvu perníku můžete pro dospělé ještě navíc pokapat rumem.
6 Hotový trifle ozdobte šlehačkou a do ní zapíchejte upečené perníčkové stromečky. Trifle můžete uložit do lednice až na jeden den, ale šlehačkou a stromečky ho ozdobte až těsně před podáváním.
NĚCO NAVÍC
Na přípravu perníku můžete použít svůj oblíbený recept. Zkuste třeba recept na vláčný perník na plech. Mixed spice koupíte například v Marks&Spencer.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář