Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slavnostní perníkový trifle

Kombinace voňavého perníku, sladkého karamelu, neodolatelně jemné náplně a šťavnatých hrušek vám učaruje!

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 12–15 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT12M
Pečení 0:12
Pohár Britská

Ingredience

    • 500 g hotového perníku (viz Něco navíc)
    • 2 hruškové kompoty, hrušky okapané a nakrájené na větší kousky
    • 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané

    NA KARDAMOMOVÝ KRÉM

    • 500 ml plnotučného mléka
    • 4 proužky pomerančové kůry
    • 30 g kukuřičného škrobu
    • 1 lžička mletého kardamomu
    • 200 g krupicového cukru
    • 2 lžičky vanilkové pasty
    • 2 vejce
    • 4 žloutky
    • 100 ml rumu, nejlépe kořeněného + na potírání a pokapání

    NA PERNÍČKOVÉ STROMEČKY

    • 75 g másla
    • 50 g tmavého třtinového cukru muscovado
    • 1 lžíce zlatého sirupu nebo medu
    • 125 g hladké mouky
    • 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 2 lžičky mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky koření mixed spice (viz Něco navíc)
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku 
    • NA KARAMELOVÝ KRÉM

    • 600 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 1 konzerva karamelizovaného kondenzovaného mléka (397 g)

Příprava jídla

1 Na KARDAMOMOVÝ KRÉM vlijte mléko do většího rendlíku, přidejte pomerančovou kůru, přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Škrob, kardamom, cukr, vanilku, vejce a žloutky vymíchejte dohladka. Za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte ochucené mléko a vyšlehejte dohladka. Pomerančovou kůru vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne. Přelijte zpět do misky a vmíchejte rum. K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a uložte do lednice.

2 Na PERNÍČKOVÉ STROMEČKY vyhřejte troubu na 180°C. Máslo, cukr a zlatý sirup nebo med zahřívejte v malém rendlíku do chvíle, než se vše rozpustí a spojí. Ve velké misce smíchejte zbylé ingredience. Vlijte máslovou směs a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. To poté rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 3–4 mm. Stáhněte vrchní arch papíru a pomocí vykrajovátka vykrájejte z těsta co nejvíce stromečků. Rozložte je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10–12 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.

3 Na KARAMELOVÝ KRÉM zvolna šlehejte smetanu a karamelizované kondenzované mléko tak dlouho, dokud krém nezačne tvořit měkké špičky.

4 Z hotového perníku vykrájejte tolik stromečků o síle cca 2 cm, kolik jich budete potřebovat k vyložení servírovací mísy. Zbytek perníku nakrájejte na malé kousky. Jednu stranu těchto vykrojených stromečků potřete rumem a nalepte je po obvodu servírovací mísy.

5 Sestavte trifle. Do servírovací mísy vyložené perníkovými stromečky postupně střídavě vrstvěte nakrájené hrušky, karamelový krém, nakrájený perník a kardamomový krém. Vrstvu perníku můžete pro dospělé ještě navíc pokapat rumem.

6 Hotový trifle ozdobte šlehačkou a do ní zapíchejte upečené perníčkové stromečky. Trifle můžete uložit do lednice až na jeden den, ale šlehačkou a stromečky ho ozdobte až těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC
Na přípravu perníku můžete použít svůj oblíbený recept. Zkuste třeba recept na vláčný perník na plech. Mixed spice koupíte například v Marks&Spencer.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zmrzlinové sendviče

Koláč s náplní z vaječného likéru

Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

REKLAMA

Přidat komentář