Slavnostní perníkový trifle

Slavnostní perníkový trifle

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 12–15 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9067 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 772 g
Tuky 551 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace voňavého perníku, sladkého karamelu, neodolatelně jemné náplně a šťavnatých hrušek vám učaruje!

Související recepty

Suroviny

perník 500 g
hotový (viz Něco navíc)
hruškový kompot 2 ks
hrušky okapané, na větší kousky
smetana ke šlehání 300 ml
vyšlehaná
Na kardamomový krém
mléko 500 ml
plnotučné
sušená pomerančová kůra 4 ks
škrob 30 g
kukuřičný
kardamom 1 ČL
mletý
krupicový cukr 200 g
vanilková pasta 2 ČL
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
rum 100 ml
nejlépe kořeněný + na potírání, pokapaní
Na perníkové stromečky
máslo 75 g
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
zlatý sirup 1 PL
lze nahradit medem
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
zázvor (mletý) 2 ČL
koření 0.5 ČL
mixed spice (viz Něco navíc)
skořice 0.25 ČL
muškátový oříšek špetka
Na karamelový krém
smetana ke šlehání 600 ml
kondenzované mléko 397 g
karamelizované

1 Na KARDAMOMOVÝ KRÉM vlijte mléko do většího rendlíku, přidejte pomerančovou kůru, přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Škrob, kardamom, cukr, vanilku, vejce a žloutky vymíchejte dohladka. Za stálého míchání tenkým pramínkem přes sítko vlijte ochucené mléko a vyšlehejte dohladka. Pomerančovou kůru vyhoďte. Směs vlijte zpět do rendlíku a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud nezhoustne. Přelijte zpět do misky a vmíchejte rum. K povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a uložte do lednice.

2 Na PERNÍČKOVÉ STROMEČKY vyhřejte troubu na 180°C. Máslo, cukr a zlatý sirup nebo med zahřívejte v malém rendlíku do chvíle, než se vše rozpustí a spojí. Ve velké misce smíchejte zbylé ingredience. Vlijte máslovou směs a míchejte, dokud se nevytvoří těsto. To poté rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 3–4 mm. Stáhněte vrchní arch papíru a pomocí vykrajovátka vykrájejte z těsta co nejvíce stromečků. Rozložte je na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10–12 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout.

3 Na KARAMELOVÝ KRÉM zvolna šlehejte smetanu a karamelizované kondenzované mléko tak dlouho, dokud krém nezačne tvořit měkké špičky.

4 Z hotového perníku vykrájejte tolik stromečků o síle cca 2 cm, kolik jich budete potřebovat k vyložení servírovací mísy. Zbytek perníku nakrájejte na malé kousky. Jednu stranu těchto vykrojených stromečků potřete rumem a nalepte je po obvodu servírovací mísy.

5 Sestavte trifle. Do servírovací mísy vyložené perníkovými stromečky postupně střídavě vrstvěte nakrájené hrušky, karamelový krém, nakrájený perník a kardamomový krém. Vrstvu perníku můžete pro dospělé ještě navíc pokapat rumem.

6 Hotový trifle ozdobte šlehačkou a do ní zapíchejte upečené perníčkové stromečky. Trifle můžete uložit do lednice až na jeden den, ale šlehačkou a stromečky ho ozdobte až těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC
Na přípravu perníku můžete použít svůj oblíbený recept. Zkuste třeba recept na vláčný perník na plech. Mixed spice koupíte například v Marks&Spencer.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit