Čokoládový dort s kokosem

Čokoládový dort s kokosem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9753 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 873 g
Tuky 600 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejen pro milovníky čokoládových dortů!

Suroviny

Na korpus
čokoláda na vaření 90 g
mouka pšeničná polohrubá 220 g
+ trocha na vysypání forem
krupicový cukr 300 g
podmáslí 300 ml
máslo 120 g
změklé, + trocha na vymazání
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vejce 3 ks
kokos 100 g
strouhaný
smetana ke šlehání 300 ml
Na čokoládový ořechový krém
kondenzované mléko 250 ml
neslazené
máslo 120 g
hnědý cukr 120 g
přírodní
čokoláda na vaření 60 g
bílek 3 ks
rozšlehaný
vlašské ořechy 220 g
nasekané
Na ozdobu
kokos
kokosová dužina tenké plátky, čerstvé, nakrájejte škrabkou
kakao
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Dvě menší dortové formy s průměrem 23 cm vymastěte a vysypte moukou (nebo si rozdělte suroviny na poloviny a upečte postupně dva korpusy). Všechny ingredience na korpus kromě kokosu a smetany zpracovávejte tři minuty šlehačem. Nakonec rychle vmíchejte kokos. Těsto rozdělte do forem a pečte přibližně třicet pět minut.

2 Korpusy nechte deset minut vychládat ve formě, pak je vyklopte na mřížku a nechte zchladnout úplně.

3 Mezitím uvařte krém. V hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte všechny suroviny až na ořechy a zahřívejte téměř k varu. Stále míchejte, ale nevařte, jinak se žloutky srazí a utvoří žmolky. Čokoláda se rozpustí a vznikne hustý krém. Okamžitě jej odstavte, přimíchejte vlašské ořechy a nechte zchladnout; čas od času promíchejte.

4 Ušlehejte šlehačku. Oba korpusy vodorovně rozkrojte na dva pláty. První plát položte na servírovací talíř a natřete polovinou krému. Přiklopte dalším plátem a naneste na něj polovinu šlehačky. Pokračujte třetím plátem, zbytkem čokoládového krému, posledním korpusem – navrch rozetřete zbývající šlehačku. Před podáváním ještě dort ozdobte hoblinkami z kokosové dužiny a poprašte kakaem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Tenhle dort se tváří dost nenápadně, i mě nejdřív neoslovil, protože kokos není moje nejoblíbenější přísada. Ale po upečení, to byla opravdická pochoutka. Všichni se oblizovali a tak mi nakonec nevadilo, že na mě nezbylo, protože když chutná, to je ta nejlepší odměna.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit