Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy
Čokoládový dort s kokosem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy

4.8/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné 10-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11664 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 1194 g
Tuky 659 g
Vláknina 115 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšný čokoládovo-kokosový sen, který se vám nemusí jen zdát. Můžete si ho rovnou úpéct!

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
sůl ¾ ČL
máslo 170 g
změklé + na vymazání
třtinový cukr 300 g
káva 375 ml
silná, vlažná
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
Na náplň
mléko 440 ml
plnotučné
mléko 250 ml
kozí (lze nahradit kravským)
zlatý sirup 2 PL
studené, nasekané
vanilkový extrakt ½ ČL
sůl 1 špetka
rum 2 ČL
tmavý nebo ještě lépe Malibu
pekanové ořechy 1,25 hrnku
lehce opražené a nasekané nahrubo, nebo vlašské ořechy, ehce opražené a nasekané nahrubo
opražený
Na polevu
+ navíc další ušlehaná k podávání
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná
zlatý sirup 2 PL
opražený
pekanové ořechy
lehce opražené a nasekané nahrubo, nebo vlašské ořechy, ehce opražené a nasekané nahrubo

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

2

Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.

3

Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.

4

Na náplň smíchejte v kastrůlku plnotučné, kokosové a kozí mléko, zahřejte ho těsně pod bod varu a vypněte. Ihned poté zahřívejte v jiném kastrůlku na silném plameni cukr se 60 ml vody 8–10 minut bez míchání, až vznikne tmavě zlatý karamel.

5

Pomalu a opatrně vmíchejte horké mléko a pokračujte v míchání, až bude směs hladká. Přidejte vanilkovou dřeň a sirup. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání svařte na polovinu; trvá to asi 55 minut.

6

Sejměte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, vanilkový extrakt, sůl a rum. Pak přidejte ořechy a kokos. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, občas zamíchejte. Oba korpusy vodorovně prořízněte napůl. První plát položte na pracovní plochu a potřete třetinou náplně. Na to položte další plát a postup dvakrát zopakujte. Přiklopte posledním plátem.

7

Na polevu zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu dejte do ohnivzdorné mísy, zalijte horkou smetanou, přidejte sirup a nechte 30 sekund stát. Jemně promíchejte dohladka a nechte 10 minut chladnout při pokojové teplotě.

8

Rozetřete polevu po povrchu dortu, přičemž přebytky nechte ozdobně skapávat přes okraj. Dort nechte před krájením při pokojové teplotě odpočinout alespoň 30 minut (až 4 hodiny) a při podávání ho posypte kokosem a ořechy a doplňte kopečkem šlehačky.

VYPLATÍ SE VĚDĚT
Čokoládový dort s kokosem je v Americe velmi populární a říká se mu German chocolate cake. Kupodivu však nepochází z Německa. V roce 1852 pan Sam German pro Americkou pekařskou společnost vynalezl čokoládu na vaření a na jeho počest dostala jeho jméno. V roce 1957 pak byl recept na dort s použitím zmíněné čokolády poprvé uveřejněn v oblastních texaských novinách a okamžitě se proslavil a rozšířil.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Komentáře

26.09.2015 12:35

Zdravím, :)
mám otázku, mám jednu formu o průměru 26 cm, myslíte když použiju stejný počet ingredienci a udelam korpus jen jeden, budu ho moci rozříznout na tři části? :)
Děkuji,
Karolína

29.10.2015 16:29

Dobrý den Kájo, doporučujeme postupovat přesně podle receptu, jinak u složitějšího dortu nezaručíme dobrý výsledek.

Apetit magazín