Hříšný čokoládovo-kokosový sen, který se vám nemusí jen zdát. Můžete si ho rovnou úpéct!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.
Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.
Na náplň smíchejte v kastrůlku plnotučné, kokosové a kozí mléko, zahřejte ho těsně pod bod varu a vypněte. Ihned poté zahřívejte v jiném kastrůlku na silném plameni cukr se 60 ml vody 8–10 minut bez míchání, až vznikne tmavě zlatý karamel.
Pomalu a opatrně vmíchejte horké mléko a pokračujte v míchání, až bude směs hladká. Přidejte vanilkovou dřeň a sirup. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání svařte na polovinu; trvá to asi 55 minut.
Sejměte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, vanilkový extrakt, sůl a rum. Pak přidejte ořechy a kokos. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, občas zamíchejte. Oba korpusy vodorovně prořízněte napůl. První plát položte na pracovní plochu a potřete třetinou náplně. Na to položte další plát a postup dvakrát zopakujte. Přiklopte posledním plátem.
Na polevu zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu dejte do ohnivzdorné mísy, zalijte horkou smetanou, přidejte sirup a nechte 30 sekund stát. Jemně promíchejte dohladka a nechte 10 minut chladnout při pokojové teplotě.
Rozetřete polevu po povrchu dortu, přičemž přebytky nechte ozdobně skapávat přes okraj. Dort nechte před krájením při pokojové teplotě odpočinout alespoň 30 minut (až 4 hodiny) a při podávání ho posypte kokosem a ořechy a doplňte kopečkem šlehačky.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
Čokoládový dort s kokosem je v Americe velmi populární a říká se mu German chocolate cake. Kupodivu však nepochází z Německa. V roce 1852 pan Sam German pro Americkou pekařskou společnost vynalezl čokoládu na vaření a na jeho počest dostala jeho jméno. V roce 1957 pak byl recept na dort s použitím zmíněné čokolády poprvé uveřejněn v oblastních texaských novinách a okamžitě se proslavil a rozšířil.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hříšné čokoládové dezerty(12 receptů )
- 10x hříšná čokoláda(10 receptů )
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
Komentáře
Zdravím, :)
mám otázku, mám jednu formu o průměru 26 cm, myslíte když použiju stejný počet ingredienci a udelam korpus jen jeden, budu ho moci rozříznout na tři části? :)
Děkuji,
Karolína
Dobrý den Kájo, doporučujeme postupovat přesně podle receptu, jinak u složitějšího dortu nezaručíme dobrý výsledek.