0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy

Čokoládový dort s kokosem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy

4.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 10-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11664 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 1194 g
Tuky 659 g
Vláknina 115 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšný čokoládovo-kokosový sen, který se vám nemusí jen zdát. Můžete si ho rovnou úpéct!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
jedlá soda ¾ ČL
sůl ¾ ČL
máslo 170 g
změklé + na vymazání
kakao holandského typu 110 g
třtinový cukr 300 g
krupicový cukr 300 g
káva 375 ml
silná, vlažná
podmáslí 375 ml
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
Na náplň
mléko 440 ml
plnotučné
kokosové mléko 440 ml
mléko 250 ml
kozí (lze nahradit kravským)
krupicový cukr 160 g
vanilkový lusk ½ ks
zlatý sirup 2 PL
máslo 2 PL
studené, nasekané
vanilkový extrakt ½ ČL
sůl 1 špetka
rum 2 ČL
tmavý nebo ještě lépe Malibu
pekanové ořechy 1,25 hrnku
lehce opražené a nasekané nahrubo, nebo vlašské ořechy, ehce opražené a nasekané nahrubo
kokos strouhaný 100 g
opražený
Na polevu
smetana ke šlehání 250 ml
+ navíc další ušlehaná k podávání
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná
zlatý sirup 2 PL
kokos strouhaný
opražený
pekanové ořechy
lehce opražené a nasekané nahrubo, nebo vlašské ořechy, ehce opražené a nasekané nahrubo

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

2

Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.

3

Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.

4

Na náplň smíchejte v kastrůlku plnotučné, kokosové a kozí mléko, zahřejte ho těsně pod bod varu a vypněte. Ihned poté zahřívejte v jiném kastrůlku na silném plameni cukr se 60 ml vody 8–10 minut bez míchání, až vznikne tmavě zlatý karamel.

5

Pomalu a opatrně vmíchejte horké mléko a pokračujte v míchání, až bude směs hladká. Přidejte vanilkovou dřeň a sirup. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání svařte na polovinu; trvá to asi 55 minut.

6

Sejměte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, vanilkový extrakt, sůl a rum. Pak přidejte ořechy a kokos. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, občas zamíchejte. Oba korpusy vodorovně prořízněte napůl. První plát položte na pracovní plochu a potřete třetinou náplně. Na to položte další plát a postup dvakrát zopakujte. Přiklopte posledním plátem.

7

Na polevu zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu dejte do ohnivzdorné mísy, zalijte horkou smetanou, přidejte sirup a nechte 30 sekund stát. Jemně promíchejte dohladka a nechte 10 minut chladnout při pokojové teplotě.

8

Rozetřete polevu po povrchu dortu, přičemž přebytky nechte ozdobně skapávat přes okraj. Dort nechte před krájením při pokojové teplotě odpočinout alespoň 30 minut (až 4 hodiny) a při podávání ho posypte kokosem a ořechy a doplňte kopečkem šlehačky.

VYPLATÍ SE VĚDĚT
Čokoládový dort s kokosem je v Americe velmi populární a říká se mu German chocolate cake. Kupodivu však nepochází z Německa. V roce 1852 pan Sam German pro Americkou pekařskou společnost vynalezl čokoládu na vaření a na jeho počest dostala jeho jméno. V roce 1957 pak byl recept na dort s použitím zmíněné čokolády poprvé uveřejněn v oblastních texaských novinách a okamžitě se proslavil a rozšířil.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Komentáře

Karolína Mainerová

Zdravím, :)
mám otázku, mám jednu formu o průměru 26 cm, myslíte když použiju stejný počet ingredienci a udelam korpus jen jeden, budu ho moci rozříznout na tři části? :)
Děkuji,
Karolína

Jana Kopřivová

Dobrý den Kájo, doporučujeme postupovat přesně podle receptu, jinak u složitějšího dortu nezaručíme dobrý výsledek.

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč