Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 copy
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí a odpočinutí těsta
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 250 ml mléka, vlahého
    • sáček sušeného droždí (7 g) nebo 23 g čerstvého
    • 360 g hladké mouky + trocha na posypání
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 113 g másla, studeného a nakrájeného na kostičky
    • 3 žloutky + 1 vejce na potření

    NA NÁPLŇ

    • 200 g mletých vlašských ořechů
    • 50 g moučkového cukru
    • 50 g medu
    • 2 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 80 ml mléka, horkého
    • 150 g kdoulové marmelády na potření těsta

    NA POLEVU

    • 1–2 lžíce mléka
    • 120 g moučkového cukru

Příprava jídla

1 Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu. Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte. Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

2 Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.

3 Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

4 Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.

5 Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.

6 Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obrácené hruškové bábovičky

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Sladký chlebíček s hroznovým vínem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Švestkové řezy s mandlovo-ovesnou drobenkou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tenhle recept mě donutil vytvořit si přihlášení, abych mohla napsat svůj vůvec první komentář. Apetit miluju, odebírám tištěnou verzi a téměř vždy se mi vše povede. Tohle byla ovšem katastrofa :D. Už od pohledu se mi těsto nezdálo, VELMI špatně se s ním pracovalo a nakonec jsem strávila hodinu uklízením spouště, která mi v kuchyni vznikla při snaze zachránit (ne zrovna levné) suroviny.Výsledek zdaleka nesplnil očekávání, ani se nepřibližoval obrázku. Škoda domácích vajec a ořechů. Za mě tedy ne, ne ne. Nezlobte se. :-)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Lucie,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.

Přidat komentář