Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 copy
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí a odpočinutí těsta
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 250 ml mléka, vlahého
    • sáček sušeného droždí (7 g) nebo 23 g čerstvého
    • 360 g hladké mouky + trocha na posypání
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 113 g másla, studeného a nakrájeného na kostičky
    • 3 žloutky + 1 vejce na potření

    NA NÁPLŇ

    • 200 g mletých vlašských ořechů
    • 50 g moučkového cukru
    • 50 g medu
    • 2 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 80 ml mléka, horkého
    • 150 g kdoulové marmelády na potření těsta

    NA POLEVU

    • 1–2 lžíce mléka
    • 120 g moučkového cukru

Příprava jídla

1 Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu. Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte. Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

2 Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.

3 Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

4 Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.

5 Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.

6 Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obrácené hruškové bábovičky

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Sladký chlebíček s hroznovým vínem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Švestkové řezy s mandlovo-ovesnou drobenkou

5x ořechová náplň pro sladké pečení

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tenhle recept mě donutil vytvořit si přihlášení, abych mohla napsat svůj vůvec první komentář. Apetit miluju, odebírám tištěnou verzi a téměř vždy se mi vše povede. Tohle byla ovšem katastrofa :D. Už od pohledu se mi těsto nezdálo, VELMI špatně se s ním pracovalo a nakonec jsem strávila hodinu uklízením spouště, která mi v kuchyni vznikla při snaze zachránit (ne zrovna levné) suroviny.Výsledek zdaleka nesplnil očekávání, ani se nepřibližoval obrázku. Škoda domácích vajec a ořechů. Za mě tedy ne, ne ne. Nezlobte se. :-)
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Lucie,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.

Přidat komentář