
Cop s kdoulovým džemem a ořechy
Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!
Ingredience
- 250 ml mléka, vlahého
- sáček sušeného droždí (7 g) nebo 23 g čerstvého
- 360 g hladké mouky + trocha na posypání
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 113 g másla, studeného a nakrájeného na kostičky
- 3 žloutky + 1 vejce na potření
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 50 g medu
- 2 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 80 ml mléka, horkého
- 150 g kdoulové marmelády na potření těsta
- 1–2 lžíce mléka
- 120 g moučkového cukru
NA NÁPLŇ
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu. Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte. Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.
2 Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.
3 Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.
4 Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.
5 Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.
6 Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucie Turková
15. Říjen 2019 20:17
Lucie Velek
17. Říjen 2019 13:56
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.