Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dětský punč

Dětský punč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 2,5 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3724 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 607 g
Tuky 115 g
Vláknina 209 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až vám budou děti závidět svařené víno, připravte si s nimi voňavý punč. A nemyslete si, že vaření baví jen holky!

Suroviny

čaj 4 ks
sáčky
pomeranč 1 ks
jablka 1 ks
červená
džus ovocný 500 ml
hroznový
rozinky 1 ČL
propláchnuté horkou vodou
hřebíček 5 ks
skořice 1 ks
badyán 2 ks
skořice
svitky na ozdobu
hnědý cukr 2 PL
med
na dochucení
citronová štáva
na dochucení

1Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.)

2V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.)

3Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.

4Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.

NĚCO NAVÍC

  • Hroznová šťáva dodá punči hezkou barvu. Příště zkuste třeba brusinkový, černorybízový nebo jablečný džus.
  • Koření, které do punče nasypete, si důkladně spočítejte. Budete si pak jisti, že jste vylovili opravdu vše.
  • Hnědý cukr, ať řepný, nebo třtinový, seženete v mnoha různých kvalitách – od obarveného bílého až po temně hnědou hroudu cukru muscovado.  Do punče zvolte středně hnědý cukr.
  • Při chřipce nebo pro toho, kdo miluje ostřejší chuť, přidejte do nálevu zázvor – dá punči říz a specifickou chuť a vůni.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit