Až vám budou děti závidět svařené víno, připravte si s nimi voňavý dětský punč. A nemyslete si, že vaření baví jen holky! Tento recept si s radostí připraví i kluci. A pořádná party může začít. Pro malé i velké. Stačí ovoce, dobrý čaj a trochu voňavého koření.
Suroviny
Postup
Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.)
V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.)
Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.
Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.
- Hroznová šťáva dodá punči hezkou barvu. Příště zkuste třeba brusinkový, černorybízový nebo jablečný džus.
- Koření, které do punče nasypete, si důkladně spočítejte. Budete si pak jisti, že jste vylovili opravdu vše.
- Hnědý cukr, ať řepný, nebo třtinový, seženete v mnoha různých kvalitách – od obarveného bílého až po temně hnědou hroudu cukru muscovado. Do punče zvolte středně hnědý cukr.
- Při chřipce nebo pro toho, kdo miluje ostřejší chuť, přidejte do nálevu zázvor – dá punči říz a specifickou chuť a vůni.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20 nápojů pro zahřátí(20 receptů)
- 9x horký nápoj bez alkoholu(9 receptů)
- 15 receptů na lahodné punče, které vás zahřejí(15 receptů)
- Punč: Připravte si nejstarší koktejl na světě na 12 způsobů! Na vánoční večírek i doma k televizi(12 receptů)