0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dětský punč

Dětský punč

4.7 / 5. Počet hodnocení: 66
Do 20 minut Velmi snadné Na 2,5 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3724 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 607 g
Tuky 115 g
Vláknina 209 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až vám budou děti závidět svařené víno, připravte si s nimi voňavý detský punč. A nemyslete si, že vaření baví jen holky!

Suroviny

čaj 4 ks
sáčky
pomeranč 1 ks
jablko 1 ks
červená
džus ovocný 500 ml
hroznový
rozinky 1 ČL
propláchnuté horkou vodou
hřebíček 5 ks
skořice 1 ks
badyán 2 ks
skořice
svitky na ozdobu
hnědý cukr 2 PL
med
na dochucení
citronová štáva
na dochucení

Postup

1

Omyté ovoce nakrájejte na úhledné tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavte jádřinců, naopak slupky neloupejte, dodají punči hezkou červenou barvu. (Hrušky se pro tento účel moc nehodí – rychle se rozvaří a punč zakalí.)

2

V hrnci přiveďte k bodu varu džus. Pak vhoďte čaj a přilijte dva litry vroucí vody; nejlépe přímo z varné konvice. Celou dobu udržujte tekutinu horkou, ale ne vroucí. (Pro dospělé můžete čaj a horkou vodu nahradit červeným vínem.)

3

Přidejte ovoce, rozinky, koření a cukr. Plamen udržujte na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sejměte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout.

4

Vyjměte koření a nápoj dochuťte medem a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené svitkem skořice a/nebo skrojkem pomeranče.

NĚCO NAVÍC

  • Hroznová šťáva dodá punči hezkou barvu. Příště zkuste třeba brusinkový, černorybízový nebo jablečný džus.
  • Koření, které do punče nasypete, si důkladně spočítejte. Budete si pak jisti, že jste vylovili opravdu vše.
  • Hnědý cukr, ať řepný, nebo třtinový, seženete v mnoha různých kvalitách – od obarveného bílého až po temně hnědou hroudu cukru muscovado.  Do punče zvolte středně hnědý cukr.
  • Při chřipce nebo pro toho, kdo miluje ostřejší chuť, přidejte do nálevu zázvor – dá punči říz a specifickou chuť a vůni.

Související články

Voňavá historie punče
  • Tipy a triky

Voňavá historie punče

Málokdo by hádal, že punč byl původně vařen v Indii. Námořníci Britské Východoindické společnosti jej v 17. století dovezli do Evropy a jeho obliba se začala rychle šířit i do dalších zemí. Samotné slovo punč, v hindštině panča, znamená pět...
Zahřejte se lahodným domácím punčem
  • Tipy a triky

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Podzimní chladné sychravé dny přímo vybízejí k přípravě teplého drinku na zahřátí. Ať už si lahodný domácí punč vychutnáte z pohodlí domova nebo si jej připravíte do termosky na procházku barevnou podzimní krajinou, po jeho ochutnání se vám...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit