Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou
Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 260 g
Tuky 72 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dhal či dhál (správně ovšem krátce a bez h – dal) je oblíbené indické jídlo z luštěnin. Slovo dal označuje právě luštěniny. Hřejivý luštěninový pokrm z červené čočky omamně voní kořením. Dal můžete podávat s rýží nebo indickým chlebem naan, je ovšem sytý a výživný sám o sobě. Recept na dhal s dýní jsme obohatili o pikantní tarku. Tarka je aromatické ochucovadlo, připravené na oleji a přidávané na luštěninová jídla těsně před podáváním.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
+ na potření dýně
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
oloupaný a nastrouhaný
kari koření 2 PL
nejlépe madrás
garam masala 1 PL
sůl
dýně 300 g
hokkaido – dýně očištěná a na drobnější kostky + pár kousků na tenké měsíčky na ogrilování
1 konzerva
z 1 limety vymačkaná + 1 nakrájená na klínky k podávání
Na tarku
rostlinný olej 2 PL
nakrájená na kolečka
římský kmín 1 ČL
celý
červená, nasekaná (podle chuti s nebo bez semínek)
nakrájené na kostky (není nutné)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, až zprůhlední. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte kostičky dýně a chvíli opékejte. 

2

Pak vsypte čočku, orestujte, promíchejte, zalijte rajčaty a kokosovým mlékem. Osolte. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte probublávat cca 30 minut, občas promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.

3

Zatímco se dhal vaří, připravte kořeněný přeliv, tzv. tarku. Rozehřejte v pánvi olej na nízkém plameni a opékejte na něm pomalu cibuli 15 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte římský kmín, chilli a rajče a společně další 3 minuty restujte.

4

Odložené měsíčky dýně potřete slabě olejem a opečte na grilovací pánvi, trvá to cca 5 minut po každé straně.

5

Do dhalu vmíchejte špenát, aby zavadnul. Přidejte limetovou šťávu, ochutnejte a podle potřeby dosolte.

6

Nandejte do misek dhal, do každé misky položte pár kousků grilované dýně a přelijte částí tarky. Podle chuti můžete podávat s rýží, ale dhal je výživný i sám o sobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte po ruce dýni, ale máte dýňové pyré, jednoduše jej vmíchejte do skoro uvařeného dhalu a nechte společně prohřát a dolaďte tekutinou podle potřeby (kokosovým mlékem, zeleninovým vývarem nebo vodou).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...