Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou
Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dhal s červenou čočkou, dýní a pikantní tarkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 260 g
Tuky 72 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dhal či dhál (správně ovšem krátce a bez h – dal) je oblíbené indické jídlo z luštěnin. Slovo dal označuje právě luštěniny. Hřejivý luštěninový pokrm z červené čočky omamně voní kořením. Dal můžete podávat s rýží nebo indickým chlebem naan, je ovšem sytý a výživný sám o sobě. Recept na dhal s dýní jsme obohatili o pikantní tarku. Tarka je aromatické ochucovadlo, připravené na oleji a přidávané na luštěninová jídla těsně před podáváním.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
+ na potření dýně
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
oloupaný a nastrouhaný
kari koření 2 PL
nejlépe madrás
garam masala 1 PL
sůl
dýně 300 g
hokkaido – dýně očištěná a na drobnější kostky + pár kousků na tenké měsíčky na ogrilování
1 konzerva
z 1 limety vymačkaná + 1 nakrájená na klínky k podávání
Na tarku
rostlinný olej 2 PL
nakrájená na kolečka
římský kmín 1 ČL
celý
červená, nasekaná (podle chuti s nebo bez semínek)
nakrájené na kostky (není nutné)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, až zprůhlední. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte kostičky dýně a chvíli opékejte. 

2

Pak vsypte čočku, orestujte, promíchejte, zalijte rajčaty a kokosovým mlékem. Osolte. Přiveďte k varu, pak ztlumte a nechte probublávat cca 30 minut, občas promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.

3

Zatímco se dhal vaří, připravte kořeněný přeliv, tzv. tarku. Rozehřejte v pánvi olej na nízkém plameni a opékejte na něm pomalu cibuli 15 minut, až zkaramelizuje. Pak přidejte římský kmín, chilli a rajče a společně další 3 minuty restujte.

4

Odložené měsíčky dýně potřete slabě olejem a opečte na grilovací pánvi, trvá to cca 5 minut po každé straně.

5

Do dhalu vmíchejte špenát, aby zavadnul. Přidejte limetovou šťávu, ochutnejte a podle potřeby dosolte.

6

Nandejte do misek dhal, do každé misky položte pár kousků grilované dýně a přelijte částí tarky. Podle chuti můžete podávat s rýží, ale dhal je výživný i sám o sobě.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte po ruce dýni, ale máte dýňové pyré, jednoduše jej vmíchejte do skoro uvařeného dhalu a nechte společně prohřát a dolaďte tekutinou podle potřeby (kokosovým mlékem, zeleninovým vývarem nebo vodou).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč