Připravte krásně červený dip z pečených paprik a vlašských ořechů, nakrájejte zeleninu, vyberte křupavé pečivo a vyjděte si s rodinou či přáteli do přírody nebo jen do nejbližšího parku. Dip totiž zvládnete raz dva, takže piknik můžete uspořádat klidně i ve všední den.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200°C. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte
30–35 minut, až jim naskáčou tmavé puchýřky. Během pečení otočte. Vložte papriky do mísy a přikryjte ji, aby se zelenina zapařila. Jakmile papriky zchladnou, zbavte je jádřince, stopky a oloupejte je. Pokud použijete hotové pečené papriky, vyjměte je z oleje a jemně osušte papírovou utěrkou.
Zatímco se papriky pečou, nasekejte ořechy důkladně nožem nadrobno nebo je podrťte – tento způsob přípravy dodá dipu hrubší strukturu. (Pokud preferujete hladší dip, pak ořechy nesekejte, ale rozmixujte spolu s ostatními přísadami.)
Vložte do food processoru nebo mixéru kousky pečiva, přidejte papriky, melasu z granátových jablek, koření a sůl. Vlijte olivový olej a rozmixujte nahrubo. Pak vsypte nadrcené ořechy a pár pulzy promíchejte, dochuťte solí a citronovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
- Melasa je redukovaná šťáva z granátových jablek, která je příjemně sladkokyselá. Seženete ji v prodejnách s blízkovýchodními specialitami a vyplatí se ji pořídit – je skvělá na zálivky do salátů i jako přeliv na zmrzlinu.
- Vlašské ořechy můžete pro jemnější chuť předem opražit nasucho na pánvi či v troubě.