Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dip z pečených paprik a vlašských ořechů
Dip z pečených paprik a vlašských ořechů
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dip z pečených paprik a vlašských ořechů

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1546 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 151 g
Tuky 86 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte krásně červený dip z pečených paprik a vlašských ořechů, nakrájejte zeleninu, vyberte křupavé pečivo a vyjděte si s rodinou či přáteli do přírody nebo jen do nejbližšího parku. Dip totiž zvládnete raz dva, takže piknik můžete uspořádat klidně i ve všední den. 

Suroviny

velké silnostěnné nebo 400ml sklenice pečených paprik v oleji
pečivo 1 plátek
plátek světlého pečiva bez kůrky, natrhaný na kousky
melasa 2 PL
z granátových jablek (viz Něco navíc)
chilli sušené 1 ČL
vločky (nebo dle chuti)
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 2 ČL
mletý
sůl
olivový olej 3 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte
30–35 minut, až jim naskáčou tmavé puchýřky. Během pečení otočte. Vložte papriky do mísy a přikryjte ji, aby se zelenina zapařila. Jakmile papriky zchladnou, zbavte je jádřince, stopky a oloupejte je. Pokud použijete hotové pečené papriky, vyjměte je z oleje a jemně osušte papírovou utěrkou.

2

Zatímco se papriky pečou, nasekejte ořechy důkladně nožem nadrobno nebo je podrťte – tento způsob přípravy dodá dipu hrubší strukturu. (Pokud preferujete hladší dip, pak ořechy nesekejte, ale rozmixujte spolu s ostatními přísadami.)

3

Vložte do food processoru nebo mixéru kousky pečiva, přidejte papriky, melasu z granátových jablek, koření a sůl. Vlijte olivový olej a rozmixujte nahrubo. Pak vsypte nadrcené ořechy a pár pulzy promíchejte, dochuťte solí a citronovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

  • Melasa je redukovaná šťáva z granátových jablek, která je příjemně sladkokyselá. Seženete ji v prodejnách s blízkovýchodními specialitami a vyplatí se ji pořídit – je skvělá na zálivky do salátů i jako přeliv na zmrzlinu.
  • Vlašské ořechy můžete pro jemnější chuť předem opražit nasucho na pánvi či v troubě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...