Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dip z pečených paprik a vlašských ořechů
Dip z pečených paprik a vlašských ořechů
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dip z pečených paprik a vlašských ořechů

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1546 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 151 g
Tuky 86 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte krásně červený dip z pečených paprik a vlašských ořechů, nakrájejte zeleninu, vyberte křupavé pečivo a vyjděte si s rodinou či přáteli do přírody nebo jen do nejbližšího parku. Dip totiž zvládnete raz dva, takže piknik můžete uspořádat klidně i ve všední den. 

Suroviny

velké silnostěnné nebo 400ml sklenice pečených paprik v oleji
pečivo 1 plátek
plátek světlého pečiva bez kůrky, natrhaný na kousky
melasa 2 PL
z granátových jablek (viz Něco navíc)
chilli sušené 1 ČL
vločky (nebo dle chuti)
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 2 ČL
mletý
sůl
olivový olej 3 PL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200°C. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte
30–35 minut, až jim naskáčou tmavé puchýřky. Během pečení otočte. Vložte papriky do mísy a přikryjte ji, aby se zelenina zapařila. Jakmile papriky zchladnou, zbavte je jádřince, stopky a oloupejte je. Pokud použijete hotové pečené papriky, vyjměte je z oleje a jemně osušte papírovou utěrkou.

2

Zatímco se papriky pečou, nasekejte ořechy důkladně nožem nadrobno nebo je podrťte – tento způsob přípravy dodá dipu hrubší strukturu. (Pokud preferujete hladší dip, pak ořechy nesekejte, ale rozmixujte spolu s ostatními přísadami.)

3

Vložte do food processoru nebo mixéru kousky pečiva, přidejte papriky, melasu z granátových jablek, koření a sůl. Vlijte olivový olej a rozmixujte nahrubo. Pak vsypte nadrcené ořechy a pár pulzy promíchejte, dochuťte solí a citronovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

  • Melasa je redukovaná šťáva z granátových jablek, která je příjemně sladkokyselá. Seženete ji v prodejnách s blízkovýchodními specialitami a vyplatí se ji pořídit – je skvělá na zálivky do salátů i jako přeliv na zmrzlinu.
  • Vlašské ořechy můžete pro jemnější chuť předem opražit nasucho na pánvi či v troubě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč