0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvový dip
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 562 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 55 g
Tuky 32 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží pomazánku jsme doplnili křupavými plackami se semínky, jaké jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou, nabízí je také pekárna Dvorník. Skvělým doplňkem ovšem budou i klínky zeleniny, krekry nebo tyčinky. 

Suroviny

česnek 1 ks
celá palice, v celku (viz Něco navíc)
mrkev 200 g
oloupaná
sůl vločková 0.5 ČL
pomazánkové máslo 100 g
nebo hustý jogurt (viz Něco navíc)
med 1 ČL
tekutý
chilli sušené 2 špetky
nebo podle chuti
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 2 PL
olivový olej panenský
na pokapání
pečivo
křupavé chlebové placky, krekry či tyčinky k podávání

Postup

1

Česnek zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180°C asi 20 minut doměkka (lze udělat i 2 dny předem např. při přípravě jiného jídla, ať nezapínáte troubu jen kvůli česneku). Nechte vychladnout a 4 stroužky vymáčkněte.

2

Mezitím nastrouhejte mrkev najemno, osolte ji a dejte na 15 minut odležet. Pak z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a v misce ji smíchejte s tradičním pomazánkovým či jogurtem, rozetřeným upečeným česnekem (můžete ho přidat i víc), medem, chilli a citronovou kůrou i šťávou. Pokapejte olivovým olejem. Doplňte křupavými chlebovými plackami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Místo pečeného česneku se dá použít černý česnek z obchodů se zdravou výživou a delikatesami anebo sušený česnek či česnekový prášek (dávkujte podle chuti).
     
  • My jsme použili tradiční pomazánkové se skyrem z Choceňské mlékárny, které snad nezůstane jen ,limitkou‘. Lze použít také běžný jogurt – podle chuti smíchaný se zakysanou smetanou – přes noc vykapaný přes plátno nebo řecký jogurt.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit