Mrkvový dip
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 562 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 55 g
Tuky 32 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží pomazánku jsme doplnili křupavými plackami se semínky, jaké jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou, nabízí je také pekárna Dvorník. Skvělým doplňkem ovšem budou i klínky zeleniny, krekry nebo tyčinky. 

Suroviny

česnek 1 ks
celá palice, v celku (viz Něco navíc)
mrkev 200 g
oloupaná
sůl vločková 0.5 ČL
pomazánkové máslo 100 g
nebo hustý jogurt (viz Něco navíc)
med 1 ČL
tekutý
chilli sušené 2 špetky
nebo podle chuti
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 2 PL
olivový olej panenský
na pokapání
pečivo
křupavé chlebové placky, krekry či tyčinky k podávání

Postup

1

Česnek zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180°C asi 20 minut doměkka (lze udělat i 2 dny předem např. při přípravě jiného jídla, ať nezapínáte troubu jen kvůli česneku). Nechte vychladnout a 4 stroužky vymáčkněte.

2

Mezitím nastrouhejte mrkev najemno, osolte ji a dejte na 15 minut odležet. Pak z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a v misce ji smíchejte s tradičním pomazánkovým či jogurtem, rozetřeným upečeným česnekem (můžete ho přidat i víc), medem, chilli a citronovou kůrou i šťávou. Pokapejte olivovým olejem. Doplňte křupavými chlebovými plackami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Místo pečeného česneku se dá použít černý česnek z obchodů se zdravou výživou a delikatesami anebo sušený česnek či česnekový prášek (dávkujte podle chuti).
     
  • My jsme použili tradiční pomazánkové se skyrem z Choceňské mlékárny, které snad nezůstane jen ,limitkou‘. Lze použít také běžný jogurt – podle chuti smíchaný se zakysanou smetanou – přes noc vykapaný přes plátno nebo řecký jogurt.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit