Svěží pomazánku jsme doplnili křupavými plackami se semínky, jaké jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou, nabízí je také pekárna Dvorník. Skvělým doplňkem ovšem budou i klínky zeleniny, krekry nebo tyčinky.
Suroviny
Postup
Česnek zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180°C asi 20 minut doměkka (lze udělat i 2 dny předem např. při přípravě jiného jídla, ať nezapínáte troubu jen kvůli česneku). Nechte vychladnout a 4 stroužky vymáčkněte.
Mezitím nastrouhejte mrkev najemno, osolte ji a dejte na 15 minut odležet. Pak z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu a v misce ji smíchejte s tradičním pomazánkovým či jogurtem, rozetřeným upečeným česnekem (můžete ho přidat i víc), medem, chilli a citronovou kůrou i šťávou. Pokapejte olivovým olejem. Doplňte křupavými chlebovými plackami a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Místo pečeného česneku se dá použít černý česnek z obchodů se zdravou výživou a delikatesami anebo sušený česnek či česnekový prášek (dávkujte podle chuti).
- My jsme použili tradiční pomazánkové se skyrem z Choceňské mlékárny, které snad nezůstane jen ,limitkou‘. Lze použít také běžný jogurt – podle chuti smíchaný se zakysanou smetanou – přes noc vykapaný přes plátno nebo řecký jogurt.