Divoká rýže s cibulkami a oříšky

Divoká rýže s cibulkami a oříšky

4 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3179 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 423 g
Tuky 105 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Divoká rýže bývá často součástí směsi s dlouhozrnnou, oceníte ji ale i samotnou – zkuste náš recept na luxusní přílohu nebo vegetariánské hlavní jídlo.

Suroviny

vývar kuřecí 2 l
rýže divoká 400 g
máslo 50 g
česnek 3 stroužky
nadrobno
jarní cibulka 3 svazky
bílé části odříznuté a větší přepůlené, zelené části najemno
cider 200 ml
jablečný ocet 50 ml
med 1 ČL
tekutý
1 ČL
kůra z pomeranče
petrželka 1 PL
nasekaná
lískové oříšky 70 g
oloupaných, opražených a nasekaných nahrubo
olej z vlašských ořechů 2 ČL

1 V hrnci přiveďte k varu drůbeží vývar, vsypte rýži a vařte 45–60 minut, až začne praskat. Pak slijte a zvlášť uchovejte 125ml tekutiny.

2 Mezitím v rendlíku na másle opékejte česnek a jarní cibulku 2 minuty, až se česnek začne zbarvovat. Pak vlijte cider, ocet a med a na středním plameni vařte 20–25 minut, až tekutina zhoustne. Vmíchejte rýži, odloženou tekutinu a pomerančovou kůru. Vypněte a vmíchejte petrželku, oříšky a olej. Ihned podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit