Divoká rýže bývá často součástí směsi s dlouhozrnnou, oceníte ji ale i samotnou – zkuste náš recept na luxusní přílohu nebo vegetariánské hlavní jídlo.
Suroviny
vývar kuřecí
2
l
rýže divoká
400
g
máslo
50
g
česnek
3
stroužky
nadrobno
jarní cibulka
3
svazky
bílé části odříznuté a větší přepůlené, zelené části najemno
cider
200
ml
jablečný ocet
50
ml
med
1
ČL
tekutý
pomerančová kůra
½
ČL
petrželka
1
PL
nasekaná
lískové oříšky
70
g
oloupaných, opražených a nasekaných nahrubo
olej z vlašských ořechů
2
ČL
Postup
1
V hrnci přiveďte k varu drůbeží vývar, vsypte rýži a vařte 45–60 minut, až začne praskat. Pak slijte a zvlášť uchovejte 125ml tekutiny.
2
Mezitím v rendlíku na másle opékejte česnek a jarní cibulku 2 minuty, až se česnek začne zbarvovat. Pak vlijte cider, ocet a med a na středním plameni vařte 20–25 minut, až tekutina zhoustne. Vmíchejte rýži, odloženou tekutinu a pomerančovou kůru. Vypněte a vmíchejte petrželku, oříšky a olej. Ihned podávejte.