0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžová zmrzlina s medovými hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9488 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 767 g
Tuky 608 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžová zmrzlina je vlastně rýžový pudink na druhou... A s pošírovanou hruškou tvoří přímo nebeský pár. 

Suroviny

med 300 g
víno dezertní 150 ml
světlé – např. sladké sherry
pomeranč 1 ks
vymačkaná šťáva a tence oloupaná kůra
citron 1 ks
vymačkaná šťáva a tence oloupaná kůra
hruška 6 ks
zralé, pevné (nejlépe odrůdy Boskova lahvice), přepůlené a jádřince odstraněné (nejlépe vykrajovátkem na melounové kuličky)
Na zmrzlinu
smetana ke šlehání 800 ml
mléko 500 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
máslo 20 g
nasekané
rýže arborio 80 g
nebo jiná rýže na rizoto
víno dezertní 200 ml
světlé (např. sladké sherry)
třtinový cukr muscovado světlý 280 g
žloutek 10 ks

1 Na zmrzlinu přiveďte na středním plameni k varu 200 ml smetany a 200 ml mléka spolu s polovinou vanilkové dřeně a vypněte. V jiném rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a míchejte 2 minuty, až zprůhlední. Zalijte polovinou dezertního vína a míchejte, až se vstřebá. Zalijte vanilkovou mléčnou směsí a přiveďte k varu. Trochu ztlumte a za stálého míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká a kaše hustá. V míse prošlehejte 100g cukru a 3 žloutky a vzniklou pěnu pak za stálého míchání přidejte k rýži. Míchejte 1–2 minuty do zhoustnutí. Rozprostřete do širší nízké nádoby a dejte do lednice vychladit.

2 Mezitím zbylou smetanu, mléko, dezertní víno a vanilku přiveďte zprudka k varu a odstavte. V míse šlehejte 3–4 minuty zbylé žloutky a cukr do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidávejte smetanovou směs. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut do zhoustnutí, až krém ulpí na zadní straně lžíce. Přelijte do čisté mísy a dejte vychladit. Pak z krému připravte ve zmrzlinovači zmrzlinu. Do hotové zmrzliny zamíchejte vychlazenou rýžovou kaši a dejte do mrazáku až do doby podávání (připravíte 1,5 litru).

3 V pánvi zahřívejte med 4–5 minut, až začne karamelizovat. Pak opatrně vlijte dezertní víno (bude prskat), přidejte citrusovou kůru a šťávu a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vložte hrušky řeznou stranou dolů a vařte za občasného obracení 8–10 minut, až zkaramelizují. Podávejte horké s ledovou rýžovou zmrzlinou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč