Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7718 kcal
Bílkoviny 196 g
Cukr 374 g
Tuky 599 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžová zmrzlina je vlastně rýžový pudink na druhou... A s pošírovanou hruškou tvoří přímo nebeský pár. 

Suroviny

med 300 g
150 ml
dezertní světlo víno
šťáva a kůra z jednoho pomeranče
šťáva a kůra z jednoho citronu
6 ks
hrušky, nejlépe Boskova hlavice přepůlených a jádřince odstraněné, nejlépe vykrajovátkem na melounové kuličky
Na zmrzlinu
smetana ke šlehání 800 ml
500 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
máslo 20 g
nasekané
rýže 80 g
víno dezertní 200 ml
280 g
světlý třtinový cukr
žloutek 10 ks

1 Na zmrzlinu přiveďte na středním plameni k varu 200 ml smetany a 200 ml mléka spolu s polovinou vanilkové dřeně a vypněte. V jiném rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a míchejte 2 minuty, až zprůhlední. Zalijte polovinou dezertního vína a míchejte, až se vstřebá. Zalijte vanilkovou mléčnou směsí a přiveďte k varu. Trochu ztlumte a za stálého míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká a kaše hustá. V míse prošlehejte 100g cukru a 3 žloutky a vzniklou pěnu pak za stálého míchání přidejte k rýži. Míchejte 1–2 minuty do zhoustnutí. Rozprostřete do širší nízké nádoby a dejte do lednice vychladit.

2 Mezitím zbylou smetanu, mléko, dezertní víno a vanilku přiveďte zprudka k varu a odstavte. V míse šlehejte 3–4 minuty zbylé žloutky a cukr do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidávejte smetanovou směs. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut do zhoustnutí, až krém ulpí na zadní straně lžíce. Přelijte do čisté mísy a dejte vychladit. Pak z krému připravte ve zmrzlinovači zmrzlinu. Do hotové zmrzliny zamíchejte vychlazenou rýžovou kaši a dejte do mrazáku až do doby podávání (připravíte 1,5 litru).

3 V pánvi zahřívejte med 4–5 minut, až začne karamelizovat. Pak opatrně vlijte dezertní víno (bude prskat), přidejte citrusovou kůru a šťávu a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vložte hrušky řeznou stranou dolů a vařte za občasného obracení 8–10 minut, až zkaramelizují. Podávejte horké s ledovou rýžovou zmrzlinou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit