Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžová zmrzlina s medovými hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9488 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 767 g
Tuky 608 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžová zmrzlina je vlastně rýžový pudink na druhou... A s pošírovanou hruškou tvoří přímo nebeský pár. 

Související recepty

Suroviny

med 300 g
světlé – např. sladké sherry
vymačkaná šťáva a tence oloupaná kůra
vymačkaná šťáva a tence oloupaná kůra
zralé, pevné (nejlépe odrůdy Boskova lahvice), přepůlené a jádřince odstraněné (nejlépe vykrajovátkem na melounové kuličky)
Na zmrzlinu
mléko 500 ml
plnotučné
vyškrábnutá dřeň
nasekané
rýže arborio 80 g
nebo jiná rýže na rizoto
světlé (např. sladké sherry)
třtinový cukr muscovado světlý 280 g

Postup

1

Na zmrzlinu přiveďte na středním plameni k varu 200 ml smetany a 200 ml mléka spolu s polovinou vanilkové dřeně a vypněte. V jiném rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a míchejte 2 minuty, až zprůhlední. Zalijte polovinou dezertního vína a míchejte, až se vstřebá. Zalijte vanilkovou mléčnou směsí a přiveďte k varu. Trochu ztlumte a za stálého míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká a kaše hustá. V míse prošlehejte 100g cukru a 3 žloutky a vzniklou pěnu pak za stálého míchání přidejte k rýži. Míchejte 1–2 minuty do zhoustnutí. Rozprostřete do širší nízké nádoby a dejte do lednice vychladit.

2

Mezitím zbylou smetanu, mléko, dezertní víno a vanilku přiveďte zprudka k varu a odstavte. V míse šlehejte 3–4 minuty zbylé žloutky a cukr do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidávejte smetanovou směs. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut do zhoustnutí, až krém ulpí na zadní straně lžíce. Přelijte do čisté mísy a dejte vychladit. Pak z krému připravte ve zmrzlinovači zmrzlinu. Do hotové zmrzliny zamíchejte vychlazenou rýžovou kaši a dejte do mrazáku až do doby podávání (připravíte 1,5 litru).

3

V pánvi zahřívejte med 4–5 minut, až začne karamelizovat. Pak opatrně vlijte dezertní víno (bude prskat), přidejte citrusovou kůru a šťávu a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vložte hrušky řeznou stranou dolů a vařte za občasného obracení 8–10 minut, až zkaramelizují. Podávejte horké s ledovou rýžovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín