Rýžová zmrzlina je vlastně rýžový pudink na druhou... A s pošírovanou hruškou tvoří přímo nebeský pár.
Suroviny
Postup
Na zmrzlinu přiveďte na středním plameni k varu 200 ml smetany a 200 ml mléka spolu s polovinou vanilkové dřeně a vypněte. V jiném rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rýži a míchejte 2 minuty, až zprůhlední. Zalijte polovinou dezertního vína a míchejte, až se vstřebá. Zalijte vanilkovou mléčnou směsí a přiveďte k varu. Trochu ztlumte a za stálého míchání vařte 20–25 minut, až bude rýže měkká a kaše hustá. V míse prošlehejte 100g cukru a 3 žloutky a vzniklou pěnu pak za stálého míchání přidejte k rýži. Míchejte 1–2 minuty do zhoustnutí. Rozprostřete do širší nízké nádoby a dejte do lednice vychladit.
Mezitím zbylou smetanu, mléko, dezertní víno a vanilku přiveďte zprudka k varu a odstavte. V míse šlehejte 3–4 minuty zbylé žloutky a cukr do světlé pěny. Pak za stálého šlehání přidávejte smetanovou směs. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut do zhoustnutí, až krém ulpí na zadní straně lžíce. Přelijte do čisté mísy a dejte vychladit. Pak z krému připravte ve zmrzlinovači zmrzlinu. Do hotové zmrzliny zamíchejte vychlazenou rýžovou kaši a dejte do mrazáku až do doby podávání (připravíte 1,5 litru).
V pánvi zahřívejte med 4–5 minut, až začne karamelizovat. Pak opatrně vlijte dezertní víno (bude prskat), přidejte citrusovou kůru a šťávu a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vložte hrušky řeznou stranou dolů a vařte za občasného obracení 8–10 minut, až zkaramelizují. Podávejte horké s ledovou rýžovou zmrzlinou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )
- 20x skvělá domácí zmrzlina(20 receptů )