Domácí široké nudle s hříbky a dýní jsou podzim na talíři ze zahrádky, pole i lesa. Pokud si chcete ušetřit práci a přípravu urychlit, nudle kupte. Domácí těstoviny však jídlo povýší na opravdový zážitek.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Hříbky očistěte a nakrájejte i s třeněm na silnější plátky, aby se dobře opékaly. Očištěnou dýni nakrájejte na kostky cca 3x3cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí klínky. Česnek oloupejte a podélně rozpulte.
Do pekáčku rozložte dýni, cibuli, česnek, odrhnutý tymián a saturejku i nasekanou šalvěj. Osolte, zakapejte olejem, promíchejte, zakryjte alobalem a vložte do rozehřáté trouby. Pečte zhruba 25 minut doměkka a dozlatova, během pečení jednou otočte. Podle potřeby podlijte dýni trochou vody.
Mezitím připravte nudle. Utvořte v mouce důlek. Do něj vyklepněte vejce a vidličkou smíchejte mouku s vejci. Pokračujte rukama, je-li třeba, přilijte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do fólie či přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.
Těsto rozkrájejte na díly a každý díl vyválejte na pomoučněném válu na 1mm silnou placku. Poprašte je postupně moukou, srolujte jako rolády a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, cca 1,5 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily.
Rozehřejte pánev, vložte část přepuštěného másla a zprudka opečte hříbky pěkně dozlatova. Otočte je, přidejte ke každé dávce hříbků i normální máslo, osolte, opepřete a posypte petrželkou a ještě chvíli opékejte na mírnějším ohni. Poté přesuňte hříbky k upečené dýni.
Stočené nudle načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody. Jakmile začne voda opět vřít, opatrně zamíchejte. Vařte 3–4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem
a podávejte s pečenou dýní a hříbky, ozdobené snítkou bylinky podle chuti.