Lasagne jsou vždycky dobrý nápad. Nasytí, potěší, rozmazlí... Zvlášť během sychravých podzimních dní jsou ideální volbou.
Suroviny
Postup
Hříbky zalijte v misce horkou vodou, aby byly těsně pokryté.
Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte na něm cibuli, až zprůsvitní, pak přidejte česnek a nechte ho změknout. Do pánve přihoďte pancettu a opékejte ještě pár minut, až pancetta pustí tuk. Přidejte mleté maso. Opékejte jej a přitom vařečkou rozmělňujte hrudky a promíchávejte, aby se maso opékalo dohněda. Nakonec zaprašte moukou a promíchejte.
Namočené hříbky slijte (vodu uchovejte), vymačkejte a nasekejte nadrobno. Houby přidejte do pánve k masu spolu s vodou z namáčení. Přilijte víno, vývar, osolte a opepřete a vsypte lístky tymiánu. Nechte 30 minut probublávat, až se část tekutiny odpaří a směs zhoustne.
Na bešamel rozpusťte v hrnci máslo a zaprašte jej moukou na jíšku. Vařte a míchejte pár minut, pak postupně přilévejte mléko a metličkou prošlehávejte, až vznikne hladká omáčka. Nechte 15 minut provařit, během vaření omáčku promíchávejte, aby se nepřipálila. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, vsypte většinu sýra, osolte a opepřete.
Rozehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Na dno zapékací nádoby dejte trochu masa, položte na něj pláty lasagní a potřete bešamelem. Pak vrstvěte maso, těstoviny a opět bešamel. Tak postupujte až do spotřebování surovin, skončete pláty lasagní a bešamelem. Posypte zbylým parmazánem a pečte 40 minut dozlatova.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media