0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lasagne s hříbky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9295 kcal
Bílkoviny 386 g
Sacharidy 1229 g
Tuky 288 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lasagne jsou vždycky dobrý nápad. Nasytí, potěší, rozmazlí... Zvlášť během sychravých podzimních dní jsou ideální volbou.

Suroviny

sušené houby 15 g
hříbky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
podrcené
pancetta 150 g
na kostičky
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 500 g
nebo ještě lépe telecí
mouka pšeničná hladká 1 PL
víno bílé 300 ml
vývar kuřecí 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 ČL
čerstvé lístky
lasagne (těstovina) 10 plátků
čerstvé
Na bešamel
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 750 ml
muškátový oříšek 1 špetka
čerstvě strouhaný
parmazán 100 g
nastrouhaný

Postup

1

Hříbky zalijte v misce horkou vodou, aby byly těsně pokryté.

2

Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte na něm cibuli, až zprůsvitní, pak přidejte česnek a nechte ho změknout. Do pánve přihoďte pancettu a opékejte ještě pár minut, až pancetta pustí tuk. Přidejte mleté maso. Opékejte jej a přitom vařečkou rozmělňujte hrudky a promíchávejte, aby se maso opékalo dohněda. Nakonec zaprašte moukou a promíchejte.

3

Namočené hříbky slijte (vodu uchovejte), vymačkejte a nasekejte nadrobno. Houby přidejte do pánve k masu spolu s vodou z namáčení. Přilijte víno, vývar, osolte a opepřete a vsypte lístky tymiánu. Nechte 30 minut probublávat, až se část tekutiny odpaří a směs zhoustne.

4

Na bešamel rozpusťte v hrnci máslo a zaprašte jej moukou na jíšku. Vařte a míchejte pár minut, pak postupně přilévejte mléko a metličkou prošlehávejte, až vznikne hladká omáčka. Nechte 15 minut provařit, během vaření omáčku promíchávejte, aby se nepřipálila. Strouhněte do omáčky muškátový oříšek, vsypte většinu sýra, osolte a opepřete. 

5

Rozehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Na dno zapékací nádoby dejte trochu masa, položte na něj pláty lasagní a potřete bešamelem. Pak vrstvěte maso, těstoviny a opět bešamel. Tak postupujte až do spotřebování surovin, skončete pláty lasagní a bešamelem. Posypte zbylým parmazánem a pečte 40 minut dozlatova.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit