Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční čatní

Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 5 malých skleniček
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Vaření 1:10
Zavařenina

Ingredience

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 2 velké šalotky, nakrájené
    • 2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
    • 75 g sušených brusinek
    • 1 kg švestek, zbavených pecek a nakrájených nahrubo
    • 250 g (zhruba 1 větší) jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených
    • 2 hvězdičky badyánu
    • 1 svitek skořice
    • 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
    • 400 ml červeného vinného octa
    • 250 g světlého třtinového cukru muscovado
    • 150 g krupicového cukru
    • 1/2 pomeranče, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.

2 Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.

Foto: Katy Greenwood
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gin s klementinkami a zázvorem

Karamelky s pastou miso

Cantuccini s pistáciemi a třešněmi

Domácí sriracha

REKLAMA

Přidat komentář