Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.
Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.