Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční čatní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na 5 malých skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3044 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 636 g
Tuky 29 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nakrájená
červená, bez semínek, nadrobno
sušené brusinky 75 g
bez pecek, nahrubo
jablko 250 g
zhruba 1 větší jablko – oloupané, bez jadřinců, nakrájené
badyán 2 hvězdičky
skořice 1 svitek
hořčičné semínko 1 PL
žlutá
vinný ocet červený 400 ml
třtinový cukr muscovado světlý 250 g
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná

Postup

1

V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.

2

Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...