Dušené hovězí s fazolovou kaší

Dušené hovězí s fazolovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3519 kcal
Bílkoviny 291 g
Sacharidy 207 g
Tuky 160 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který jsme odkoukali od australské blogerky Tori Haschky a mírně ho poupravili, nás nadchl bez výjimky.

 

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
(nebo víc, podle potřeby)
slanina 100 g
anglická nebo sušená, nakrájené na kostičky
hovězí krk 1 kg
nebo kližky, nakrájené na cca 4–5cm kostky
sůl mořská
mrkev 3 ks
střední, oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na 1cm kousky
cibule 2 ks
oloupané, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka
žampiony 300 g
drobných krémových (hnědých), rozpůlených
česnek 3 stroužky
oloupané a nakrájené nadrobno
vývar hovězí ml
2 PL
worcesterská omáčka
mouka pšeničná hladká 1 PL
víno červené 100 ml
na zahuštění
Na fazolovou kaši s kapustou
fazole bílé 2
400g, propláchnutá (nebo cca 200 g suchých fazolí, předem namočených a uvařených doměkka)
mléko ml
(podle potřeby)
100 g
hlávková kapusta nebo růžičkové, omyté a nakrájené nadrobno, popřípadě rozdělené na lístky
jarní cibulka 5 ks
nakrájených na tenká kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
nasekaná čerstvá k podávání

Začněte hovězím masem. Troubu předehřejte na 150 °C. Do kastrolu vhodného na sporák i do trouby nalijte polovinu olivového oleje. Na středním ohni na něm pak opečte slaninu dohněda tak, aby pustila tuk. Opečenou slaninu vyjměte. Maso osolte 1 lžičkou soli. Po malých dávkách ho opečte v kastrolu ze všech stran dohněda, cílem je, aby si vytvořilo pořádnou kůrčičku. Přeplníte-li kastrol, maso se namísto opékání začne dusit ve vlastní šťávě. Opečené maso vždy vyjměte z kastrolu a odložte. Zopakujte se zbývajícím masem. Je-li třeba, přidejte trošku olivového oleje.

2 Až bude všechno maso hotové, nalijte do kastrolu zbývající olej, přidejte mrkev, cibuli, houby a česnek. Opékejte 5–10 minut na středním ohni, aby zelenina změkla a trochu se zabarvila. Do kastrolu vraťte slaninu a maso (včetně šťávy, kterou možná pustilo). Zamíchejte, pak zalijte vývarem a worcesterskou omáčkou. Tekutina by měla dosahovat těsně k vršku masa. Když ne, přilijte trochu vývaru nebo vody. Zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak hned vypněte vařič, přiklopte kastrol a dejte ho na 2 hodiny do předehřáté trouby. Potom odstraňte poklici a pečte další hodinu. Díky tomu se omáčka zredukuje.

3 Hotové maso by se mělo rozpadat na vlákna, mrkev a cibule by měly být poddajné a šťáva hustá. Podle potřeby vraťte pokrm do trouby, aby dosáhl uvedených vlastností. Pokud se nevyhýbáte mouce, můžete také příliš řídkou šťávu zahustit lžící mouky rozmíchanou ve 100 ml červeného vína (tak jsme to udělali my), pak ale nezapomeňte omáčku ještě cca 10 minut provařit.

4 Na kaši rozmixujte fazole tyčovým mixérem úplně dohladka – podle potřeby můžete přilít mléko. Kapustu opláchněte studenou vodou a i s vodou, která na ní ulpěla, zahřejte v rendlíku na středním ohni. Míchejte 1–2 minuty, až začne kapusta měknout. Přidejte fazolové pyré a jarní cibulku, míchejte, aby se vše spojilo a prohřálo, a hlavně dávejte pozor, aby se nic nepřichytilo. Pokud je směs příliš suchá nebo se začíná chytat, přidejte pár lžic vody nebo mléka. Podle chuti osolte a opepřete. Hovězí maso podávejte horké, s fazolovou kaší a posypané nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit