0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené hovězí s fazolovou kaší

Dušené hovězí s fazolovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušené hovězí s fazolovou kaší

5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6084 kcal
Bílkoviny 435 g
Sacharidy 617 g
Tuky 204 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který jsme odkoukali od australské blogerky Tori Haschky a mírně ho poupravili, nás nadchl bez výjimky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nebo víc, podle potřeby
anglická slanina 100 g
nebo sušená, na kostičky
hovězí krk 1 kg
nebo kližka, na cca 4–5cm kostky
sůl mořská
mrkev 3 ks
podélně rozpůlené a nakrájené na 1cm kousky
cibule 2 ks
oloupané, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka
žampiony 300 g
drobné krémové (hnědé), rozpůlené
česnek 3 stroužky
oloupané a nakrájené nadrobno
vývar hovězí 500 ml
worcesterská omáčka 3 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zahuštění
víno červené 100 ml
na zahuštění
Na fazolovou kaši s kapustou
fazole bílé 800 g
2 konzervy – fazole propláchnuté (nebo cca 200 g suchých fazolí, předem namočených a uvařených doměkka)
mléko 30 ml
podle potřeby
kapusta 100 g
hlávková nebo růžičková, omytá a nakrájená nadrobno, popřípadě rozdělená na lístky
jarní cibulka 5 ks
nakrájená na tenká kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
nasekaná čerstvá, k podávání

1Začněte hovězím masem. Troubu předehřejte na 150 °C. Do kastrolu vhodného na sporák i do trouby nalijte polovinu olivového oleje. Na středním ohni na něm pak opečte slaninu dohněda tak, aby pustila tuk. Opečenou slaninu vyjměte. Maso osolte 1 lžičkou soli. Po malých dávkách ho opečte v kastrolu ze všech stran dohněda, cílem je, aby si vytvořilo pořádnou kůrčičku. Přeplníte-li kastrol, maso se namísto opékání začne dusit ve vlastní šťávě. Opečené maso vždy vyjměte z kastrolu a odložte. Zopakujte se zbývajícím masem. Je-li třeba, přidejte trošku olivového oleje.

2 Až bude všechno maso hotové, nalijte do kastrolu zbývající olej, přidejte mrkev, cibuli, houby a česnek. Opékejte 5–10 minut na středním ohni, aby zelenina změkla a trochu se zabarvila. Do kastrolu vraťte slaninu a maso (včetně šťávy, kterou možná pustilo). Zamíchejte, pak zalijte vývarem a worcesterskou omáčkou. Tekutina by měla dosahovat těsně k vršku masa. Když ne, přilijte trochu vývaru nebo vody. Zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak hned vypněte vařič, přiklopte kastrol a dejte ho na 2 hodiny do předehřáté trouby. Potom odstraňte poklici a pečte další hodinu. Díky tomu se omáčka zredukuje.

3 Hotové maso by se mělo rozpadat na vlákna, mrkev a cibule by měly být poddajné a šťáva hustá. Podle potřeby vraťte pokrm do trouby, aby dosáhl uvedených vlastností. Pokud se nevyhýbáte mouce, můžete také příliš řídkou šťávu zahustit lžící mouky rozmíchanou ve 100 ml červeného vína (tak jsme to udělali my), pak ale nezapomeňte omáčku ještě cca 10 minut provařit.

4 Na kaši rozmixujte fazole tyčovým mixérem úplně dohladka – podle potřeby můžete přilít mléko. Kapustu opláchněte studenou vodou a i s vodou, která na ní ulpěla, zahřejte v rendlíku na středním ohni. Míchejte 1–2 minuty, až začne kapusta měknout. Přidejte fazolové pyré a jarní cibulku, míchejte, aby se vše spojilo a prohřálo, a hlavně dávejte pozor, aby se nic nepřichytilo. Pokud je směs příliš suchá nebo se začíná chytat, přidejte pár lžic vody nebo mléka. Podle chuti osolte a opepřete. Hovězí maso podávejte horké, s fazolovou kaší a posypané nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit