Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené hovězí s fazolovou kaší

Recept, který jsme odkoukali od australské blogerky Tori Haschky a mírně ho poupravili, nás nadchl bez výjimky.

 

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT3H
Dušení 3:00
Maso

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje (nebo víc, podle potřeby)
    • 100 g anglické nebo sušené slaniny, nakrájené na kostičky
    • 1 kg hovězího krku nebo kližky, nakrájené na cca 4–5cm kostky
    • mořská sůl
    • 3 střední mrkve, oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na 1cm kousky
    • 2 cibule, oloupané, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka
    • 300g drobných krémových (hnědých) žampionů, rozpůlených
    • 3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno
    • cca 500 ml hovězího vývaru
    • 2–3 lžíce worcesterské omáčky
    • 1 lžíce hladké mouky a 100 ml červeného vína na zahuštění (nemusí být)

     

    NA FAZOLOVOU KAŠI S KAPUSTOU

    • 2x 400g konzerva bílých fazolí, propláchnutá (nebo cca 200 g suchých fazolí, předem namočených a uvařených doměkka)
    • cca 30 ml mléka (podle potřeby)
    • 100g hlávkové nebo růžičkové kapusty, omyté a nakrájené nadrobno, popřípadě rozdělené na lístky
    • 5 jarních cibulek, nakrájených na tenká kolečka
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • nasekaná čerstvá petrželka k podávání

Příprava jídla

Začněte hovězím masem. Troubu předehřejte na 150 °C. Do kastrolu vhodného na sporák i do trouby nalijte polovinu olivového oleje. Na středním ohni na něm pak opečte slaninu dohněda tak, aby pustila tuk. Opečenou slaninu vyjměte. Maso osolte 1 lžičkou soli. Po malých dávkách ho opečte v kastrolu ze všech stran dohněda, cílem je, aby si vytvořilo pořádnou kůrčičku. Přeplníte-li kastrol, maso se namísto opékání začne dusit ve vlastní šťávě. Opečené maso vždy vyjměte z kastrolu a odložte. Zopakujte se zbývajícím masem. Je-li třeba, přidejte trošku olivového oleje.

2 Až bude všechno maso hotové, nalijte do kastrolu zbývající olej, přidejte mrkev, cibuli, houby a česnek. Opékejte 5–10 minut na středním ohni, aby zelenina změkla a trochu se zabarvila. Do kastrolu vraťte slaninu a maso (včetně šťávy, kterou možná pustilo). Zamíchejte, pak zalijte vývarem a worcesterskou omáčkou. Tekutina by měla dosahovat těsně k vršku masa. Když ne, přilijte trochu vývaru nebo vody. Zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak hned vypněte vařič, přiklopte kastrol a dejte ho na 2 hodiny do předehřáté trouby. Potom odstraňte poklici a pečte další hodinu. Díky tomu se omáčka zredukuje.

3 Hotové maso by se mělo rozpadat na vlákna, mrkev a cibule by měly být poddajné a šťáva hustá. Podle potřeby vraťte pokrm do trouby, aby dosáhl uvedených vlastností. Pokud se nevyhýbáte mouce, můžete také příliš řídkou šťávu zahustit lžící mouky rozmíchanou ve 100 ml červeného vína (tak jsme to udělali my), pak ale nezapomeňte omáčku ještě cca 10 minut provařit.

4 Na kaši rozmixujte fazole tyčovým mixérem úplně dohladka – podle potřeby můžete přilít mléko. Kapustu opláchněte studenou vodou a i s vodou, která na ní ulpěla, zahřejte v rendlíku na středním ohni. Míchejte 1–2 minuty, až začne kapusta měknout. Přidejte fazolové pyré a jarní cibulku, míchejte, aby se vše spojilo a prohřálo, a hlavně dávejte pozor, aby se nic nepřichytilo. Pokud je směs příliš suchá nebo se začíná chytat, přidejte pár lžic vody nebo mléka. Podle chuti osolte a opepřete. Hovězí maso podávejte horké, s fazolovou kaší a posypané nasekanou petrželkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z černých fazolí

Zapékané obří fazole

Tousty s fazolemi borlotti

Uzené fazole s vejcem

Přidat komentář