Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4141 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 216 g
Tuky 202 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na víně na druhou!

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
1 králík o hmotnosti 1,5 kg, naporcovaný
velká, nakrájená
nejlépe čerstvý
šalvěj 1 hrst
lístky nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený
mladé, lehké
vypeckované
vývar zeleninový 250 ml
červené nebo modré
vinné listy
vinná réva – mladé špičky šlahounů s lístky nebo rukola na ozdobení

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem nebo v kastrolu na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Vložte naporcovaného králíka a opékejte 10 minut, v polovině obraťte, aby ze všech stran mírně zezlátl.

2

Přidejte cibuli, bobkové listy a šalvěj, osolte a opepřete. Za stálého míchání opékejte 10 minut, až cibule změkne, ke konci vsypte česnek, pak podlijte vínem, přidejte olivy, přiveďte k mírnému varu. Zvolna vařte bez poklice 35 minut, občas zamíchejte. Pokaždé když se šťáva odpaří, přilijte naběračku vývaru. (Neměkne-li maso podle vašich představ, na chvíli rendlík přiklopte, popřípadě duste o něco déle.) Potom přidejte hrozny a vařte ještě 10 minut, až šťáva zhoustne a maso půjde dobře od kostí.

3

Králíka ozdobte špičkami révy či rukolou. Podávejte s pečivem k vytírání šťávy anebo s pečenými zeleninovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit také naporcované kuře.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín