Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2005 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 214 g
Tuky 90 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Králík na víně na druhou!

Suroviny

olivový olej 4 PL
panenský
králičí maso 1 ks
cca 1,5kg, naporcovaný
cibule 1 ks
velká, nakrájená na kusy
bobkový list 2 ks
nejlépe čerstvý
šalvěj 1 hrst
natrhané lístky
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený
víno červené 125 ml
mladé, lehké
olivy zelené 100 g
černé, vypeckované
vývar zeleninový 250 ml
hroznové víno 200 g
červené nebo modré
vinná réva mladé špičky šlahounů s lístky, lze použít i rukola na ozdobení

1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem nebo v kastrolu na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Vložte naporcovaného králíka a opékejte 10 minut, v polovině obraťte, aby ze všech stran mírně zezlátl.

2 Přidejte cibuli, bobkové listy a šalvěj, osolte a opepřete. Za stálého míchání opékejte 10 minut, až cibule změkne, ke konci vsypte česnek, pak podlijte vínem, přidejte olivy, přiveďte k mírnému varu. Zvolna vařte bez poklice 35 minut, občas zamíchejte. Pokaždé když se šťáva odpaří, přilijte naběračku vývaru. (Neměkne-li maso podle vašich představ, na chvíli rendlík přiklopte, popřípadě duste o něco déle.) Potom přidejte hrozny a vařte ještě 10 minut, až šťáva zhoustne a maso půjde dobře od kostí.

3 Králíka ozdobte špičkami révy či rukolou. Podávejte s pečivem k vytírání šťávy anebo s pečenými zeleninovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit také naporcované kuře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit