Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4141 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 216 g
Tuky 202 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na víně na druhou!

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
králičí maso 1.5 kg
1 králík o hmotnosti 1,5 kg, naporcovaný
cibule 1 ks
velká, nakrájená
bobkový list 2 ks
nejlépe čerstvý
šalvěj 1 hrst
lístky nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený
víno červené 125 ml
mladé, lehké
olivy černé 100 g
vypeckované
vývar zeleninový 250 ml
hroznové víno 200 g
červené nebo modré
vinné listy
vinná réva – mladé špičky šlahounů s lístky nebo rukola na ozdobení

1 Ve velkém rendlíku s těžkým dnem nebo v kastrolu na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Vložte naporcovaného králíka a opékejte 10 minut, v polovině obraťte, aby ze všech stran mírně zezlátl.

2 Přidejte cibuli, bobkové listy a šalvěj, osolte a opepřete. Za stálého míchání opékejte 10 minut, až cibule změkne, ke konci vsypte česnek, pak podlijte vínem, přidejte olivy, přiveďte k mírnému varu. Zvolna vařte bez poklice 35 minut, občas zamíchejte. Pokaždé když se šťáva odpaří, přilijte naběračku vývaru. (Neměkne-li maso podle vašich představ, na chvíli rendlík přiklopte, popřípadě duste o něco déle.) Potom přidejte hrozny a vařte ještě 10 minut, až šťáva zhoustne a maso půjde dobře od kostí.

3 Králíka ozdobte špičkami révy či rukolou. Podávejte s pečivem k vytírání šťávy anebo s pečenými zeleninovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit také naporcované kuře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit