Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4230 kcal
Bílkoviny 115 g
Cukr 588 g
Tuky 127 g
Vláknina 117 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Česká klasika dotažená k dokonalosti!

Suroviny

tymián 12 snítek
čerstvý
česnek 4
nakrájený na plátky
cibule 1 ks
velká, nakrájená na kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na zelí a na omáčku
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, červená, nakrájená na půlkolečka
zelí červené 400 g
jemně nakrouhané
cukr 1 PL
třtinový (lze vynechatú
4 ks
jalovčinka sušené bobule jalovce
víno červené 350 ml
suché
125 g
červenorybízové želé lze použít i džem, nejlépe protřený přes sítko, zbavený tím semínek
skořice 1 svitek
hřebíček 3 ks
kuličky
Na knedlíky
300 g
směs nastrouhaná (mrkev, pastiňák, řapíkatý celer)
ghí 1 PL
přepuštené máslo
sůl
pečivo 300 g
bílé, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
Dále na knedlíky
petrželka 1 hrst
čerstvá, nakrájená
mouka pšeničná hrubá
podle potřeby

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáčku dejte tymián, česnek a cibuli, na ně položte osolená a opepřená kachní stehna a pečte zhruba 45 minut, aby bylo maso propečené.

2 ZELÍ Mezitím rozehřejte v pánvi olej a 3–4 minuty opékejte cibuli. Vložte zelí, cukr podle chuti (lze i vynechat – díky želé a sladké omáčce), jalovec a vlijte zhruba polovinu vína. Za občasného promíchání vařte zhruba 30–35 minut. Pak vmíchejte 1 lžíci rybízového želé nebo propasírovaného džemu.

3 KNEDLÍKY Zatímco se zelí vaří, připravte knedlíky a následně svařte omáčku. Na knedlíky zeleninu krátce opečte na ghí či másle. Osolte. Pečivo zalijte mlékem prošlehaným s vejci. Smíchejte se zchladlou zeleninou, petrželkou, poprašte moukou (a případně jí přidejte víc podle potřeby). Z těsta vytvarujte koule o něco menší než tenisák, pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při stejné teplotě jako kachnu a spolu s ní, až zvenku zezlát- nou a uvnitř jsou hotové (cca 10–15 minut).

4 OMÁČKA Zbývající želé nebo džem (ten můžete nechat i neprotřený) a víno plus koření zvolna vařte na středním ohni 5 minut, aby směs zhoustla a zesirupovatěla.

5 Kachnu podávejte se zelím, s vinno-rybízovou omáčkou a s knedlíky, popřípadě i s výpekem a cibulovo-česnekovou směsí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit