Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou

kachni prsa se zelím
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6496 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 782 g
Tuky 259 g
Vláknina 115 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká klasika dotažená k dokonalosti!

Suroviny

tymián 12 snítek
čerstvý
česnek 4 stroužky
nakrájený na plátky
cibule 1 ks
velká, nakrájená na kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
kachní stehna 4 ks
po 240 g
Na zelí a na omáčku
olivový olej 1 PL
cibule červená 1 ks
malá, nakrájená na půlkolečka
zelí červené 400 g
jemně nakrouhané
hnědý cukr 1 PL
lze vynechat
jalovec 4 ks
jalovčinky neboli sušené bobule jalovce
víno červené 400 ml
suché
rybízová zavařenina 125 g
červenorybízové želé nebo džem, podle chuti protřený přes sítko, abyste jej zbavili peciček
skořice 1 svitek
hřebíček 3 ks
Na knedlíky
zelenina 300 g
směs nastrouhané mrkve (převaha), nastrouhaného pastináku a řapíkatého celeru nakrájeného na malé kostičky
ghí 1 PL
nebo máslo
sůl
pečivo 300 g
bílé, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
petrželka 1 hrst
čerstvá, nakrájená
mouka pšeničná hrubá
podle potřeby

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáčku dejte tymián, česnek a cibuli, na ně položte osolená a opepřená kachní stehna a pečte zhruba 45 minut, aby bylo maso propečené.

2

ZELÍ Mezitím rozehřejte v pánvi olej a 3–4 minuty opékejte cibuli. Vložte zelí, cukr podle chuti (lze i vynechat – díky želé a sladké omáčce), jalovec a vlijte zhruba polovinu vína. Za občasného promíchání vařte zhruba 30–35 minut. Pak vmíchejte 1 lžíci rybízového želé nebo propasírovaného džemu.

3

KNEDLÍKY Zatímco se zelí vaří, připravte knedlíky a následně svařte omáčku. Na knedlíky zeleninu krátce opečte na ghí či másle. Osolte. Pečivo zalijte mlékem prošlehaným s vejci. Smíchejte se zchladlou zeleninou, petrželkou, poprašte moukou (a případně jí přidejte víc podle potřeby).

Z těsta vytvarujte koule o něco menší než tenisák, pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při stejné teplotě jako kachnu a spolu s ní, až zvenku zezlát- nou a uvnitř jsou hotové (cca 10–15 minut).

4

OMÁČKA Zbývající želé nebo džem (ten můžete nechat i neprotřený) a víno plus koření zvolna vařte na středním ohni 5 minut, aby směs zhoustla a zesirupovatěla.

Kachnu podávejte se zelím, s vinno-rybízovou omáčkou a s knedlíky, popřípadě i s výpekem a cibulovo-česnekovou směsí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit