Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6496 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 782 g
Tuky 259 g
Vláknina 115 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká klasika dotažená k dokonalosti!

Související recepty

Suroviny

tymián 12 snítek
čerstvý
česnek 4 stroužky
nakrájený na plátky
cibule 1 ks
velká, nakrájená na kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
kachní stehna 4 ks
po 240 g
Na zelí a na omáčku
olivový olej 1 PL
cibule červená 1 ks
malá, nakrájená na půlkolečka
zelí červené 400 g
jemně nakrouhané
hnědý cukr 1 PL
lze vynechat
jalovec 4 ks
jalovčinky neboli sušené bobule jalovce
víno červené 400 ml
suché
rybízová zavařenina 125 g
červenorybízové želé nebo džem, podle chuti protřený přes sítko, abyste jej zbavili peciček
skořice 1 svitek
hřebíček 3 ks
Na knedlíky
zelenina 300 g
směs nastrouhané mrkve (převaha), nastrouhaného pastináku a řapíkatého celeru nakrájeného na malé kostičky
ghí 1 PL
nebo máslo
sůl
pečivo 300 g
bílé, na kostičky
mléko 250 ml
vejce 3 ks
petrželka 1 hrst
čerstvá, nakrájená
mouka pšeničná hrubá
podle potřeby

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do pekáčku dejte tymián, česnek a cibuli, na ně položte osolená a opepřená kachní stehna a pečte zhruba 45 minut, aby bylo maso propečené.

2 ZELÍ Mezitím rozehřejte v pánvi olej a 3–4 minuty opékejte cibuli. Vložte zelí, cukr podle chuti (lze i vynechat – díky želé a sladké omáčce), jalovec a vlijte zhruba polovinu vína. Za občasného promíchání vařte zhruba 30–35 minut. Pak vmíchejte 1 lžíci rybízového želé nebo propasírovaného džemu.

3 KNEDLÍKY Zatímco se zelí vaří, připravte knedlíky a následně svařte omáčku. Na knedlíky zeleninu krátce opečte na ghí či másle. Osolte. Pečivo zalijte mlékem prošlehaným s vejci. Smíchejte se zchladlou zeleninou, petrželkou, poprašte moukou (a případně jí přidejte víc podle potřeby). Z těsta vytvarujte koule o něco menší než tenisák, pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při stejné teplotě jako kachnu a spolu s ní, až zvenku zezlát- nou a uvnitř jsou hotové (cca 10–15 minut).

4 OMÁČKA Zbývající želé nebo džem (ten můžete nechat i neprotřený) a víno plus koření zvolna vařte na středním ohni 5 minut, aby směs zhoustla a zesirupovatěla.

5 Kachnu podávejte se zelím, s vinno-rybízovou omáčkou a s knedlíky, popřípadě i s výpekem a cibulovo-česnekovou směsí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit