Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňové lívance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2/5 Počet hodnocení: 284
Do 30 minut Velmi snadné Na 20 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2382 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 378 g
Tuky 56 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané, vláčné a voňavé... Kvůli dýňovým lívancům budete vstávat s úsměvem! Podávejte s čím je libo, my milujeme kombinaci jogurtu, medu a čerstvého ovoce.

Suroviny

dýňové pyré 1 hrnek
viz Něco navíc
podmáslí 2 hrnky
vejce 1 ks
rozpuštěné nebo řepkový olej + na opékání
mouka pšeničná celozrnná hladká 1 hrnek
hnědý cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ½ ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
mixed spice 1 ČL
K podávání
tekutý
ovoce
podle chuti (my jsme zvolili kanadské borůvky a vyfiletované plátky pomeranče)
tenké proužky

Postup

1

Dýňové pyré, podmáslí, vejce a máslo (či olej) prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny a poté je přes síto přesejte do mísy s dýňovou směsí. Rozmíchejte.

2

Na plotně rozpalte na středním plameni nepřilnavou pánev nebo lívanečník a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvořte lívanečky a pozvolna opékejte z obou stran dozlatova – cca 2 minuty po každé straně. Lívanečky mají trochu tendenci se připalovat, pokud nedáte pozor a moc si rozpálíte pánev. Pokračujte do vypotřebování těsta, hotové lívance můžete vkládat do trouby vyhřáté na 120°C.

3

Podávejte s řeckým jogurtem, přelité medem a ovocem podle volby.

NĚCO NAVÍC

  • Na pyré oloupejte celou muškátovou nebo máslovou dýni a nakrájejte ji na kostky. Vsypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C doměkka a rozmixujte. Co nespotřebujete, ihned uložte do lednice či zamrazte. Pokud si chcete pyré uchovat i do slaných receptů, oslaďte jen polovinu z dýňových kostek.
  • Všechno koření v receptu můžete nahradit vlastní směsí „pumpkin spice mix“. Smíchejte 1/3 hrnku mleté skořice, 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku, 1,5 lžičky mletého hřebíčku a 1,5 lžičky nového koření. Do lívanců použijte celkem 3 lžičky, zbytek uchovejte ve skleničce na příště.
  • Jak na dýňové lívance bez cukru? Použijte neslazené pyré, vynechte koření a cukr. Směs naopak osolte, opepřete, lze přidat i špetku chilli. Vsypte 100g strouhaného parmazánu, nasekanou jarní cibulku a bylinky dle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč