Nadýchané, vláčné a voňavé... Kvůli dýňovým lívancům budete vstávat s úsměvem! Podávejte s čím je libo, my milujeme kombinaci jogurtu, medu a čerstvého ovoce.
Suroviny
Postup
Dýňové pyré, podmáslí, vejce a máslo (či olej) prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny a poté je přes síto přesejte do mísy s dýňovou směsí. Rozmíchejte.
Na plotně rozpalte na středním plameni nepřilnavou pánev nebo lívanečník a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvořte lívanečky a pozvolna opékejte z obou stran dozlatova – cca 2 minuty po každé straně. Lívanečky mají trochu tendenci se připalovat, pokud nedáte pozor a moc si rozpálíte pánev. Pokračujte do vypotřebování těsta, hotové lívance můžete vkládat do trouby vyhřáté na 120°C.
Podávejte s řeckým jogurtem, přelité medem a ovocem podle volby.
NĚCO NAVÍC
- Na pyré oloupejte celou muškátovou nebo máslovou dýni a nakrájejte ji na kostky. Vsypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C doměkka a rozmixujte. Co nespotřebujete, ihned uložte do lednice či zamrazte. Pokud si chcete pyré uchovat i do slaných receptů, oslaďte jen polovinu z dýňových kostek.
- Všechno koření v receptu můžete nahradit vlastní směsí „pumpkin spice mix“. Smíchejte 1/3 hrnku mleté skořice, 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku, 1,5 lžičky mletého hřebíčku a 1,5 lžičky nového koření. Do lívanců použijte celkem 3 lžičky, zbytek uchovejte ve skleničce na příště.
- Jak na dýňové lívance bez cukru? Použijte neslazené pyré, vynechte koření a cukr. Směs naopak osolte, opepřete, lze přidat i špetku chilli. Vsypte 100g strouhaného parmazánu, nasekanou jarní cibulku a bylinky dle chuti.