Fenyklová polévka s fazolemi a mangoldem

Fenyklová polévka s fazolemi a mangoldem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fenyklová polévka s fazolemi a mangoldem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1541 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 213 g
Tuky 24 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka v italských barvách obsahuje hned dvě suroviny, které používáme pohříchu málo – fenykl a mangold. Pusťte si je do kuchyně a uvidíte, že si je rychle zamilujete.

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
fenykl 1 ks
bulva nakrájená na tenké plátky (nať odložená na ozdobení)
vývar kuřecí 1.3 l
nebo zeleninový
rajčata 400 g
zralá, šťavnatá, nakrájená na cca 2cm kousky
bobkový list 1 ks
tymián sušený 1 ČL
nebo lístky z 1–2 snítek čerstvého
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý
sůl
fazole cannellini 400 g
konzerva – zcezená, propláchnutá a okapaná
mangold 100 g
nakrájený na tenké proužky (řapíky na tenké plátky)

Postup

1

Ve velkém rendlíku či v hrnci na středním ohni opékejte na oleji cibuli a fenykl 5 minut (pozor, aby se fenykl nepřipálil). Přidejte vývar, nakrájená rajčata, bobkový list, tymián a pepř. Podle potřeby osolte. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte zhruba 30 minut, aby fenykl změkl a rajčata se uvařila podle vašich představ.

2

Pak odstraňte bobkový list, přidejte fazole a mangold, zahřejte opět k bodu varu a vařte asi 5 minut, aby mangold zavadl a fazole se prohřály. Podávejte ozdobené odloženou fenyklovou natí. Doplňte pečivem podle chuti, třeba ciabattou.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete doplnit kuřecím masem (například pošírovanými prsními řízky) anebo kousky opečené vinné klobásy či italské salsiccie.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit