Pokud si potrpíte na husté, syté polévky, které vydají za hlavní jídlo, tahle s jednozrnkou a fazolemi je přesně ta pravá. Pokud neseženete jednozrnku, zkuste dvouzrnku, špaldu nebo ječné kroupy, pochutnáte si také skvěle.
Suroviny
Postup
Ve velkém hrnci či rendlíku opékejte na oleji cibuli cca 5 minut, aby změkla, a vmíchejte polovinu česneku. Opékejte další půl minuty, aby se rozvoněl.
Vsypte zrní, zalijte cca 1,75 litru vody, vložte bouquet garni, přiveďte k mírnému varu. Sbírejte pěnu a zvolna vařte 30 minut, nebo doměkka.
Mezitím zahřívejte v pánvi slaninu, až pustí tuk, přidejte mrkev, řapíkatý celer a pórek a opékejte je 5–8 minut. Pak vmíchejte zbývající česnek, šalvěj a opékejte další půl minuty. Přidejte rajčatovou pastu, míchejte 1–2 minuty a přidejte krájená rajčata. Podle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte asi 10 minut.
Z vařeného zrní vyjměte bouquet garni, přidejte fazole, zeleninovou směs z pánve a 10 minut vařte. Podávejte posypané petrželkou a sýrem.