Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s jednozrnkou a fazolemi
Polévka s jednozrnkou a fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s jednozrnkou a fazolemi

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3108 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 579 g
Tuky 88 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si potrpíte na husté, syté polévky, které vydají za hlavní jídlo, tahle s jednozrnkou a fazolemi je přesně ta pravá. Pokud neseženete jednozrnku, zkuste dvouzrnku, špaldu nebo ječné kroupy, pochutnáte si také skvěle.

Suroviny

olivový olej panenský 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
kroupy 180 g
nejlépe pšenice jednozrnka či dvouzrnka, špalda nebo ječné kroupy, den předem namočená
bouquet garni 1 ks
pár snítek petrželky a tymiánu + 1 bobkový list – vše svázané kuchyňským provázkem
na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
na kostičky
pórek 1 ks
jen bílá a světle zelená část, očištěné a na kolečka
šalvěj 6 lístků
nasekaných
rajčatová pasta 1 PL
nebo protlak
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole 2 konzervy
celkem 800 g, každá konzerva může být jiná, obě slité a propláchnuté
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
strouhaný, nebo balkánský sýr k podávání (nemusí být)

Postup

1

Ve velkém hrnci či rendlíku opékejte na oleji cibuli cca 5 minut, aby změkla, a vmíchejte polovinu česneku. Opékejte další půl minuty, aby se rozvoněl.

2

Vsypte zrní, zalijte cca 1,75 litru vody, vložte bouquet garni, přiveďte k mírnému varu. Sbírejte pěnu a zvolna vařte 30 minut, nebo doměkka.

3

Mezitím zahřívejte v pánvi slaninu, až pustí tuk, přidejte mrkev, řapíkatý celer a pórek a opékejte je 5–8 minut. Pak vmíchejte zbývající česnek, šalvěj a opékejte další půl minuty. Přidejte rajčatovou pastu, míchejte 1–2 minuty a přidejte krájená rajčata. Podle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte asi 10 minut.

4

Z vařeného zrní vyjměte bouquet garni, přidejte fazole, zeleninovou směs z pánve a 10 minut vařte. Podávejte posypané petrželkou a sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč