Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s jednozrnkou a fazolemi
Polévka s jednozrnkou a fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s jednozrnkou a fazolemi

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3108 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 579 g
Tuky 88 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si potrpíte na husté, syté polévky, které vydají za hlavní jídlo, tahle s jednozrnkou a fazolemi je přesně ta pravá. Pokud neseženete jednozrnku, zkuste dvouzrnku, špaldu nebo ječné kroupy, pochutnáte si také skvěle.

Suroviny

olivový olej panenský 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
kroupy 180 g
nejlépe pšenice jednozrnka či dvouzrnka, špalda nebo ječné kroupy, den předem namočená
bouquet garni 1 ks
pár snítek petrželky a tymiánu + 1 bobkový list – vše svázané kuchyňským provázkem
na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
na kostičky
pórek 1 ks
jen bílá a světle zelená část, očištěné a na kolečka
šalvěj 6 lístků
nasekaných
rajčatová pasta 1 PL
nebo protlak
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole 2 konzervy
celkem 800 g, každá konzerva může být jiná, obě slité a propláchnuté
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
strouhaný, nebo balkánský sýr k podávání (nemusí být)

Postup

1

Ve velkém hrnci či rendlíku opékejte na oleji cibuli cca 5 minut, aby změkla, a vmíchejte polovinu česneku. Opékejte další půl minuty, aby se rozvoněl.

2

Vsypte zrní, zalijte cca 1,75 litru vody, vložte bouquet garni, přiveďte k mírnému varu. Sbírejte pěnu a zvolna vařte 30 minut, nebo doměkka.

3

Mezitím zahřívejte v pánvi slaninu, až pustí tuk, přidejte mrkev, řapíkatý celer a pórek a opékejte je 5–8 minut. Pak vmíchejte zbývající česnek, šalvěj a opékejte další půl minuty. Přidejte rajčatovou pastu, míchejte 1–2 minuty a přidejte krájená rajčata. Podle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte asi 10 minut.

4

Z vařeného zrní vyjměte bouquet garni, přidejte fazole, zeleninovou směs z pánve a 10 minut vařte. Podávejte posypané petrželkou a sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín