Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fíková La Janette

Netradiční divoká kombinace, která Pavlovi Kořínkovi a Martinovi Pargačovi vysloužila vítězství ve Velké sýrové nakládačce 2012. Bude vás bavit!

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 4 hermelíny
Doba přípravy: Do 30 minut
20 minut + naložení
PT20M
Vaření 0:20
Chuťovka

Ingredience

    NA FÍKOVOU PASTU

    • 8 lžiček třtinového cukru 
    • 40 ml červeného vína (těžší a výraznější chuti)
    • 4 sušené švestky, propláchnuté, nasekané 
    • 16 sušených fíků, nasekaných
    • 4 špetky mleté skořice
    • 2 lžičky strouhaných nebo mletých vlašských ořechů

    NA DOKONČENÍ

    • 4 hermelíny nebo jiné sýry s bílou plísní na povrchu
    • 4 stroužky česneku
    • 4 snítky rozmarýnu
    • 120 ml slunečnicového oleje
    • 8 sušených švestek

    K PODÁVÁNÍ

    • čerstvé fíky (ke každému hermelínu jeden)
    • hrst rukoly
    • vlašské ořechy na ozdobu

Příprava jídla

1 Na fíkovou pastu dejte do menšího hrnce nebo pánvičky třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte červené víno a chviličku povařte. Přidejte nadrobno nasekané sušené fíky a švestky, skořici a mleté vlašské ořechy. Nechte na mírném plameni redukovat asi 10 minut, v případě potřeby přilijte trochu vody – výsledná pasta nesmí být moc hustá, jinak by se špatně roztírala; mějte na paměti, že po vychladnutí bude konzistence tužší než během tepelné přípravy!

2 Hermelíny podélně rozkrojte a na obě plochy řezu naneste cca 1cm vrstvu vychladlé fíkové pasty (zbylou uschovejte k servírování). Spojte vždy dvě namazané poloviny sýra a skládejte je do nádoby. Přidejte snítky rozmarýnu, rozpůlené stroužky česneku a několik sušených švestek. Vše zalijte slunečnicovým olejem, uzavřete a uložte na temné chladné místo (sklep), případně do lednice. V závislosti na požadované výsledné konzistenci sýra a na teplotě skladování nechte uležet 3 až 5 dnů.

3 Hermelín servírujte na hrst rukoly a doplňte jádry vlašských ořechů, půlenými čerstvými fíky a sušenými švestkami z nakládací olejové lázně. Podávejte se zbylou fíkovou pastou (můžete ji trochu naředit olejem použitým k nakládání).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybízový sirup

Švestkový kečup

Houby ve vlastní štávě

Míchanice

Pečené vepřové maso

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Přidat komentář