Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fíková La Janette

Fíková La Janette

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 4 hermelíny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9995 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 1769 g
Tuky 246 g
Vláknina 260 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční divoká kombinace, která Pavlovi Kořínkovi a Martinovi Pargačovi vysloužila vítězství ve Velké sýrové nakládačce 2012. Bude vás bavit!

Suroviny

Na fíkovou pastu
třtinový cukr 8 ČL
těžší a výraznější chuti
4 ks
sušená švestka propláchnuté, nasekané
sušené fíky 16 ks
nasekané
skořice 4 špetka
2 ČL
strouhané vlašské ořechy lze nahradit mletými
Na dokončení
lze nahradit jiným sýrem s bílou plísní na povrchu
česnek 4 stroužek
rozmarýn 4 snítka
slunečnicový olej 120 ml
sušené švestky 8 ks
K podávání
ke každému hermelínu jeden
rukola 1 hrst

Postup

1

Na fíkovou pastu dejte do menšího hrnce nebo pánvičky třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte červené víno a chviličku povařte. Přidejte nadrobno nasekané sušené fíky a švestky, skořici a mleté vlašské ořechy. Nechte na mírném plameni redukovat asi 10 minut, v případě potřeby přilijte trochu vody – výsledná pasta nesmí být moc hustá, jinak by se špatně roztírala; mějte na paměti, že po vychladnutí bude konzistence tužší než během tepelné přípravy!

2

Hermelíny podélně rozkrojte a na obě plochy řezu naneste cca 1cm vrstvu vychladlé fíkové pasty (zbylou uschovejte k servírování). Spojte vždy dvě namazané poloviny sýra a skládejte je do nádoby. Přidejte snítky rozmarýnu, rozpůlené stroužky česneku a několik sušených švestek. Vše zalijte slunečnicovým olejem, uzavřete a uložte na temné chladné místo (sklep), případně do lednice. V závislosti na požadované výsledné konzistenci sýra a na teplotě skladování nechte uležet 3 až 5 dnů.

3

Hermelín servírujte na hrst rukoly a doplňte jádry vlašských ořechů, půlenými čerstvými fíky a sušenými švestkami z nakládací olejové lázně. Podávejte se zbylou fíkovou pastou (můžete ji trochu naředit olejem použitým k nakládání).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín