Netradiční divoká kombinace, která Pavlovi Kořínkovi a Martinovi Pargačovi vysloužila vítězství ve Velké sýrové nakládačce 2012. Bude vás bavit!
Suroviny
Postup
Na fíkovou pastu dejte do menšího hrnce nebo pánvičky třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte červené víno a chviličku povařte. Přidejte nadrobno nasekané sušené fíky a švestky, skořici a mleté vlašské ořechy. Nechte na mírném plameni redukovat asi 10 minut, v případě potřeby přilijte trochu vody – výsledná pasta nesmí být moc hustá, jinak by se špatně roztírala; mějte na paměti, že po vychladnutí bude konzistence tužší než během tepelné přípravy!
Hermelíny podélně rozkrojte a na obě plochy řezu naneste cca 1cm vrstvu vychladlé fíkové pasty (zbylou uschovejte k servírování). Spojte vždy dvě namazané poloviny sýra a skládejte je do nádoby. Přidejte snítky rozmarýnu, rozpůlené stroužky česneku a několik sušených švestek. Vše zalijte slunečnicovým olejem, uzavřete a uložte na temné chladné místo (sklep), případně do lednice. V závislosti na požadované výsledné konzistenci sýra a na teplotě skladování nechte uležet 3 až 5 dnů.
Hermelín servírujte na hrst rukoly a doplňte jádry vlašských ořechů, půlenými čerstvými fíky a sušenými švestkami z nakládací olejové lázně. Podávejte se zbylou fíkovou pastou (můžete ji trochu naředit olejem použitým k nakládání).