Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

24x francouzský toust: Rychlé večeře, které vykouzlíte ze zásob

24x francouzský toust: Rychlé večeře, které vykouzlíte ze zásob
ZDROJ: Brooke Lark/Unsplash

Máte rádi tousty a už vás trochu nudí obvyklá kombinace šunky a sýra zapečená v toustovém chlebu? Pak neváhejte a vyzkoušejte tradiční francouzskou pochoutku v mnoha variantách na slano i na sladko. Lahodné francouzské tousty můžete podávát nejen k snídani ale i k svačině nebo jako rychlou večeři. Poradíme vám, jak na to.

Pain perdu: rychlovka skoro zadarmo

První francouzské tousty spatřily světlo světa v 15. století pod názvem pain perdu neboli v překladu ztracený chléb. Jak název napovídá, jde o snadný pokrm, u kterého zužitkujete i starší kusy pečiva a s oblibou jej tak řadíme do skromné kuchyně. Nejde totiž vůbec o jídlo nudné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je tomu přesně naopak a z pár plátků toustového chleba a několika dalších surovin snadno vytvoříte chutný a vydatný pokrm k snídani, svačině a třeba i večeři. 

Na slano: základem je dobrý sýr

Plátky toustového chleba obalené ve směsi rozšlehaných vajec a mléka, plněné šunkou a sýrem a dokřupava opečené na másle představují pravé francouzské tousty. Obalovací směs pak můžete libovolně dochucovat kořením nebo bylinkami, stejně tak i náplň toustů nepodléhá žádným striktním pravidlům. Je tak jen na šéfkuchaři a doma na vás, jak si tuto oblíbenou francouzskou pochoutku připravíte. 

  • Pokud však chcete obyčejné tousty proměnit v gurmánský zážitek, nezapomeňte na poctivé suroviny. Vedle dobrého toustového chleba hraje ve verzi na slano prim ještě dobrý (tučný) sýr. Na přípravu francouzských toustů se skvěle hodí provolone, mozzarella, gorgonzola nebo gruyère či comte

Na sladko: toust s banánem, čokoládou a máslem

Máte rádi sladké snídaně? Pak jsou francouzské tousty na sladko tou pravou volbou. Místo směsi rozšlehaných vajec s mlékem můžete tousty na sladko potřít sirupem (například z agáve), který při opékání na pánvi vytvoří křupavou zkaramelizovanou krustu. 

Tip na závěr: Přestože chutný toust raz dva vytvoříte z kupovaného toustového chleba, celý pokrm můžete ještě povznést domácí přípravou pečiva nebo opečením na másle pánvi. Na domácí toustový chléb budete potřebovat několik základních surovin a připravit si jej můžete podle našich dvou osvědčených receptů.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam