Více než hodinu
Velmi snadné
Máte rádi tousty a už vás trochu nudí obvyklá kombinace šunky a sýra zapečená v toustovém chlebu? Pak neváhejte a vyzkoušejte tradiční francouzskou pochoutku v mnoha variantách na slano i na sladko. Lahodné francouzské tousty můžete podávát nejen k snídani ale i k svačině nebo jako rychlou večeři. Poradíme vám, jak na to.
První francouzské tousty spatřily světlo světa v 15. století pod názvem pain perdu neboli v překladu ztracený chléb. Jak název napovídá, jde o snadný pokrm, u kterého zužitkujete i starší kusy pečiva a s oblibou jej tak řadíme do skromné kuchyně. Nejde totiž vůbec o jídlo nudné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je tomu přesně naopak a z pár plátků toustového chleba a několika dalších surovin snadno vytvoříte chutný a vydatný pokrm k snídani, svačině a třeba i večeři.
Plátky toustového chleba obalené ve směsi rozšlehaných vajec a mléka, plněné šunkou a sýrem a dokřupava opečené na másle představují pravé francouzské tousty. Obalovací směs pak můžete libovolně dochucovat kořením nebo bylinkami, stejně tak i náplň toustů nepodléhá žádným striktním pravidlům. Je tak jen na šéfkuchaři a doma na vás, jak si tuto oblíbenou francouzskou pochoutku připravíte.
Máte rádi sladké snídaně? Pak jsou francouzské tousty na sladko tou pravou volbou. Místo směsi rozšlehaných vajec s mlékem můžete tousty na sladko potřít sirupem (například z agáve), který při opékání na pánvi vytvoří křupavou zkaramelizovanou krustu.
Tip na závěr: Přestože chutný toust raz dva vytvoříte z kupovaného toustového chleba, celý pokrm můžete ještě povznést domácí přípravou pečiva nebo opečením na másle pánvi. Na domácí toustový chléb budete potřebovat několik základních surovin a připravit si jej můžete podle našich dvou osvědčených receptů.
Zdroj: Apetit