Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s náplní z vaječného likéru

Tak výjimečná slavnostní příležitost, kterou Vánoce bezesporu jsou, si zaslouží trochu hvězdného třpytu navíc, co říkáte?

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ louhování + chlazení
PT1H30M
Pečení 1:30
Koláč

Ingredience

    • 225 g hladké mouky + na podsypání
    • špetka soli
    • 50 g krupicového cukru
    • 150 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
    • 1 vejce, lehce prošlehané
    • 1 žloutek, prošlehaný, na potření
    • moučkový cukr a mletá skořice na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 150 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 svitek skořice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 8 žloutků
    • 100 g krupicového cukru
    • 50 ml rumu, nejlépe kořeněného

Příprava jídla

1 Mouku, sůl a cukr vsypte do větší mísy a promíchejte. Přidejte máslo a protřeste, aby se obalilo moukou. Máslo rychle prsty zpracujte s moukou na drobenku. Přilijte vejce, zpracujte prsty, a když těsto začne tvořit shluky, vyklopte na plochu, spojte, utvořte z něj disk a uložte na hodinu do lednice.

2 Na náplň přiveďte k varu smetanu, mléko, vanilku, skořici a muškátový oříšek, stáhněte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte hodinu louhovat. Poté odstraňte skořici, vraťte na plotnu a zahřejte k varu. Nechte lehce zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr dohladka. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přes sítko vlévejte smetanovou směs. Nakonec vlijte rum
a znovu promíchejte. Pokud se na povrchu vytvoří bubliny, opatrně je odeberte lžící.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o síle 2–3 mm. Těstem pečlivě vyložte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm, vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Poté korpus vyložte pečicím papírem a zatižte pečicími fazolemi. Pečte 20 minut zatížené, poté zátěž sejměte a pečte dalších 10 minut nebo do světle zlatova. Vnitřek koláče potřete prošlehaným žloutkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Pak korpus nechte vychladnout.

4 Odkrojené těsto znovu spojte, rozválejte a vykrájejte z něj co nejvíce hvězd různých velikostí. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a potřete prošlehaným žloutkem. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 150°C.

Korpus (ve formě) vložte na plech a opatrně vlijte náplň. Pečte 30–40 minut, či dokud náplň nezpevní kolem okrajů a ve středu se lehce chvěje. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě. Ozdobte upečenými hvězdami a poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zmrzlinové sendviče

Slavnostní perníkový trifle

Francouzský toust s kompotem z borůvek se šalvějí

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

REKLAMA

Přidat komentář