Koláč s náplní z vaječného likéru

Koláč s náplní z vaječného likéru

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6804 kcal
Bílkoviny 212 g
Cukr 355 g
Tuky 478 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tak výjimečná slavnostní příležitost, kterou Vánoce bezesporu jsou, si zaslouží trochu hvězdného třpytu navíc, co říkáte?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
navíc na posypání
sůl 1 špetka
krupicový cukr 50 g
máslo 150 g
vychlazené, na kostičky
vejce 1 ks
lehce prošlehané
žloutek 1 ks
prošlehaný, na potření
moučkový cukr
na poprášení
skořice
na poprášení
Na náplň
smetana ke šlehání 150 ml
min 33%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice 1 ks
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
žloutek 8 ks
krupicový cukr 100 g
rum 50 ml
nejlépe kořeněný

1 Mouku, sůl a cukr vsypte do větší mísy a promíchejte. Přidejte máslo a protřeste, aby se obalilo moukou. Máslo rychle prsty zpracujte s moukou na drobenku. Přilijte vejce, zpracujte prsty, a když těsto začne tvořit shluky, vyklopte na plochu, spojte, utvořte z něj disk a uložte na hodinu do lednice.

2 Na náplň přiveďte k varu smetanu, mléko, vanilku, skořici a muškátový oříšek, stáhněte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte hodinu louhovat. Poté odstraňte skořici, vraťte na plotnu a zahřejte k varu. Nechte lehce zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr dohladka. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přes sítko vlévejte smetanovou směs. Nakonec vlijte rum
a znovu promíchejte. Pokud se na povrchu vytvoří bubliny, opatrně je odeberte lžící.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o síle 2–3 mm. Těstem pečlivě vyložte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm, vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Poté korpus vyložte pečicím papírem a zatižte pečicími fazolemi. Pečte 20 minut zatížené, poté zátěž sejměte a pečte dalších 10 minut nebo do světle zlatova. Vnitřek koláče potřete prošlehaným žloutkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Pak korpus nechte vychladnout.

4 Odkrojené těsto znovu spojte, rozválejte a vykrájejte z něj co nejvíce hvězd různých velikostí. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a potřete prošlehaným žloutkem. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 150°C.

Korpus (ve formě) vložte na plech a opatrně vlijte náplň. Pečte 30–40 minut, či dokud náplň nezpevní kolem okrajů a ve středu se lehce chvěje. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě. Ozdobte upečenými hvězdami a poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit