0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s náplní z vaječného likéru

Koláč s náplní z vaječného likéru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s náplní z vaječného likéru

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6586 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 329 g
Tuky 476 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak výjimečná slavnostní příležitost, kterou Vánoce bezesporu jsou, si zaslouží trochu hvězdného třpytu navíc, co říkáte?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
+ navíc na posypání
sůl 1 špetka
krupicový cukr 50 g
máslo 150 g
vychlazené, nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
lehce prošlehané
žloutek 1 ks
prošlehaný, na potření
moučkový cukr
na poprášení
skořice
mletá, na poprášení
Na náplň
smetana ke šlehání 150 ml
min 33%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice 1 svitek
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
žloutek 8 ks
krupicový cukr 100 g
rum 50 ml
nejlépe kořeněný

1 Mouku, sůl a cukr vsypte do větší mísy a promíchejte. Přidejte máslo a protřeste, aby se obalilo moukou. Máslo rychle prsty zpracujte s moukou na drobenku. Přilijte vejce, zpracujte prsty, a když těsto začne tvořit shluky, vyklopte na plochu, spojte, utvořte z něj disk a uložte na hodinu do lednice.

2 Na náplň přiveďte k varu smetanu, mléko, vanilku, skořici a muškátový oříšek, stáhněte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte hodinu louhovat. Poté odstraňte skořici, vraťte na plotnu a zahřejte k varu. Nechte lehce zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr dohladka. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přes sítko vlévejte smetanovou směs. Nakonec vlijte rum a znovu promíchejte. Pokud se na povrchu vytvoří bubliny, opatrně je odeberte lžící.

3 Troubu předehřejte na 200°C. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o síle 2–3 mm. Těstem pečlivě vyložte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm, vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Poté korpus vyložte pečicím papírem a zatižte pečicími fazolemi. Pečte 20 minut zatížené, poté zátěž sejměte a pečte dalších 10 minut nebo do světle zlatova. Vnitřek koláče potřete prošlehaným žloutkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Pak korpus nechte vychladnout.

4 Odkrojené těsto znovu spojte, rozválejte a vykrájejte z něj co nejvíce hvězd různých velikostí. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a potřete prošlehaným žloutkem. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 150°C.

Korpus (ve formě) vložte na plech a opatrně vlijte náplň. Pečte 30–40 minut, či dokud náplň nezpevní kolem okrajů a ve středu se lehce chvěje. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě. Ozdobte upečenými hvězdami a poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit