Tohle je obzvlášť luxusní úprava toustů a využijete na ni i ne úplně čerstvé pečivo. Role coly: svou typickou chutí zvýraznit hustý, aromatický sirup.
Suroviny
Postup
Na nepřilnavé pánvičce nasucho opražte ořechy; stačí pět minut. Stáhněte je z ohně, přidejte lžíci másla, promíchejte, aby se ořechy obalily, vraťte na oheň a poprašte cukrem a špetkou soli. Za stálého promíchávání dvě až čtyři minuty pražte, aby cukr mírně zkaramelizoval. Ořechům tak dodáte přímo báječnou chuť. Pak je vsypte na plech lehce potřený olejem a nechte vychladnout. Pokud se slepí, rozlomte je.
Na středním ohni svařte v kastrůlku colu, až ji zredukujete na zhruba 130 ml (je to asi půl hrnku a trvá to pětadvacet až třicet minut). Během odpařování přidejte špetku soli a půl lžíce másla. Stáhněte z ohně a uchovejte při pokojové teplotě.
V misce spolu prošlehejte vejce, bílky, mléko, špetku soli a skořici. Větší silnostěnnou pánev rozehřejte a zakápněte ji nebo potřete trochou oleje. Plátky chleba namočte v připraveném těstíčku, přebytek nechte okapat a pak je smažte na horké pánvi z obou stran dozlatova, asi dvě až tři minuty z každé strany. Hotové udržujte v teple a pak ihned podávejte s karamelizovanými ořechy, zakápnuté sirupem.
Komentáře