Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaný ledový salát s rančerským dresinkem
Grilovaný ledový salát s rančerským dresinkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaný ledový salát s rančerským dresinkem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 544 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 13 g
Tuky 50 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K tomuhle receptu nás inspirovala kniha How to Grill Vegetables od Stevena Raichlena, kterou k českému vydání připravuje nakladatelství Slovart. Grilovaný ledový salát nás překvapil skvělou chutí. Záleží jen na vás, jestli ho budete chápat jako přílohu, nebo velmi lehký hlavní chod. Rančerský dresink se vám bude hodit i na jiné saláty.

Suroviny

ledový salát 1 ks
nakrájený přes ,košťál‘ na čtvrtky či šestinky
olivový olej panenský
na potření salátu
mandle 1 hrst
uzené
klínky k podávání
rostlinný olej
na potření roštu
Na dresink
majonéza 3 PL
či kyšky
česnek sušený ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
kopr 1 ČL
čerstvý, najemno nasekaný
petrželka 1 ČL
čerstvá, najemno nasekaná
pažitka 1 ČL
čerstvá, najemno nasekaná
nebo bílý vinný ocet na doladění

Postup

1

Připravte dresink. V misce či džbánku prošlehejte metlou majonézu, zakysanou smetanu a podmáslí či kyšku dohladka. Přidejte koření, sůl a bylinky. Promíchejte. Dolaďte citronem či octem, popřípadě i dalšími surovinami, a znovu prošlehejte. Odložte do chladu.

2

Těsně před podáváním rozehřejte gril. Očistěte rošt a pořádně ho potřete rostlinným olejem. Řezy na salátu zlehka potřete olivovým olejem. Klínky salátu položte na gril řezem dolů napříč přes mřížku. Grilujte 1–2 minuty, aby byly mírně ožehnuté. Po 30–45 sekundách jimi pootočte o 90° ve směru hodinových ručiček (stále opékáte na téže straně). Pak je stejným způsobem opečte i po druhé řezné straně. S opékáním to nepřežeňte, salát by měl zůstat uprostřed syrový a křupavý.

3

Klínky salátu rozdělte na talířky, přelijte dresinkem a posypte nasekanými uzenými mandlemi. Doplňte citronem na pokapání.

NĚCO NAVÍC
Namísto uzených mandlí se na posypání hodí i uzené oříšky kešú nebo vlašské ořechy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín