K tomuhle receptu nás inspirovala kniha How to Grill Vegetables od Stevena Raichlena, kterou k českému vydání připravuje nakladatelství Slovart. Grilovaný ledový salát nás překvapil skvělou chutí. Záleží jen na vás, jestli ho budete chápat jako přílohu, nebo velmi lehký hlavní chod. Rančerský dresink se vám bude hodit i na jiné saláty.
Suroviny
Postup
Připravte dresink. V misce či džbánku prošlehejte metlou majonézu, zakysanou smetanu a podmáslí či kyšku dohladka. Přidejte koření, sůl a bylinky. Promíchejte. Dolaďte citronem či octem, popřípadě i dalšími surovinami, a znovu prošlehejte. Odložte do chladu.
Těsně před podáváním rozehřejte gril. Očistěte rošt a pořádně ho potřete rostlinným olejem. Řezy na salátu zlehka potřete olivovým olejem. Klínky salátu položte na gril řezem dolů napříč přes mřížku. Grilujte 1–2 minuty, aby byly mírně ožehnuté. Po 30–45 sekundách jimi pootočte o 90° ve směru hodinových ručiček (stále opékáte na téže straně). Pak je stejným způsobem opečte i po druhé řezné straně. S opékáním to nepřežeňte, salát by měl zůstat uprostřed syrový a křupavý.
Klínky salátu rozdělte na talířky, přelijte dresinkem a posypte nasekanými uzenými mandlemi. Doplňte citronem na pokapání.
NĚCO NAVÍC
Namísto uzených mandlí se na posypání hodí i uzené oříšky kešú nebo vlašské ořechy.